МАКСИМ ТВЕРДОХЛІБ: «МИ ПРОПОНУЄМО ЛІКВІДУВАТИ ДЕМОКРАТІЮ …»

Кількість переглядів 865

Громадська організація «Поступ» створена в 2001 році. На даний момент організація налічує 160 членів. Головна мета громадянсько-політичної організації – побудова Великої України. «М.в.» вирішили поцікавитись діяльністю організації в голови ради ГО «Поступ» Максима ТВЕРДОХЛІБА.

– Максиме, розкажіть про громадську організацію «Поступ». Чим займається і що собою являє організація на даний момент?
– Громадська організація «Поступ» займається тим, що реально будує «Велику Україну». Для того, щоб побудувати її необхідно змінити систему. Необхідно прибрати олігархічну систему влади і замінити її на щось інше, щоб не було такої системи, коли: гроші – вибори – прихід до влади – і повернення грошей сторицею. Цю систему може замінити інша система, вона називається Громадянська республіка (або більш науково: республікансько-громадянська система). Тобто там, де вибори заміняються делегуванням. Організація саме цим і займається. Ми хочемо демократичну систему прибрати і замінити її на систему Громадянської республіки. ГО «Поступ» давно працює в цьому напрямку.

У цьому році організації виповнилось 17 років, але до того моменту, коли ми прийшли до розуміння, що треба змінювати систему, – йшло 10 років становлення організації. Після 10 років існування організації, ми потрапили в кризу і ось вже більше 5-ти останніх років взяли курс на побудову Громадянської республіки. Наразі цей курс послідовно реалізовуємо. В організації на даний момент перебуває 160 чоловік.

Ви розповідаєте про Громадянську республіку. Чи є випадки в історії України чи в світі, де була реалізована ідея Громадянської республіки та де можна побачити як це працює? Чи є історичне підґрунтя такої ідеології?
– Питання правильне. Спочатку можна сказати, що в будь-якій системі присутні елементи і монархічної системи, і демократичної системи, і анархічної, а також і системи Громадянської республіки. І якщо в якійсь країні, щось з переліченого домінує, то ми кажемо, що це – демократія, або громадянська республіка. Що ж стосується історії, там, де була достатньо питома вага елементів Громадянської республіки, ми нарахували на даний момент сім випадків.

Перший – Римська республіка, до моменту приходу до влади Юлія Цезаря; другий – Вічева форма правління періоду Русі–України, тобто Русь періоду розквіту Києва; третій – Козацька республіка, або Гетьманщина, періоду правління Б. Хмельницького (приблизно 50–70 років період до і після його правління); четвертий – система Рад робітничих, селянських та солдатських депутатів, періоду лютого 1917 року і до початку 1918 року, коли більшовики її ліквідували, залишивши стару назву, а систему змінили; п’ятий – Українська Центральна Рада в 1917 році під проводом М. Грушевського (до моменту приходу німців, коли П. Скоропадський став Гетьманом Української держави); також була Махновщина, тобто території підконтрольні Батьку Махну і ще один, вже із сучасних прикладів, – Велика Соціалістична Народна Лівійська Джамахірія (1977–2011). Вона була побудована приблизно за таким же принципом, але фактично не запрацювала.

На даний момент ми не зафіксували наявність Громадянської республіки десь у світі, але очевидно, що демократична система потерпає кризу в усьому світі і на сьогодні нагальне є питання, що з нею робити. Один із варіантів – встановити громадянсько-республіканський лад, тобто Громадянську республіку.

– Максиме, в Доктрині ГО «Поступ» прописане таке поняття, як «громадянин». Хто такий «громадянин» у Вашому розумінні?
– Громадянська республіка це такий лад, який базується на трьох Громадянських постулатах:

Перший – кожен громадянин має право особисто або через делегата брати участь в управлінні державою;
Другий – кожен громадянин зобов’язаний брати участь в управлінні державою особисто або через делегата;
Третій – вся система базується на системі громадянських рад, куди делегати делегуються, а не обираються.

