ВЕРХОВНИЙ СУД ОСТАТОЧНО ЗАБОРОНИВ ВІДВІДУВАННЯ ДОШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ БЕЗ ЩЕПЛЕННЯ

Кількість переглядів 363

17 квітня 2019 року Верховний Суд постановив, що індивідуальний інтерес людини (відмова від щеплення) не можна ставити вище за загальний інтерес суспільства – не хворіти інфекційними хворобами.

Історія розпочалась в 2016 році коли до суду звернулась мати не щепленого хлопчика з вимогою не чинити перешкоду її дитині у здобутті дошкільної освіти.

Спочатку 21 вересня 2017 року суддя Славутського міськрайонного суду Хмельницької області Зеленський В.І., позов матері задовольнив і зобов’язав навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад І ступеня, гімназія» не чинити перешкод у здобутті дошкільної освіти дитині.

Дошкільний заклад подав апеляційну скаргу і 16 листопада 2017 року колегія апеляційного суду задовольнила скаргу та відмінила рішення першої інстанції.

Мати подала касаційну скаргу і 21 лютого 2018 року Верховним судом відкрито касаційне провадження. Судової колегія ВСУ постановила:

  • Касаційну скаргу мати залишити без задоволення.
  • Рішення Апеляційного суду Хмельницької області від 16 листопада 2017 року залишити без змін.
  • Поновити виконання рішення Апеляційного суду Хмельницької області від 16 листопада 2017 року у частині вирішення питання про судові витрати.
  • Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає. Просимо Овідіопольську районну адміністрацію довести рішення Верховного суду до всіх керівників шкільних та дошкільних закладів про таке рішення з метою інформування батьків:

„Вимога про обов’язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров’я, а також здоров’я зацікавлених осіб, є виправданою. Тобто в даному питанні превалює принцип важливості суспільних інтересів над особистими, однак лише у тому випадку, коли таке втручання має об’єктивні підстави – тобто було виправданим“.

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0