ОПЕРАЦІЯ «ЗАПАД». СУМНИЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

Кількість переглядів 373

У цей день, 71 рік тому в СРСР розпочалась Операція «ЗАПАД» примусове виселення населення Західної України (за винятком Закарпаття).

Операція розпочалася 21 жовтня 1947 року, о другій годині ночі. Командував нею заступник міністра внутрішніх справ УРСР Микола Дятлов. Протягом доби виселили 26’644 родини, загалом 76’192 осіб: 18’866 чоловіків, 35’152 жінки та 22’174 дитини.

На всіх них чекали каторжні роботи в копальнях і колгоспах Сибіру. Протягом довгої дороги на Північ 875 виселенців намагалися втекти з ешелонів, але 515 із них було схоплено.

Такими були дані офіційних звітів МДБ. А в документах українського підпілля фігурувала цифра понад 150 тисяч вивезених осіб. Під час транспортування, яке відбувалося в товарних вагонах, сотні дітей та літніх людей померли.

Свої вчинки карателі прикривали ще й гаслами боротьби з куркулями. Майно виселенців передали колгоспам. Проте навіть радянська статистика свідчить, що виселені, приміром із Дрогобицької області, мали по одній (зрідка дві) корови на подвір’я, 22 % із цих господарств — по двоє коней, лише третина — по свині й тільки чверть — плуги та борони. «Ворогами трудящого люду» зробили звичайних селян.

Правовою підставою цих дій став указ від 10.09.1947 року Ради Міністрів СРСР «Про виселення із західних областей УРСР до областей: Карагандинської, Архангельської, Вологодської, Кемеровської, Кіровської, Молотовської, Свердловської, Тюменської, Челябінської та Читинської членів родин „оунівців“ і активних бандитів, заарештованих та вбитих у боях»

22 грудня 2016 року Верховна Рада України ухвалила постанову №1807 щодо відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2017 році, відповідно до якої 21 жовтня 2017 року вшановувалась 70-та роковина з дня масової депортації населення Західної України до Сибіру.

Вічна пам’ять невинно загубленим жертвам злочинного комуністичного режиму.

По матеріалам: Вікіпедія

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0