Це означає, що громадянин, в нашому розумінні, це не людина, яка носить при собі в кишені паспорт громадянина країни, а та людина, яка безпосередньо бере участь в управлінні країною. Тобто, або делегує сам свої повноваження комусь і спостерігає, як його повноваження виконуються і що робить його делегат, або сам іде в систему управління і виконує функції управлінця. Якщо людина не виконує ці позиції, – то він не може називатися громадянином і в нього тоді є інша назва, наприклад – підданий.

В чому тоді різниця між підданим та громадянином?
– Підданий матиме менше громадянських прав на відміну від громадянина. Сам перелік громадянських прав, якими може користуватися громадянин, встановлюються вже законами Громадянської республіки. Наприклад, підданий не зможе бути державним службовцем, або не зможе мати державної підтримки у старості. Тобто, якщо сам себе забезпечив на старість, то питань немає. Але якщо з якихось причин не заробив собі на старість, то держава може про нього піклуватись. Підданий може отримувати менше послуг або взагалі не отримувати послуг від держави. Прикладів може бути багато, але однозначно в підданого буде менше прав, аніж у громадянина.

У Вашому розумінні, що таке «Велика Україна»?
– Велика Україна, в нашому розумінні, – це новий центр, новий лідер слов’янського світу. Для того, щоб вона відбулась, треба, щоб була побудована країна за новими принципами. Треба змінити економічний базис, а в першу чергу – політичний. Це має бути Громадянська республіка, оскільки на базі демократичної системи це неможливо зробити. При демократії у владі знаходяться люди, які зацікавлені розвитком свого бізнесу та грошима, а не розвитком країни. Це завжди так. Іншого не було. Ніколи. Що ж стосується Великої України, то це така країна, яка буде як мінімум регіонально великою країною, щось на зразок наддержави в регіоні. І ми бачимо, що Велика Україна має стати лідером слов’янського світу, яка має рухатись з іншими слов’янськими країнами.

А враховуючи те, що на сьогодні Росія втратила функцію лідера слов’янського світу через агресію до України, то вона надалі не може виконувати цю функцію. Не може країна-агресор бути лідером серед інших країн, які поряд знаходяться. Ми сьогодні маємо це питання підняти і зробити на базі сучасної країни – Велику Україну, яка візьме на себе функцію інтегрально-об’єднавчого процесу з іншим слов’янським світом, щоб ми стали єдиною системою. Не обов’язково єдиною державою, але єдиною системою. Що ж робити з Росією? То коли побудуємо свою країну, то побачимо що з нею робити, якщо вона на той час ще існуватиме…

Основна складова будь-якої ідеології – економічний блок. Як Ви бачите цю складову в системі Громадянської республіки?
– Все вірно. Економічний блок – це підґрунтя, це базис будь-якої держави. У нас є таке поняття, як градієнтна економіка. Суть його полягає в тому, чим більше буде рівень капіталу, тим більше має бути державне втручання або державної власності та державного контролю над цим капіталом. Чим менший рівень бізнесу – тим менше державного впливу і на певному рівні держава взагалі не повинна втручатися в малий чи мікромалий бізнес.

Чи я правильно розумію: якщо, наприклад, 70 % державний бюджет буде наповнювати малий та середній бізнес, – тоді розпочинається державне втручання?
– Ні. Мова йде не проте, мова йде про рівень капіталізації конкретного бізнесу. Наприклад, бізнес з капіталізацією, умовно кажучи 1 млрд $ – це вже великий бізнес, то він має контролюватися державою або переходити в державну власність через націоналізацію. Не обов’язково, якщо держава – власник, то це поганий бізнес. Багато прикладів, коли державні компанії працюють ефективно, як приклад – Сингапурські авіалінії. Чим більший рівень капіталізації бізнесу, тим більше має бути втручання держави.

