В УКРАЇНІ ЗАПРОВАДЖЕНІ ПАРАЮРИСТИ – ГРОМАДСЬКІ РАДНИКИ З ЮРИДИЧНИХ ПИТАНЬ

Кількість переглядів 336

28 листопада на міжнародній конференції «Громадські радники: спільнота та розвиток» обмінювалися досвідом представники Міністерства юстиції, системи безоплатної правової допомоги, місцевого самоврядування, громадські радники, міжнародні експерти та неурядові організації.

Держава – це не перелік державних інституцій та законопроектів. Держава – це ми з вами. Всі разом. І держава стає правовою тоді, коли кожен знає свої обов’язки та права, вміє їх захистити. Для цього не потрібно всім ставати професійними юристами. Достатньо лише мати базовий рівень юридичних знань та знати куди саме звернутися за правовою допомогою. Але куди ж зараз українці їдуть за консультацією? Ґрунтовні соціологічні дослідження показали – для багатьох українців один з найпопулярніших порадників – кум. Точніше так – найбільше первинних консультацій з юридичних питань українці отримують від родичів. На жаль, не завжди ті консультації правильні. В той же час до державних органів влади люди без нагальної потреби звертатися не поспішають. Виходить замкнуте коло. Не розірвавши його – успішну правову державу не побудуєш. Такі проблеми українців не унікальні, в інших країнах вони теж є. Але там її вирішили шляхом запровадження інституту громадських радників (параюристів). Ця практика успішно впроваджується тепер і у нас. В Україні таких радників-волонтерів мають бути не десятки, і навіть не сотні, а тисячі. Десятки і сотні тисяч. Кожен свідомий громадянин мав би стати радником для себе і своїх рідних. Радником, який підкований юридично із розумінням куди треба звертатися за більше повною допомогою. Кожен повинен мати можливість підвищувати свою юридичну обізнаність та соціальні навички. Незалежно від віку та роду занять“, – розповіла у виступі перед учасниками заходу заступник Міністра юстиції Іванна Смачило.

За словам Іванни Смачило, кожен, хто має базові знання в галузі права, займає активну громадянську позицію, є учасником громадської організації може долучитися до проекту і стати громадським радником. Щоб допомагати своїм знайомим, представникам своєї громади, розібратися в юридичній суті проблеми, спрямувати одразу до профільних юристів в потрібну державну установу. Громадські радники таким чином є послами доброї волі правової системи в своїх громадах.

Інститут громадських радників, які сьогодні вже працюють по всій країні, це приклад якісної та успішної співпраці Міністерства юстиції, системи безоплатної правової допомоги, Міжнародного фонду Відродження, представників громадських організацій та активних, небайдужих громадян. Наше спільне завдання – оперативна допомога українцям у питаннях захисту їхніх прав. Для того, щоб у кожному регіоні країни рівень правової обізнаності громадянина зростав щодня. Наша кінцева мета – сильна та захищена Україна“, – відзначила радник Міністра юстиції з комунікацій Олена Семикіна.

Громадські радники – це те, що певною мірою може визначити наше майбутнє. Це те, що точно допоможе нашим громадам, і зробить всіх громадських радників успішними у своїх спільнотах. Вважаю роль громадських радників архіважливою. Зокрема, в контексті взаємодії їх із системою БПД. Така взаємодія, в першу чергу, може стосуватися вивчення правових потреб громад, правопросвітництва, проведення навчальних заходів та забезпечення доступу до правової допомоги“, – наголосив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Аби робота громадських радників була більш ефективною – спільноті планують надати офіційного статусу.

Джерело: прес-служба Головного територіального управління юстиції в Одеській області

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0