ВЕРХОВНА РАДА УХВАЛИЛА В ЦІЛОМУ ЗАКОНОПРОЄКТ ЩОДО РОЗВИТКУ ІНСТИТУТУ СТАРОСТ

Кількість переглядів 875

Верховна Рада України на своєму останньому засіданні ухвалила у цілому законопроєкт №4535 щодо розвитку інституту старост.

Він передбачає, що старости зможуть надавати адміністративні послуги мешканцям громад. А статус старости як службовця місцевого самоврядування підвищується з VI до V рангу.

Відповідно до законопроєкту, староста призначається місцевою радою на термін її повноважень після обов’язкового громадського обговорення з мешканцями старостинського округу. Порядок проведення громадського обговорення затверджується сільською, селищною, міською радами.

Старостинський округ утворюється у складі одного або кількох населених пунктів, де мешкає не менше 500 жителів, і не може включати адміністративний центр громади.

Староста працює у відповідній місцевій раді на постійній основі і не може суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом.

Протягом трьох місяців з набрання чинності законом місцева рада має затвердити старостинські округи. При цьому затверджені за чинною процедурою старости залишаються.

Детальніше про функції старости та нововведення закону – в інфографіці:

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
1
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0