Максиме Миколайовичу, скажіть, ГО «Поступ» має відношення до олігархів та звідки гроші на функціонування організації?
– ГО «Поступ» немає ніякого відношення до жодних політичних сил та до олігархічних представників. Жодної копійки не отримували від олігархічних представників, хоча більше 10-ти років тому були пропозиції. Ми тоді відмовились від пропозиції співпраці. ГО «Поступ» існує виключно за рахунок членських внесків. На сьогоднішній день рівень членських внесків
становить 60 грн на місяць. В організації перебуває 160 чоловік. Можна підрахувати наш бюджет. Також приблизно 20 % від цієї суми надходить у вигляді додаткових внесків, також від членів організації. Це і є все наше фінансування.

Розкажіть про «ядро» чи то команду організації. Хто ці люди?
– Ядро організації – це її Виконком. До Виконкому може увійти будь-яка людина, яка є членом організації. Єдина вимога, вона має перебувати в організації більше ніж півроку. Що ж до людей, які входять у Виконком, то це звичайні люди, які працюють на різних посадах. У когось невеликий бізнес (великого бізнесу серед членів організації немає ні в кого), хтось працює найманими працівниками на підприємствах. Це звичайні люди середнього класу.

Вже п’ятий рік триває війна з Росією на Сході країни. Яка позиція організації стосовно цих подій та як бачите вихід з даної ситуації?
– Позиція «Поступу» однозначна – Росія проявляє агресію до України. Росія свого часу взяла на себе зобов’язання щодо територіальної цілісності України через Будапештський меморандум (Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україніред.), вона використала це і обманом забрала територію України. Друзі так не роблять.

Це, наприклад, коли друг захворів, а інший прийшов і в цей час, забрав у нього хату, сарай чи щось інше. Так зробила Росія. Ставлення до цього має бути відповідне. Поки Росія не змінить своєї політики до України – вона є агресором. Вихід з цієї ситуації дуже простий – маємо розвити сильну Україну і маємо створити таку ситуацію, щоб Росія в кінці-кінців віддала території, які вона зараз загарбала. Коли ми станемо Великою Україною, це станеться автоматично.

Звідки люди можуть дізнатись про вашу організацію?
– Про діяльність організації можна дізнатись на нашому сайті (postup.org.ua), є сторінка організації у Facebook, є відеоканал на YouTube і є газета «Громадянська республіка», яка регулярно щотижня по електронці відсилається. На розсилку газети можна підписатись на сайті. Також можна прийти в гості на Громадянську середу. Такі заходи відбуваються щосереди у Товаристві «Знання» з 19.00 до 20.30 (станція метро «Республіканський стадіон»).

Чи проводить громадська організація заходи «прямої дії» (вуличні акції, пікети, мітинги і т.д.)?
– Все, що ми робимо, пов’язане з розбудовою системи, яка має замінити діючу систему. Тобто все, що нас наближає до перемоги, – ми маємо робити. Якщо ці дії не наближають нас, то ми цього не робимо. В наше завдання не входить сьогодні поліпшувати стан життя, як це пропонують різні політичні сили. Наприклад, організувати акцію по зниженню тарифів комунальних платежів, або акцію, щоб якийсь суддя почав судити законно або щось інше … Наше завдання полягає в тому, щоб в цілому демонтувати цю систему і поставити іншу систему. Так, ми проводимо або беремо участь в акціях, це можуть бути і марші, і мітинги, але лише для того, щоб просувати саме нашу ідеологію, наше розуміння «Великої України».

