РЕФОРМУВАННЯ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОЇ МЕДИЦИНИ В УКРАЇНІ

Кількість переглядів 673

7 серпня 2018 року в залі адмінбудинку Овідіопольської районної ради проведений семінар з питання реформування первинної медичної допомоги та розвитку сільської медицини в Україні.

Учасниками семінару стали: депутати Овідіопольської районної ради; головний лікар КУ «Овідіопольська центральна районна лікарня», виконуючий обов’язки головного лікаря КУ «ОЦПМСД», сімейні лікарі, педіатри.

Семінар проводив доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, директор Інституту сімейної медицини (м. Київ) Шекера Олег Григорович. Ним були викладені основні принципи сімейної медицини та затронути основні етапи реформ, які вже йдуть а Україні:

Головною метою сімейної медицини, як основи охорони здоров’я є забезпечення надання гарантованого обсягу доступної, якісної, своєчасної та ефективної первинної медичної допомоги пацієнту, покращення стану громадського здоров’я, збереження, відновлення і зміцнення здоров’я населення.

Сімейну медицину як спеціальність особливо характеризує система професійних цінностей та компетенцій спеціалістів, які в ній працюють. Це, перш за все, широкий погляд на клінічні проблеми пацієнта, медичне обслуговування в контексті сім’ї, індивідуальний підхід до здоров’я пацієнта та членів його сім’ї.

На сьогодні первинна медична допомога, як основа будь-якої системи охорони здоров’я, опікується профілактикою і задовольняє майже 80–90% потреб населення у медичній допомозі, а також вважається раціональною з погляду економіки, потребуючи лише до 30% ресурсів галузі охорони здоров’я в цілому.

Нині у більшості держав світу частка лікарів загальної практики – сімейних лікарів серед усіх лікарів становить від 30 до 50%. Їхня питома вага найбільша у Франції – 54%, а найменша в Іспанії – 15%, в США кількість лікарів ЗПСМ становить 39%. В Європі на 100 тис. населення в середньому припадає 68 сімейних лікарів (від 47 в Голландії до 115 в Бельгії).

З метою забезпечення зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності населення в Україні в 2011 р. було розпочато комплексну реформу медичної галузі, провідне місце в якій було відведено налагодженню ефективного функціонування системи надання населенню доступної та високоякісної первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини. Закон України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» дав старт реформуванню первинної ланки медичної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини у чотирьох пілотних регіонах.

Календар реформи:

  • січень 2018 року — початок підготовчого періоду: автономізація закладів первинної медичної допомоги
  • квітень 2018 року — старт кампанії з вибору лікаря з надання первинної медичної допомоги
  • червень 2018 року — запуск Національної служби здоров’я України
  • липень 2018 року — початок фінансування закладів первинної медичної допомоги за новою моделлю
  • жовтень і грудень 2018 року — друге і третє «вікна можливостей» для входження закладів ПМД у реформу
  • 2019 рік  — початок реформи на рівні спеціалізованої допомоги (лікарі-спеціалісти)
  • 2020 рік — початок реформи на рівні високоспеціалізованої допомоги (стаціонарне лікування в лікарнях)

Головні положення медичної реформи:

  • поділ на платні і безкоштовні послуги;
  • оплата за послуги і договірні відносини з медичними установами;
  • вводиться поняття гарантованого пакета – це чіткий обсяг зобов’язань держави щодо медпослуг і ліків;
  • незалежний від постачальників (лікарень, місцевої влади, МОЗ) замовник медичних послуг – Національна служба здоров’я України;
  • відсутність прив’язки до місця реєстрації;
  • система e-Health, яка визначить, скільки і якій лікарні держава має заплатити за надані послуги пацієнту.

Сьогодні більше 13 мільйонів українців, які проживають у селах, потребують кращого доступу до якісних медичних послуг.

Наразі низький рівень надання медичної допомоги у сільській місцевості спричинений зокрема відсутністю налагодженої медичної інфраструктури та кваліфікованого медичного персоналу.

Закон передбачає будівництво додаткових амбулаторій з можливістю проживання родини лікаря, придбання автомобілів  для лікарів, щоб вони мали змогу пересуватися між селами, а також створення можливості для отримання освіти та підвищення

  • Усі лікарі сконцентровані в райцентрах
  • Існуюча мережа первинної ланки не укомплектована медпрацівниками
  • Професійна ізоляція сільських медиків
  • Рівень оснащеності відповідає ХІХ ст. Лише 17 % фельдшерсько-акушерських пунктів і амбулаторій забезпечені транспортом. Не вистачає обладнання, ліків, в значній частині фельдшерсько-акушерських пунктів немає медичного персоналу.

Зміни в роботі сімейних лікарів

  • Робота з медичними електронними системами (МІС) 
  • Використання системи ІСРС-2, для кодування діагнозів пацієнтів (закуплено 30 000 ліцензій за кошти проекту Світового банку)
  • Міжнародні клінічні настанови офіційно дозволено вживати у практиці згідно з Наказом МОЗ №1422

Уряд спростив відкриття медичної практики лікаря, як фізичної особи-підприємця:

  • Для отримання ліцензії на власну медичну практику у сімейній медицині або педіатрії на процедуру в МОЗ потрібно буде витратити не 30, а всього 7 днів
  • Документи для отримання ліцензії можна подати через єдине вікно МОЗ

Після семінару відбулось обговорення реформи з учасниками.

З семінару, журналіст Роман Варшанідзе
оператор/монтаж Андрій Хлопчик

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0