УКРАЇНІ ПОТРІБНІ «ВОВКИ»

Кількість переглядів 366

Україні потрібні вільні «вовки». Коли в 1995 році чотирнадцять вовків були випущені на волю в Єллоустонському Національному Парку (США, території штатів Вайомінг, Монтана та Айдахо), вчені й не підозрювали, що це кардинально змінить всю екосистему парку.

Волков не було в парку 70 років і весь цей час там царювали олені, які за роки безконтрольного розмноження (всі зусилля людей по контролю їх популяції не приносили успіху) завдали сильного шкоди місцевій флорі.

Чотирнадцять вовків, звичайно, не змогли з’їсти всіх оленів, але вони змусили тих обережніше вибирати місця для пасовищ і уникати деяких ділянок парку. На тих місцях почала відроджуватися рослинність. За шість років кількість дерев виросло в п’ять разів. З’явилися бобри, які люблять їсти дерева і люблять будувати греблі. У заплавах завелися ондатри, качки і риби.

Вовки зменшили популяцію шакалів, що призвело до збільшення кількості зайців і мишей, а ті в свою сторону залучили в парк яструбів, тхорів і лисиць. У парк прийшли ведмеді, так як вони могли доїдати вовчі недоїдки, плюс в парку збільшилася кількість ягід.

Але найдивніше, вовки змусили річки поміняти свою поведінку. Їх русла випростались і стабілізувалися, зменшилася ерозія берегів. Сталося це тому, що вплив вовків на оленів призвело до вибухового зростання дерев і трави по берегах річок, що призвело до їх зміцненню. Змінилася сама географія парку, а все завдяки чотирнадцяти вовкам, випущеним туди менше тридцяти років тому.

В Україні немає «вовків» вже понад 70 років. Україні потрібні «вовки», які наведуть лад в «політичної екосистемі країни». Україні потрібно принципові і безкомпромісні «вовки», які будуть добувати «їжу» самостійно, активним пошуком та переслідуванням жертв.

По матеріалам: Sustainable Human

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

3 thoughts on “УКРАЇНІ ПОТРІБНІ «ВОВКИ»

  1. Пока есть шакалы, волкам ох как трудно будет(((…..

  2. На Закаррпатья и Львовской обл и х хватает лично пару раз встречал.

  3. У нас тоже пару раз заходили. Так люди ж волали, полицию с охотниками вызывали. Вот их и обстреливали. Они голодные и идут на пасущихся животных и в огороды заходят . в основном бывают в районе Надлиманского. Вся дичь выбита охотниками, а ещё больше браконьерством. Как им здесь выжить? Людей что ли есть?

Comments are closed.