ПРОЙШЛИ ЧЕРГОВІ ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ ЩОДО ДОБРОВІЛЬНОГО ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД

Кількість переглядів 261

19 червня в Овідіополі в районному Будинку культури пройшли громадські слухання з питання добровільного об’єднання територіальних громад.

Участь у заходах взяли голова райдержадміністрації Володимир Левчук, народний депутат України Василь Гуляєв, Овідіопольський селищний голова Лідія Савельєва та запрошені голови сільських та селищних рад, керівники сільськогосподарських підприємств, директори загальноосвітніх шкіл, громадськість.

У ході слухань жителі району обговорили пропозицію Овідіопольського селищного голови Лідії Савельєвої щодо об’єднання в одну територіальну громаду з центром в Овідіополі. Як і на попередніх слуханнях ініціатори об’єднання в особі Володимира ЛевчукаНаталії Чегодар (голова районної фракції «Аграрна партія України») детально розповіли присутнім про переваги об’єднання у запропонованому ними форматі.

Нагадаємо, що у першому випадку мова йде про об’єднання територіальних громад у складі сіл та селищ: Надлиманське, Миколаївка, Калаглія, Роксолани, Кароліно-Бугаз, Дальник, Барабой, Великодолинське, Молодіжне, Новодолинське, Петродолинське, Йосипівка, Мар’янівка, Новоградківка, Доброолександрівка в Овідіопольську об’єднану територіальну громаду з центром у селищі Овідіополь. За рішенням сесій Авангардівська селищна рада об’єднається з Прилиманським, а селище Таїрова з Сухим Лиманом.

Голова райдержадміністрації, виступаючи на зборах ознайомив представників місцевих громад із перспективами та перевагами об’єднання та відповів на запитання присутніх. Як підкреслив Володимир Левчук, сьогодні у житті громад Овідіопольського району надто відповідальний час, адже від наших сьогоднішніх рішень залежить не лише наше майбутнє, але й майбутнє наших дітей та онуків.

“Процес децентралізації триває вже третій рік і маємо перші результати. Фінансова децентралізація дозволила збільшити надходження до місцевих бюджетів в рази. І завершивши об’єднання місцеві громади отримають не лише повноваження, а й фінансовий ресурс, розпоряджатися яким будете саме ви”, — підкреслив В. Левчук.

Йшлося й про переваги об’єднання у великому форматі.

“Як селищний голова, я несу відповідальність за своїх жителів, тому вношу пропозицію всім жителям Овідіопольського району, все ж таки прийняти добровільне, виважене рішення про об’єднання. І якщо брати до уваги всі аспекти, а особливо фінансовий, то нам буде вигідніше об’єднатись в одну сильну громаду. Оскільки розвиток на місцях відбувається нерівномірно, то багатші громади мають поділитися із тими, які отримують менші доходи. Овідіополь готовий поділитися наявним ресурсом, — сказала Л. Савельєва, — адже сьогодні в районному центрі знаходиться вся інфраструктура та професійні кадри, які зможуть у майбутньому забезпечити соціально-економічний розвиток ОТГ”.

Розповів голова райдержадміністрації і про принципи формування рад у об’єднаних громадах та механізми подальшого розподілу ресурсів.

“Не важливо, скільки депутатів матиме село в раді об’єднаної громади, важлива їх активність та вміння працювати задля свого виборця. Нині в Україні вже створено 159 добровільно об’єднаних громад і їх кількість щодня зростає. На це в 2016 році держава виділила кошти в сумі 3 млрд. грн., а вже в 2017 році у держбюджет закладено на розвиток новостворених ОТГ 9 млрд. грн. в тому числі 1 млрд. грн., виділяє Державний фонд регіонального розвитку”, — резюмував В. Левчук.

Виступила з власною позицією щодо процесів децентралізації також Наталія Чегодарь:

“Процеси децентралізації є незворотними. Тому жителі наших сіл вже сьогодні мають визначитися з власним відношенням як до реформи, так і щодо майбутнього наших громад. Необхідно відкинути власні амбіції й подумати про майбутнє і про те, яким ви хочете бачити своє село завтра. Поки держава пропонує громадам об’єднатися добровільно, надає на це ресурс і підтримку, необхідно використати цей шанс для свого ж блага”, — підкреслила Н. Чегодарь.

Протягом активного обговорення, громадськість цікавило багато не роз’яснених та не досить поінформованих питань. Зокрема жителів сіл хвилювала, якою буде подальша доля сільських рад і хто буде їх очолювати, чи збережеться в селі школа, ФАП та Будинок культури, і головне – залишиться взагалі їхнє село. Голова району, заспокоїв негативні настрої серед населення, надавши конструктивні відповіді, бо зміни це завжди щось недосліджене і невідоме.

Підбиваючи підсумки та вислухавши думку кожного бажаючого, жителі сіл та селищ мають прийняти виважене рішення.

По матеріалам: Прес-служба Овідіопольської РДА

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0