СУДДЯ ОВІДІОПОЛЬСЬКОГО РАЙОННОГО СУДА КОЧКО ВИПРАВДАВ ТОРГОВЦЯ КОМУНІСТИЧНОЇ СИМВОЛІКИ

Кількість переглядів 681

Вироком від 22.07.2019 року суддя Овідіопольського районного суду Одеської області Кочко В.К. визнав невинуватим мешканця смт. Овідіополь Новікова Г.Я. у пред’явленому обвинувачені за поширення комуністичної символіки не знайшовши в його діях складу злочину.

Наприкінці 2016 – початку 2017 років на рекламному сайті «OLX» було розміщена об’ява мешканця смт. Овідіополь «Геннадий» про намір продажу трьох прапорів колишніх республік колишнього СРСР. Побачивши таку об’яву, громадянин, який є членом Громадського формування «Чорноморський міський загін з охорони громадянського порядку та державного кордону поліції громадянської безпеки» вирішив, що продаж 3-х прапорів колишніх республік колишнього СРСР може нести загрозу національній безпеці як в Одеській області так і в Україні в цілому, а тому він звернувся до правоохоронних органі з повідомленням про розповсюдження.

В зв’язку з наявністю цієї об’яви відомості про кримінальне правопорушення 24.02.2017 було внесено у ЄРДР під №12017160380000375 за ч.2 ст.436-1 КК України і правоохоронні органи приступили до розслідування справи. В процесі розслідування цієї справи працівники СБУ провели негласні слідчі дії та встановили, що особа, яка розмістила об`яву про продаж трьох прапорів є мешканець смт. Овідіополь Новіков Геннадій Якович.

26.04.2017 о 20-год. вечора громадянин Новіков Г.Я. зустрівся з членом ГФ «ЧМЗ з ОГП та ДК поліції громадянської безпеки» біля кладовища по вул. Євгена Колісниченко в смт. Овідіополь та продав йому два прапора колишніх республік СРСР за 400 грн. Після цього член громадського формування написав заяву про подію та добровільно видав прапори слідчим органам.

На підставі ухвали слідчого судді Овідіопольського районного суду Одеської області в будинку, у якому на той час мешкав Новіков Г.Я. слідчою групою був проведений обшук в процесі якого були вилучені: два мобільних телефона, ноутбук, який належить сестрі Геннадія Яковича за допомогою якого він розмістив об’яву про продаж прапорів на сайті «OLX», третій прапор колишньої радянської республіки, гроші в сумі 400 гривень різними купюрами отриманих від продажу 2-х прапорів, тканину з написом «Решения апрельского 1985 Пленума ЦК КПСС – в жизнь». На вказані речі слідчим суддею був накладений арешт, а самі речі залучені до матеріалів справи в якості речових доказів.

Проте, суддя Овідіопольського районного суду Одеської області розглянувши матеріали кримінального провадження в рамках судової справи №509/3167/17 не знайшов складу злочину у громадянина Новікова Г.Я. за такою аргументацією:

З наданих суду документів вбачається, що підставою внесення до ЄРДР стало наявність об’яв про продаж прапорів колишніх радянських республік, що були розміщені на рекламному сайті «ОLХ».
За диспозицією ст.436-1 КК України склад злочину є закінченим з моменту розповсюдження заборонених речей з метою поширення комуністичної, нацистської символіки. Отже, наявність на будь яких засобах реклами об`яв (банерах, щитах, газетах, журналах, по радіо чи телебаченню, біл-бордах, рекламних сайтах мережі інтернет) про намір продати прапори радянських республік не створює складу злочину, а тому внесення відомостей про неіснуючий злочин, як і його подальше розслідування, на думку суду, є безпідставним.
…При продажу прапорів, умисел Новікова Г.Я. був направлений на отримання грошей, а не на поширення комуністичної символіки.
Тому, за відсутністю суб’єктивної сторони злочину у його діях відсутній склад злочину, передбаченого ст.436-1 КК України.
Новіков Г.Я. звинувачений у поширенні ним комуністичної символіки, у вигляді сувенірної продукції, з використанням засобів масової інформації, а саме мережі Інтернет.
З наданої стороною захисту копії висновку Одеського національного політехнічного університету №2522/117-06 від 27.10.2017, вбачається, що за допомогою мережі інтернету не має ніякої можливості переміщення, поширення або розповсюдження об`єктів матеріального миру оскільки комп`ютерні технології не досягли такого рівня.
Як пояснив обвинувачений, і з цим погоджується суд, що рекламний сайт у інтернеті Новіков В.Я. використовував тільки для розміщення рекламної об’яви в якості комерційної пропозиції, а не в якості знаряддя поширення (розповсюдження) символіки тоталітарного режиму.
За таких обставин розміщення об`яви про продаж прапорів колишніх республік на сайті «ОLХ» не може застосовуватися до дій обвинуваченого в якості кваліфікаційної ознаки «..з використанням засобів масової інформації,-», а тому обвинувачення Новіков В.Я. за ч.2 ст.436-1 КК України є необґрунтованим.
… Аналізуючи слово «поширення» суд робить висновок, що для складу злочину, передбаченого ч.1  або ч.2 ст.436-1 КК України винною особою має бути здійснено два і більше актів продажу заборонених об`єктів серед декількох осіб.
Тобто, для звинувачення Новікова В.Я. поширенні комуністичної символіки він повинний був розповсюдити заборонену символіку серед багатьох осіб декілька разів
.

