«ЗАМОРОЖЕНІ ВИБОРИ»: НА ОДЕЩИНІ НА РІШЕННЯ ЦВК ЧЕКАЮТЬ 3 ГРОМАДИ

Кількість переглядів 278

Асоціація Міст України вважає, що наразі відсутні правові підстави щодо не призначення перших та додаткових місцевих виборів у ОТГ, відповідно до наявних на сьогодні звернень обласних державних адміністрацій. Тому висловлює сподівання, що здоровий глузд все ж візьме гору, і перші вибори до 100 нових громад по всій Україні таки відбудуться. Як відзначив консультант з юридичних питань Одеського РВ Асоціації Міст України Юрій ЯМКОВОЙ, на 30 жовтня їх призначити вже не встигли. Адже на засіданні ЦВК 16 серпня питання призначення перших виборів в ОТГ не знайшло підтримки навіть для включення до порядку денного! Можливо, вибори перенесуть на листопад чи грудень, якщо звичайно, приймуть відповідну постанову.

В Одеській області під загрозою зриву опинились три ОТГ: Великоплоська (Великомихайлівський район), Великобуялицька (Іванівський район) та Візирська (Лиманський), кожна з яких провела громадські обговорення і підготувала пакет необхідних документів. Їхнє утворення вже узгодила Одеська ОДА.

Створюється загрозлива ситуація, – переконаний Юрій Ямковой. – Адже не провівши виборів, нові громади не отримають інфраструктурну субвенцію на 2019 бюджетний рік у встановлені законом терміни. Це істотно ускладнить роботу з реорганізації органів місцевого самоврядування у нових громадах. Адже тільки після виборів голів ОТГ, старост, депутатського корпусу, можуть формуватися робочі органи – виконком, відділи чи департаменти. Неможливо почати життя в громаді, не отримавши повноваження, наприклад на розпорядження інфраструктурними об’єктами. Вибори в ОТГ – це власне, логічне завершення всіх об’єднавчих процесів у громадах. Тільки після виборів громада стає повноцінним і дієздатним органом місцевого самоврядування“.

Крім того, зазначають в Асоціації Міст України, затягування з призначенням виборів в ОТГ відобразиться на жителях громад, які прийняли зважене рішення про об’єднання:

Люди не розуміють, що відбувається, і вже зараз відчувають розчарування, адже свідомо й добровільно погодились і пройшли тривалий шлях об’єднання, а по факту – нічого не відбувається. Керівникам на місцях, приміром,  головам сільських та міських рад, важко пояснити людям, хто й навіщо ставить під загрозу реформу децентралізації і нівелює її головне завдання – будувати спроможну і дієву демократію на місцях. У це важко повірити, як таке можливо взагалі, – щоб на третьому році впровадження децентралізації в Україні, де вже створено 800 громад, раптом припинити цей процес через чиєсь сумнівне політичне маніпулювання?“, – критикує дії ЦВК Юрій ЯМКОВОЙ.

Нагадаємо, Асоціація міст України отримала відповідь Центральної виборчої комісії на відкритий лист від 15 серпня 2018 року. У документі сказано, що після ухвалення Конституційним Судом України рішення від 26 квітня 2018 року щодо визнання неконституційним Закону України «Про всеукраїнський референдум» до Комісії надійшла низка звернень народного депутата А.О.Корнацького.

Зокрема, парламентар висловив позицію, що проведенню виборів в ОТГ має передувати місцевий референдум, оскільки після вищезгаданого рішення Конституційного Суду України відновлюється дія Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми». З урахуванням цього звернення ЦВК вирішила звернутися за роз’ясненнями до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Відповідне рішення було ухвалене 9 серпня 2018 року. Другим пунктом передбачено, що Комісія розглядатиме звернення ОДА про призначення перших виборів в ОТГ після отримання роз’яснення Комітету. Насамкінець у відповіді ЦВК на звернення АМУ вказано, що звернення ОДА про призначення перших виборів в ОТГ продовжують перебувати на розгляді Комісії. Проекти рішень про призначення цих виборів будуть негайно включені до порядку денного засідання ЦВК після отримання роз’яснень Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя.

Асоціація міст України звернулася до ЦВК як захисник інтересів територіальних громад та послідовний прибічник децентралізації. Ми всі ці роки підтримуємо та активно беремо участь у реалізації реформи. Проведення перших виборів до кінця 2018 року очікують громади, у яких проживають близько мільйона жителів. Завершення процедури створення ОТГ дозволить їм вже з нового року господарювати на своїх територіях за новими правилами, спрямовувати збільшені ресурси у розвиток, підвищення якості послуг громадянам та рівня їхнього життя. Адже саме на такі цілі спрямована децентралізаційна реформа в Україні“, – прокоментував ситуацію виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Оксана Піднебесна, консультант з комунікацій Одеського РВ Асоціації Міст України

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0