ПРО ФОРМИ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЙОГО СКОЄННЯ ГОВОРИЛИ З ДІТЬМИ В ОВІДІОПОЛІ

Кількість переглядів 631

30 листопада 2018 року представники Овідіопольського бюро правової допомоги та Овідіопольського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели з дітьми, позбавленими батьківського піклування, профілактичну бесіду на тему: “Протидія домашнього насилля”.

Найбільш гостро проблема насильства в сім’ї постає перед неповнолітніми громадянами. Це пов’язано здебільшого з вразливістю та необізнаністю дітей. Вразливість дітей до насильства пояснюється їх фізичною, психічною та соціальною незрілістю, а також залежним (підлеглим) становищем по відношенню до дорослих, незалежно від того, чи є це батьки, опікуни, вихователі, вчителі.

Згідно Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” домашнє насильство – це діяння або бездіяльність між членами сім’ї або родичами, зокрема між колишнім подружжям, незалежно від того, чи зареєстровано їх шлюб та чи проживають вони спільно.

На заході дітям розповіли про форми домашнього насильства:

  • фізичне;
  • психологічне;
  • економічне;
  • сексуальне.

Фізичне насильство в сім’ї — це навмисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень одного члена сім’ї іншим, яке може призвести чи призвело до порушення нормального стану фізичного чи психічного здоров’я або навіть до смерті постраждалого, а також до приниження його честі та гідності.

Сексуальне насильство в сім’ї — це примушування до небажаних статевих стосунків у родині, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім’ї.

Психологічне насильство в сім’ї — це насильство, пов’язане з тиском одного члена сім’ї на психіку іншого через навмисні словесні образи або погрози, переслідування, залякування, які доводять постраждалого до стану емоційної невпевненості, втрати здатності захистити себе і можуть заподіяти або заподіяли шкоду психічному здоров’ю.

Економічне насильство в сім’ї — це навмисні дії одного члена сім’ї щодо іншого, спрямовані на те, щоб позбавити постраждалого житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які він має законне право. Такі дії можуть заподіяти шкоду фізичному чи психічному здоров’ю, або навіть призвести до смерті постраждалого.

Також на заході обговорили питання щодо адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 173-2 Кодексу про адміністративні правопорушення та Закон України “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами” (ст. 91-1, ст. 126-1. ст. 153), який передбачає криміналізацію діянь, пов’язаних з домашнім насильством, а саме Кримінальний кодекс України буде доповнено статтею такого змісту як:

Стаття 126-1. Домашнє насильство
Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, –
карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років
“.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Овідіопольського бюро правової допомоги за адресою: смт. Овідіополь, вул. Т.Шевченко,169, каб.109. Телефон: (04851) 3-11-11.

Контакти центрів соціальних служб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги за посиланням: Запобігання та протидія домашньому насильству та жорстокому поводженню з дітьми.

Національна “гаряча” лінія із попередження домашнього насильства (цілодобово та безкоштовно в межах України):

  • 116
  • 123

Джерело: Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

8 thoughts on “ПРО ФОРМИ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЙОГО СКОЄННЯ ГОВОРИЛИ З ДІТЬМИ В ОВІДІОПОЛІ

  1. Нагадую.
    Батько Мурада Варшанидзе,має кримінальне провадження за нанесення тілесних пошкоджень середньої тяжкості неповнолітньої особи.Справу також можна вважати,« сексуальне насильство»,тому що у неповнолітньої особи були пошкодження статевих органів.
    Але зараз провадження затягується,тому що Роман є «журналіст»
    Мурад Варшанидзе,ви знаєте за це?
    Прокоментуйте будь ласка.

  2. Карма по тебе 6 палата плачет у Тебя что то личное как видно.

  3. Карма. наверное и есть износилованая. Какой-то бред, причем тут журналист? За такие преступления давно бы сидел. Пишет об этом уже год. До этого писали об этом другие три года. Нет никаких оснований считать, что это правда. Чистый бред.

  4. Якщо був би бред,було б спростування.
    А ви заптайте у Варшанидзе,правда це чі ні.

  5. Оператор в Армии ! а что блогер роман варшанидзе сынком ждут

    1. видать ждут когда и Олега призовут, чтобы с ним в одну часть попасть

  6. Не надо ждать Олега едьте к Андрею .

Comments are closed.