ДЕПУТАТИ ОВІДІОПОЛЬСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ВЗЯЛИ КУРС НА «ДІДЖИТАЛІЗАЦІЮ». ЧИ ВСЕ ЗАКОННО БУЛО ЗРОБЛЕНО?

Кількість переглядів 399

20 вересня 2019 року на пленарному засіданні XXVII сесії Овідіопольської районної ради депутатами прийняте Рішення №529–VIІ, яким, на думку депутатів, стало можливим не особиста присутність депутата на засіданні постійної комісії, а приймати участь за допомогою засобів технічного зв’язку. Така собі «діджиталізація» районної влади.

Але, чи все так просто і, чи все зроблено з дотриманням усіх правових процедур? Прийнятим Рішенням внесені зміни до ст.14 р.3 «Положення про постійні комісії районної ради VII скликання», яку доповнено пунктом 3 наступного змісту:

“Депутат районної ради може взяти участь у засіданні постійної комісії, до складу якої він входить, дистанційно за допомогою засобів технічного зв’язку, у випадку неможливості  бути присутнім на засіданні постійної комісії з поважних причин.
Голос депутата районної ради, який бере участь в засіданні постійної комісії дистанційно, враховується при прийнятті висновків і рекомендацій постійної комісії”.

З прийнятого рішення не зовсім зрозуміло:

  1. Які конкретно види технічного зв’язку можуть бути використані при віддаленому контакті з відсутніми членами комісій?
  2. Яка конкретна програма, її версія, модель та серійний номер технічного приладу будуть використовуватись при цьому?
  3. Скільки членів комісії має бути присутніми фізично на засіданні комісії, а скільки у віддаленому доступі? І чи можуть всі бути у режимі «дистанційно»?
  4. Що робити з головою комісії та секретарем? Чи мають вони бути фізично присутнім на засіданні постійної комісії? Якщо так то, як вони підпишуть відповідний протокол засідання комісії? Електронним підписом?
  5. Як і ким вестиметься протокол засідання комісії, якщо на засіданні комісії фізично не приймають участь голова та секретар комісії?
  6. А Овідіопольська районна рада має необхідні види ліцензованого технічного зв’язку і відповідне ліцензійне програмне забезпечення? Якщо планується така закупівля, чи внесені відповідні зміни до районного бюджету?
  7.  Чи є в районній раді фахівці, які будуть відповідальні за впровадження, експлуатацію, використання подібних технічних засобів на засіданнях комісій? Чи планується додатковий штатний працівник?
  8. Чи усі члени комісії мають необхідний досвід поводження з подібними пристроями? Чи буде організовано відповідне навчання депутатів? Коли і ким?
  9. Чи вестиметься архівація записів присутніх по відео зв’язку членів комісії? Де і ким такий архів буде зберігатися?

Також, у цій ситуації, крім технічної є ще й невирішена юридична складова, тому що зазначене рішення суперечить іншим статтям Положення про постійні комісії районної ради VII скликання:

  1. Згідно ч.1 ст.14 Положення основною формою роботи постійних комісій є засідання. Засідання постійної комісії є правомочним, якщо на ньому присутні не менше половини від затвердженого районною радою складу членів постійної комісії.
    Тобто, ця частина нормативного документу передбачає вимогу безпосередньої присутності депутата на засіданні комісії. Це прямо суперечить прийнятій депутатами поправці, яка передбачає можливість депутату нібито приймати участь у засіданні комісії без присутності на самому засіданні комісії.
  2. Особисту присутність депутата на засіданні постійної комісії передбачає і ст.16 Положення: «1. За результатами обговорення питання на засіданні постійної комісії більшістю голосів від загального складу комісії, крім випадків передбачених цим Положенням, шляхом голосування приймаються:
    -висновки…
    А частина друга ст.16 передбачає ще й спосіб голосування: «Голосування здійснюється особисто членами постійних комісій шляхом підняття руки. Підрахунок голосів під час відкритого голосування здійснюється секретарем постійної комісії.»
  3. Частина друга ст.29 Положення також говорить про присутніх на засіданні депутатів:
    «Висновок повинен складатися з мотивуючої і заключної частин. Має бути зазначено місце і час розгляду питання, перелік членів постійної комісії, присутніх на засіданні, а також прізвище, посада, освіта, стаж роботи посадової особи у разі розгляду її кандидатури постійною комісією.

Більше того, зазначеним рішенням районної ради від 20 вересня 2019 року внесені зміни до процедурних питань роботи постійних комісій, а відповідно до ст.24 Положення «Процедурні питання роботи постійних комісій, не передбачені цим Положенням, регулюються з урахуванням положень Регламенту Овідіопольської районної ради VІI скликання».

І, якщо перейти до Регламенту, то:

Згідно ст.1.6 Регламенту «Регламент районної ради – це нормативно-правовий документ, затверджений рішенням районної ради, що регулює проведення її пленарних засідань та засідань постійних комісій, процедури окремих видів діяльності її органів, депутатів, посадових осіб, а також функції, які випливають з її повноважень, встановлених Конституцією України, Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статус депутатів місцевих рад”, чинним законодавством України».

Таким чином, зміни щодо порядку проведення засідань постійних комісій районної ради мають бути передбачені і в Регламенті ради, основному нормативно-правовому документі органу місцевого самоврядування.

Цікаво, як питання внесення змін до Положення про постійні комісії розглядалось на засіданні профільної правової комісії?

Депутат Овідіопольської районної ради, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів, економіки, міжнародних зв’язків, інвестиційної діяльності, розвитку підприємництва та регуляторної політики Євген Третьяков звернувся з відповідним зверненням до керівництва районної ради. Почекаємо результатів розгляду його звернення.

Ще матеріали по справі:

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
1
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

10 thoughts on “ДЕПУТАТИ ОВІДІОПОЛЬСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ВЗЯЛИ КУРС НА «ДІДЖИТАЛІЗАЦІЮ». ЧИ ВСЕ ЗАКОННО БУЛО ЗРОБЛЕНО?

  1. Зеленский придет и порядок наведет!
    Через год вообще депутатам всех рангов не нужно будет приходить не только на комиссии, но, и на сессии!
    Специальное ЗЕ приложение на телефон установят и будут так голосовать из курортов, борделей, охот, рыбалок и саун!

  2. Впервые за всю историю района не провели празник для учителей, не поздравили с профессиональным днём работника образования?????

  3. Это стадо БАРАНОВ собирается кормить детей в школах??? Колебошин хоть знает какие проблемы существуют в районе???

  4. Гуляев не профинансировал и праздника для учителей нет, а Колебошин поставил свою старую фото и в нете поздравил, позор, ну что, как проголосовали ребята, где Колибошин???

    1. (Читать на Одесском говоре))) А может ждите, прям среди здесь намажет вам повидлом ваши бакенбарды? Колебошин не с вашего гардиробчика- так и шо? Всякая шушара гуляла на наши грошы и вешала себе медальки. И где она теперь? Я вас прошу. Не делайте нервы.

  5. Гуляев не профинансировал и праздника для учителей нет, а депутат ВР поставил свою старую фото и в нете поздравил, позор, ну что, как проголосовали ребята, где ваш депутат ВР???

  6. Гуляев и раньше не финансировал, а праздники организовывали

  7. Гуляев на все праздники дарил подарки

    1. С Ц У К О за подарки маму продадите

Comments are closed.