9 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ КОШТУЄ ПОСТАВИТИ ВАС НА “ПРОСЛУШКУ” ТЕЛЕФОНУ НА 2 МІСЯЦІ

Кількість переглядів 417

Оперативники Управління внутрішньої безпеки СБУ викрили злочинну діяльність діючих та колишнього співробітників Служби на незаконному прослуховуванні абонентів та збуті отриманої інформації.

Встановлено, що зловмисники через особисті перевірені зв’язки підшукували клієнтів для надання «послуг». Колишній працівник підбирав замовників, діючі ‒ технічно забезпечували зняття інформації. Вартість прослуховування одного абонентського номера на два місяці становила дев’ять тисяч доларів США.

Досудове слідство встановлює точну кількість абонентів, які потерпіли від дій фігурантів справи. У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, триває досудове слідство. Фігурантам справи може загрожувати від 8 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Наразі тривають невідкладні слідчо-оперативні дії, приймається рішення щодо оголошення фігурантам справи про підозри у вчиненні кримінального правопорушення. Операція з викриття зловмисників проводилась спільно зі слідчими Державного бюро розслідувань, під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури.

Що взагалі ви знаєте про «прослушку»?

«Прослушка» у розумінні чинного КПК України – зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу) є різновидом втручання у приватне спілкування, яке проводиться без відома осіб, які використовують засоби телекомунікацій для передавання інформації, на підставі ухвали слідчого судді, якщо під час його проведення можна встановити обставини, які мають значення для кримінального провадження. Це визначено ч. 1 ст. 263 КПК України.

Негласні слідчі (розшукові) дії проводяться у випадках, якщо відомості про злочин та особу, яка його вчинила, неможливо отримати в інший спосіб. Негласні слідчі (розшукові) дії, передбачені статтями 260, 261, 262, 263, 264 (в частині дій, що проводяться на підставі ухвали слідчого судді), 267, 269, 269-1, 270, 271, 272, 274 цього Кодексу, проводяться виключно у кримінальному провадженні щодо тяжких або особливо тяжких злочинів.

Отже, для проведення такої НС(Р)Д як зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж необхідно декілька умов:

  1. розпочате кримінальне провадження за фактом вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину;
  2. ухвала слідчого судді апеляційного суду, строк дії якої – два місяці.

Ніхто не може зазнавати втручання у приватне спілкування без ухвали слідчого судді.

За матеріалами: СБУ

Telegram-канал “Адвокат Права”

Happy
Happy
2
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
1

1 thought on “9 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ КОШТУЄ ПОСТАВИТИ ВАС НА “ПРОСЛУШКУ” ТЕЛЕФОНУ НА 2 МІСЯЦІ

  1. Два года назад в меся било 100 баксов что так загнули цену.

Comments are closed.