АКТ ПРО КАПІТУЛЯЦІЮ НІМЕЧЧИНИ

Кількість переглядів 860

Акт про капітуляцію німецьких збройних сил — юридичний документ, який був складений і підписаний в Реймс (Франція) встановив перемир’я на спрямованих проти Німеччини фронтах Другої світової війни, який зобов’язав німецьких військовослужбовців до припинення опору, здачі особового складу в полон та передачі матеріальної частини збройних сил противнику, фактично означав вихід Німеччини з війни.

Він був підписаний представниками Верховного командування вермахту, верхового командування Західних союзників та Радянського Союзу.

Час підписання: 7 травня о 02:41? (за середньоєвропейським часом). Капітуляція нацистської Німеччини вступила в силу 8 травня о 23:01? (за середньоєвропейським часом).

Начальник Оперативного штабу ОКВ генерал-полковник Альфред Йодль підписав Акт, як представник вермахту. Капітуляцію приймали: від англо-американської сторони генерал-лейтенант армії США, начальник Головного штабу Союзних експедиційних сил Вальтер Беделл Сміт, від СРСР — представник Ставки Верховного Головнокомандування при командуванні союзників генерал-майор Іван Суслопаров. Також Акт підписав заступник начальника Штабу національної оборони Франції бригадний генерал Франсуа Севез як свідок.  Документ був складений англійською мовою, і тільки англійський текст визнаний офіційним.

Загальній капітуляції Німеччині передувала серія часткових капітуляцій найбільших з’єднань, що залишалися у Третього Рейху:

  • 29 квітня 1945 року акт про капітуляцію групи армій «С» (в Італії) підписав у Казерті її командувач генерал-полковник Г. Фітінгоф-Шеєле.
  • 2 травня 1945 року перед Червоною Армією капітулював берлінський гарнізон під командуванням Гельмута Вейдлінга.
  • 4 травня 1945 року новопризначений головнокомандувач німецьких ВМС генерал-адмірал Ганс-Георг фон Фрідебург підписав акт про капітуляцію всіх німецьких збройних сил у Голландії, Данії, Шлезвіг-Гольштейні та Північно-Західній Німеччині перед 21-ю групою армій фельдмаршала Бернарда Монтгомері.
  • 5 травня 1945 року перед американським генералом Д. Деверсом капітулював генерал піхоти Ф. Шульц, який командував групою армій «G», що діяла в Баварії та Західній Австрії. Однак на півдні у Рейху ще залишалися великі групи армій «Центр» та «Австрія» (в мин. «Південь») під командуванням генерал-фельдмаршала Альберта Кессельрінга.

Підписання капітуляції в Реймсі.

Спиною: Ганс Фрідебург, Альфред Йодль, Вільгельм Оксеніус.

Обличчям: сер Ф. Е. Морган, Франсуа Севез, Гарольд Берроу, Гаррі С.Батчелл, У. Б. Сміт, Конрад Стронг, Іван Черняєв, Іван Суслопаров, Карл Спаатс, Джон Робб.

Збоку: Іван Зенковіч.

По матеріалам: Вікіпедія (вільна енциклопедія)

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0