ЧАСТИНА II: ЧОМУ ДЕРЖАВНЕ БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ ПОРУШУЄ ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ МЕДІА ТА ЖУРНАЛІСТІВ?

Кількість переглядів 127

19 вересня 2024 року журналісти онлайн-медіа «АЛЬЕТРНАТИВА.ОРГ» побували у керівник Другого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаєві (розташованого у місті Одеса) ШЕРЕМЕТА Андрія Валерійовича.

Після нашого відвідування, 21.08.2024 року Головного слідчого управління центрального апарату ДЕРЖАВНОГО БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ з приводу порушень законодавства Територіальним управлінням ДБР розташованим у м. Миколаїв з дислокацією у м. Одеса, нас нарешті запросили і до керівника у м. Одеса.

Під час спілкування ми задали керівнику слідчого відділу наступні запитання:

  1. ЗАПИТАННЯ ПЕРШЕ:
    26 січня 2024 року представник фізичних осіб ПОДАВ до Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташоване у місті Миколаєві ЗАЯВУ про вчинення дій, які мають ознаки кримінального злочину передбаченого статтями Кримінального кодексу України:
    ч. 5 ст. 190 (шахрайство),
    ч. 2 ст. 366-2  (декларування недостовірної інформації), адже особа на яку вказували потерпіли – державний службовець.
    Відповідальна особа Державного бюро розслідувань в порушення норм Кримінально процесуального кодексу не вносить вказану інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань та, як наслідок досудове слідство не було розпочато.
    Потерпілим довелось звернутись до суду та 07 лютого 2024 року слідчим суддею Київського районного суду м. Одеси Щербіною А.В. по справі № 947/4411/24 постановлена Ухвала, якою відповідальну особу Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташоване у місті Миколаєві зобов’язано виконати норму Кримінально-процесуального кодексу та внести відомості до ЄРДР за вищевказаною заявою.
    Запитання: чи можете ви повідомити прізвище ім’я та по-батькові посадової особи, яка не внесла відомості до ЄРДР по заяві від 26.01.2024 року та чи притягнуто цю особу до відповідальності?
  2. ЗАПИТАННЯ ДРУГЕ:
    За нашою інформацією, 19 лютого 2024 року представник потерпілих звертається до Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташоване у місті Миколаєві з ЗАЯВОЮ про виконання Ухвали слідчого суді.
    Як стає відомо пізніш, за вказаною Ухвалою слідчого судді по справі № 947/4411/24, 24 лютого 2024 року реєструється кримінальне провадження №62024150020000266 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 190 КК України.
    Запитання: чому Ухвала від 19.02.2024 року, а внесення відомостей лише 24 лютого, тобто через 5 днів, а не упродовж 24 годин, як це вимагає Кримінально-процесуальний кодекс?
  3. ЗАПИТАННЯ ТРЕТЕ:
    У вашому листі від 12.09.2024 року на ім’я журналіста Варшанідзе Р. А. іде мова про особистий прийом громадян відповідно до закону України «Про звернення громадян».
    Журналіст Варшанідзе Р. А. звертався до ТУ ДБР розташованого у м. Миколаїв у порядку законів України «Про інформацію» та «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста».
    Запитання: Чому ДБР ігнорує норми законів України «Про інформацію» та «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста»?

Нажаль ми відповідей не отримали, керівник Другого СВ ТУ ДБР у місті Миколаєві (розташованого у місті Одеса) ШЕРЕМЕТ Андрій Валерійович не володів всією інформацією для надання відповідей та попросив нас звернутись з письмовим запитом.

Але, у будь-якому випадку, дуже прикро, що керівництвом ДБР абсолютно проігноровані вимоги Закону України «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста» де чітко вказано ,що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими особами.

Запити обов’язково будуть направлені.

Дуже хочеться, щоб всі посадові особи органів державної влади виконували ВСІ норми законодавства, а не тільки ті, які їм хочеться та обов’язково притягуали до відповідальності тих підлеглих, які порушують закон.

Ще матеріали на тему:

Роман ВАРШАНІДЗЕ, Мурад ВАРШАНІДЗЕ

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

1 thought on “ЧАСТИНА II: ЧОМУ ДЕРЖАВНЕ БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ ПОРУШУЄ ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ МЕДІА ТА ЖУРНАЛІСТІВ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.