АМУ НЕ ВБАЧАЄ ВИНИ МІСЬКИХ ГОЛІВ У КРИТИЧНІЙ СИТУАЦІЇ З ТЕПЛОМ

Кількість переглядів 299

Асоціація міст України не вбачає вини міських голів у критичній ситуації з теплом, і пропонує власний план дій.

Практично всі ЗМІ поширюють інформацію про зрив опалювального сезону. Найгостріше ця проблема постала у містах Сміла, Кривий Ріг, Шепетівка, Херсон та Кам’янське.

Асоціація міст України не вбачає вини міських голів у такому становищі і раніше неодноразово попереджувала про загрозу критичного стану у сфері теплозабезпечення. Головна проблема – через заборгованість за природний газ та нараховані штрафні санкції НАК «Нафтогаз України», користуючись своїм монопольним становищем, обмежує підприємствам теплоенергетики постачання природного газу.

Борги виникли через заборгованість держави з різниці в тарифах перед підприємствами теплопостачання, яка нині складає 14 млрд грн. А несвоєчасне відшкодування державою коштів за надані пільги та субсидії в окремі пікові періоди у 2016-2018 роках сягало 30 млрд грн.

В той же час, громади роками перебувають в судових тяжбах з приватними підприємствами, які неспроможні сплатити за рахунками НАК «Нафтогаз України». І якщо на підприємствах теплоенергетики комунальної власності питання заборгованості вдається поступово вирішити завдяки реструктуризації боргу спільними зусиллями з громадами, то на теплопостачальних підприємствах державної власності, на які органи місцевого самоврядування не мають жодного впливу, ситуація складається вкрай небезпечна.

Мова йде про державні ТЕЦ в Херсоні, Кам’янському, Кривому Розі, Сєвєродонецьку. Київська міська влада у цьому році зіткнулася з подібною ситуацію, але подолала її до початку опалювального сезону. Тому мер Києва, голова Асоціації міст України, Віталій Кличко, спираючись на досвід столиці, запропонував керівникам держави чіткий алгоритм дій з вирішення кризової ситуації з теплопостачанням в українських містах:

  • передбачити в проекті Держбюджету на 2019 рік кошти для забезпечення своєчасних та у повному обсязі розрахунків з підприємствами теплопостачання за надані пільги та субсидії, а також погашення заборгованості з різниці в тарифах;
  • вжити заходів для погашення кредиторської заборгованості підприємств теплопостачання та ТЕЦ з державною часткою власності і після цього передати такі підприємства безоплатно у власність територіальних громад;
  • реструктурувати борги комунальних підприємств за спожитий природний газ, списавши нараховані штрафні санкції та пені.

Асоціація міст України

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0