Прокуратура вважає таку позицію суду невірною і готує апеляційну скаргу.

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

19 thoughts on “СУДДЯ ОВІДІОПОЛЬСЬКОГО РАЙОННОГО СУДА КОЧКО ВИПРАВДАВ ТОРГОВЦЯ КОМУНІСТИЧНОЇ СИМВОЛІКИ

  1. с ума сошли ну и что тут такого, а как рубли продают и тд конечно молодцы, что оправдали это же наше прошлое

  2. прошу заранее за мат с использованием ( русского языка!) У меня вопрос ко всем деятелям (анонимом) ? Вы типо что-то там делаете а мы попиздим анонимами! Это ваш посёлок, ваша жизнь! Вам тут жить и здохнуть!

  3. При КП простому Человеку жилось намного легче чем сейчас.

  4. На Вокзале Орден Золотой Звезды и Ленина так что взорвать Вокзал по идеи.

  5. хотела узнать, поговаривают что Роман варшенидзе и Колебошин люди Натальи Чегодарь .поэтому они и Гуляеву мстили, ну он им там дорогу перешел , что в депутаты избрался, так правда или нет?

      1. Не правда! Изложите факты! Что Варшанидзе, человек Колебошина и Чегодарь! 3,14здеть, не мешки тегать!!

  6. Земля слухами полнится , об этом на каждом углу трындят

  7. Мы ездим на поездах, изготовленных при коммунизме; концерты проводим в клубах, построенных при коммунизме; заводы, фабрики, иногда даже дороги… перечислять и перечислять. Так давайте все нахер развалим к кибиням и будем жить тихо, мирно и в полном согласии. Может и беспредел на востоке резко прекратится и цены дешевле на всё станут и т.д. реально не вижу смысла в декомунизации.

  8. А каких радянських республик Геннадий продавал флаги? И вообще, то что было изъято является флагом? Варшанидзе, антикоммунист ты наш, если публикуешь приговор, то публикуй его весь, а не часть, которая тебе нравится. Кроме того, что то за держава, если три тряпки названные прапорами створюють погрозу всей национальной безпеки всей стране? Сможешь сформулировать?

  9. Давай рома отвечай Борцуну , сыкло ты рома и мысли правильно не формулируешь и продажный

  10. Страна, в которой существуют Варшенидзе обречена на гибель

  11. Не сможет он сформулировать. Утверждение того, что три флага непонятно каких республик угрожает национальной безопасности всего государства Украина является ложью, унижением и оскорблением достоинства всей страны и каждого её гражданина. Согласитесь, люби друзи, что такое может утверждать только не совсем здоровый человек.

  12. А какой срок просил прокурор за это “злодейское злодейство” которое затмевает кражи свынарчуками в оборонпроме и аферы с бронежилетами?

  13. Некоторые люди херней страдают ,играя в патриотов. С мухи слона делают, чтоб как то засветиться. Решил человек денег заработать на истории, так что тут такого? Так и музеи зарабатывают. Судья молодец. А истец идиот. Можно быть не согласным с политическими взглядами, но иметь претензии к прошлому смешно. Стройте будущее учитывая ошибки прошлого.

Comments are closed.