Відомо, що ГО «Поступ» свого часу намагалася співпрацювати з органами влади, члени організації брали активну участь в різних громадських радах. Є такий досвід і до чого він призвів? Взагалі, є ефективність такої співпраці?
– Все вірно. Такий досвід є. Свого часу ми були представлені в більше ніж 20-ти громадських радах при різних інститутах влади. Це було якраз в кінці нашого 10-річного існування, після якого ми потрапили в кризу. Як виявилось, всі громадські ради – це взагалі повна фікція. Вони ні на що не впливають і ні на що не можуть вплинути. Коли ми побачили, що влада олігархічна і її завдання – отримувати тільки гроші та повернення з прибутком, вкладених у вибори, і що ми нічого не можемо зробити через громадські ради без зміни системи влади, – вирішили перестати співпрацювати з владою у будь-якому вигляді на будь-яких рівнях.

Скільки треба часу для побудови Громадянської республіки?
– Для того, щоб Громадянська республіка стала реальністю, необхідно, щоб населення, громадяни України її підтримали. Ідея має опанувати масами. За який термін це відбудеться? Ніхто не може сказати. Ми хочемо, щоб це було швидко. Досвід історії показує, що будь-яка система, нова система, що пропонується, ніколи не матеріалізується в масах раніше ніж за 12 років. Може бути 30 і 40, або навіть 100 років. Ми будемо йти до тих пір, поки у нас це виходить, а потім передавати нащадкам цю справу, щоб вони продовжили будувати Громадянську республіку, якщо побачимо, що при нашому житті ми не встигаємо це зробити. Тобто, як тільки громадяни зрозуміють, підтримають, тоді Громадянська республіка стане реальністю. До цього треба йти.

– Чи бачить олігархічна влада загрози для себе?
– Олігархічна влада в нас взагалі ніякої загрози не бачить, оскільки вона вважає, що ми «утопічний проект» і що ми ніколи не зможемо зробити, те, що ми робимо. Це нам «на руку», оскільки ми сьогодні спокійно розвиваємось, робимо свою справу, а потім, коли вони це все помітять, – буде вже пізно.

Яким чином можуть вашу діяльність підтримати громадяни України? І чи є така необхідність в організації?
– Звичайно! Сама перша необхідність у тому, щоб людина розібралась, що собою являє сутність Громадянської республіки. Коли вона в цьому розбереться, тоді вона сама зрозуміє, що треба робити. А робити дуже просто, робити так, щоб всі про це знали, всі це зрозуміли і захотіли жити в Громадянській республіці. Ось тоді вона знайде методи і шлях як це зробити. Можна вступити в організацію «Поступ» і працювати над побудовою Громадянської республіки, можна матеріально підтримувати. До речі, є випадки, коли люди – не члени організації – підтримують матеріально, невеликими грошима – 50 грн на місяць. Також можна розповсюджувати наші матеріали – газету, репостити наші публікації в соціальній мережі або на YouTube. Все це може робити будь-яка людина, якщо вона захоче. Вона буде це робити лише тоді, коли зрозуміє, про що йде мова, чому саме необхідно, щоб була Громадянська республіка і які зміни вона принесе.

Ваша ідеологія – унікальна. Наразі є багато телеканалів та інших ЗМІ. Чи цікавляться вони вашою ідеологією, як певною альтернативою існуючій системі?
– Абсолютно всі телеканали є олігархічними. Олігархія базується на демократії. Ми пропонуємо ліквідувати демократію, тобто ми фактично є ворогами всіх телеканалів, бо вони є продуктом олігархії. Таким чином, телеканал зі здоровим глуздом не буде розповсюджувати нашу ідеологію, він буде розповсюджувати ту інформацію, яка потрібна їхнім хазяям (ред. – власникам).

Що побажаєте читачам «Макарівських вістей»?
– Побажаю, щоб кожен читач, крім того, що він є хороша людина, – був ще й громадянином. Бо якщо людина – просто людина, а не громадянин, то він мало чим відрізняється від звичайної тварини. Дякую за увагу!

Спілкувався Максим КРАВЧЕНЯ

Оригінал: Макарівські вісті

Happy
Happy
0
Sad
Sad
1
Excited
Excited
1
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0