НОВІ НАЗВИ ВУЛИЦЬ ОВІДІОПОЛЯ

Кількість переглядів 3924

Шановні Овідіопольці!

Нагадуємо вам, що на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки» рішенням сесії Овідіопольської селищної ради від 21 січня 2016 року № 65 в Овідіополі були перейменовані назви окремих вулиць та провулків.

  1. вулиця Ворошилова — вулиця Скуртянська
  2. провулок Енгельса — вулиця Зарічна
  3. провулок Жукова — вулиця Балкова
  4. вулиця Калініна — вулиця Лесі Українки
  5. провулок Колгоспний — провулок Медовий
  6. провулок Комсомольський — вулиця Європейська
  7. вулиця Кірова — вулиця Соборна
  8. вулиця Карла Маркса — вулиця Грушевського
  9. вулиця Ленінградська — вулиця Троїцька
  10. вулиця Островського — вулиця Радісна
  11. вулиця Орджонікідзе — вулиця Транспортна
  12. вулиця Папаніна — вулиця Урожайна
  13. провулок Петровського вулиця — Святкова
  14. вулиця Рози Люксембург — вулиця Джерельна
  15. вулиця Радянської Армії — вулиця Армійська
  16. вулиця Свєрдлова — вулиця Дністровська
  17. вулиця Чапаєва — вулиця Я.Мудрого
  18. вулиця Щорса — вулиця Зоряна

Теза про те, що перейменування вулиці «лягає тягарем» на звичайних людей, активно популяризувалася як говориться «із вуст у вуста».

Проте, в державному Українському інституті національної пам’яті у 2014 році відомі історики та юристи розробили та видали методичку під назвою «Як перейменувати вулицю». У посібнику зазначено, що орган місцевого самоврядування дійсно зобов’язаний перереєструвати громадян, які проживають на відповідній вулиці. Однак документи, які перебувають на руках у власників, є чинними і юридичної сили не втрачають. Упорядники зазначають, що зміна поштової адреси не є підставою для того, щоб громадяни переробляли свідоцтво на право власності.

У прес-службі Державної міграційної служби повідомили, немає жодної вимоги, яка би змушувала мешканців замінювати паспорти через перейменування вулиць. Ба більше, люди взагалі не зобов’язані витрачати свій час на походи до паспортних столів та щось замінювати в своїх документах. Але за власного бажання громадянин може прийти та поставити штамп про перейменування у графі реєстрації. Держмито за цю послугу становить 85 коп.

За інформацією правників Українського інституту національної пам’яті, юридичні особи так само зможуть змінити дані про назву вулиці в загальному порядку. Тобто робити це можна при внесенні змін до установчих документів, пов’язаних зі зміною складу засновників або власників, структури управління тощо. Граничних строків законодавством тут також не передбачено.

Виходить, громадяни безпосередньо через перейменування витрат не несуть. Однак є інше питання – наскільки великі суми можуть бути сплачені із бюджетних коштів. Юристи зазначають, що місцеві бюджети справді мають витратитись. Однак все зводиться до заміни табличок на будинках, покажчиків, а також дорожніх знаків, де вказані назви перейменованих вулиць.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ жителів тих вулиць, що були нещодавно перейменовані: таблички на ваші вулиці будуть виготовлені селищною радою, про що вам буде повідомлено пізніше.

Нагадуємо, що на сьогодні в селищній раді можна отримати таблички на раніше перейменовані вулиці Євгена Колісниченка (колишня – Дзержинського) та Т.Шевченка (колишня – Леніна).

Джерело: Овідіопольська селищна рада

Happy
Happy
1
Sad
Sad
1
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0