29 РІЧНИЦЯ РЕФЕРЕНДУМУ ПРО НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. ЯК УКРАЇНА ПОСТАВИЛА КРАПКУ В ІСНУВАННІ СРСР

Кількість переглядів 1699

1 грудня 1991 року українці висловилися за незалежність своєї держави на загальнонаціональному референдумі. 1 грудня 2020 року ми відзначаємо 29 річницю цієї історичної події.

НВ нагадує, як Україна остаточно стала незалежною, поставивши крапку в існуванні СРСР.

1 грудня VS 17 березня

Результати референдуму 1 грудня 1991 року фактично перекреслили результати першого всесоюзного референдуму, що пройшов 17 березня того ж року.

На референдум 17 березня було винесене питання: Чи вважаєте ви за необхідне збереження Союзу Радянських Соціалістичних Республік як оновленої федерації рівноправних суверенних республік, у якій будуть повною мірою гарантуватися права і свободи людини будь-якої національності?

Англомовні сюжети WCBS Channel 2, CNN, C-Span 1991 року про незалежність України та розпад СРСР

August 24 1991 Ukraine Declares Independence NY News Reports

Позитивно на це питання відповіли понад 113,5 млн людей або 77,85% жителів тих радянських республік, у яких проводився референдум (у Литовській РСР, Латвійській РСР, Естонській РСР, Грузинській РСР, Молдавській РСР та Вірменській РСР цей референдум не проводили).

В Українській РСР понад 70% висловилися за збереження Союзу.

Однак після спроби державного перевороту ДКНС у серпні 1991 року Верховна Рада проголосувала за Акт проголошення незалежності України.

Дільниця для голосування на всеукраїнському референдумі в Донецьку, 1 грудня 1991 року / Фото: ЦДКФФА імені Г. Пшеничного

Відповідно на референдум 1 грудня 1991 року було винесене єдине питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Позитивну відповідь дали 90% громадян, які брали участь у голосуванні, причому на рефернедум прийшли 84% виборців.

Тоді ж українці обрали першого президента — ним став Леонід Кравчук (1991−1994).

Крім України, більше жодна республіка СРСР не проводила референдумів про підтвердження незалежності. Її проголошення, закріплене референдумом, поклало хрест на надіях зберегти Радянський Союз в колишній формі.

Як голосували регіони України

Найбільший відсоток підтримки незалежності України був у Тернопільській області – 98,67%. На другому місці була Івано-Франківська область — 98,43%, а на третьому — Львівська — 97,46%.

У Києві незалежність України підтримали 92,88% громадян.

Фото: uk.wikipedia.org

У східних українських областях відсоток підтримки був дещо нижчий: 92,61% у Сумській, 86,33% у Харківській, 83,9% у Донецькій та 83,36% у Луганській.

Найменше громадян підтримали незалежність України у Кримській АРСР та Севастополі – 54,19 та 57,07% відповідно.

Звернення президії Верховної Ради

Напередодні голосування Президія Верховної ради України виступила зі зверненням до народу, в якому були такі слова:

Сьогодні не підтримати незалежність означає лише одне — підтримати залежність. Але тоді виникає питання: залежність від кого? Де та країна, від якої ми палко бажаємо бути залежними і, таким чином, працювати на неї? Наскільки відомо, жодна з країн-сусідів і жодна з країн світу не претендує на те, щоб оголосити Україну залежною від себе. Це було б безглуздям.

Голосування на всеукраїнському референдумі, 1 грудня 1991 року / Фото: golos.com.ua

Отже, незалежність. Альтернативи — немає.

Тільки незалежна Україна зможе, як рівноправний партнер, вступати в будь-який міждержавне співтовариство з сусідами, в першу чергу з найбільш близькою нам Росією.

Акт проголошення незалежності України

Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року,

  • продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні,
  • виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами,
  • здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України,

Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави — УКРАЇНИ. Територія України є неподільною і недоторканною. Віднині на території України мають чинність виключно Конституція і закони України. Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.

Акт проголошення незалежності України, вміщеній у бюлетень для голосування на всеукраїнському референдумі, жовтень 1991 року / Фото: Wikiwand

Розпад СРСР

З 1985 року Генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і його прихильники почали політику перебудови. Різко зросла політична активність народу, сформувалися масові, в тому числі радикальні і націоналістичні, рухи та організації. Спроби реформування системи управління призвели до поглиблення кризи в країні.

Англомовний сюжет NBC NEWS 1991 року про розпад СРСР та всеукраїнський референдум

1991 – Post- Ukrainian Independence Referendum – NYC News

У 1989 році вперше офіційно оголошено про початок економічної кризи в СРСР. У період до 1991 року хронічний товарний дефіцит доходить до максимуму — з вільного продажу зникають практично всі основні товари, крім хліба. Практично у всіх регіонах країни вводиться нормоване постачання у вигляді талонів.

З 1991 року вперше зафіксована демографічна криза. У 1989 році відбувається масове падіння прорадянських комуністичних режимів у Східній Європі. У Польщі приходить до влади колишній лідер профспілки Солідарність Лех Валенса, в Чехословаччині — колишній дисидент Вацлав Гавел. У Румунії, на відміну від інших країн Східної Європи, комуністи були зміщені силою, а президент Ніколае Чаушеску разом з дружиною розстріляні за вироком трибуналу. Таким чином, відбувається фактичний колапс радянської сфери впливу, що склалася за підсумками Другої світової війни.

На тлі загальної кризи зростає популярність радикальних демократів на чолі з Борисом Єльциним.

Намісник Києво-Печерської лаври архімандрит Єлевферій голосує на всеукраїнському референдумі, 1 грудня 1991 року / Фото: ЦДКФФА імені Г. Пшеничного

Намагаючись врятувати СРСР від розпаду, члени Державного комітету надзвичайного стану — ГКЧП намагаються взяти владу в свої руки. В окремих районах СРСР вони вводять заходи надзвичайного стану — заборону всіх політичних партій, крім КПРС, заборону мітингів і демонстрацій, введення жорсткої цензури.

Верховна Рада України відмовилася виконувати їхні вказівки. У вересні 1989 року засновано рух українських націонал-демократів Народний рух України, який був в меншості при більшості членів Компартії України. 16 липня 1990 року Верховна Рада прийняла Декларацію про державний суверенітет Української РСР.

Киев 24 августа 1991г. (Photo Efrem Lukatsky)

Після провалу серпневого путчу 24 серпня 1991 Верховна Рада Української РСР прийняла Акт проголошення незалежності України, який був підтверджений результатами грудневого референдуму.

Джерело: НОВЕ РАДІО

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0