ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ ПАМ’ЯТІ «СОНЯХ»

Кількість переглядів 3978

Згідно Указу Президента, починаючи з 2019 року, 29 серпня відзначається День пам’яті захисників України. Своєрідним символом цього дня є сонях, адже 29 серпня 2014 року сталася одна з найкривавіших трагедій російсько-української війни – сотні українських військових були розстріляні у сумнозвісному Іловайському котлі. Саме у цей час поспіли соняшники, серед яких лежали тіла українських захисників…

Трохи історії…

Спланована збройна агресія Росії проти України розпочалася 20 лютого 2014 року з військових операції Збройних Сил РФ із захоплення частини території України – Кримського півострова. Незаконна окупація АР Крим та м. Севастополь стала лише першим кроком РФ, спрямованим на підрив незалежності і суверенітету України. Наступним етапом російської агресії стала спроба дестабілізувати ситуацію у східних та південних регіонах України з метою утворення на цій території квазідержави Новоросія. Повній реалізації цих планів вдалося перешкодити, але російські регулярні війська та керовані РФ незаконні збройні формування окупували окремі райони Донецької та Луганської областей України.

Станом на 25 серпня 2014 року російські регулярні війська, сепаратистські та іноземні добровольчі терористичні формування здійснили стратегічне оточення українських військ, які знаходились в районі Іловайська (батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б»).

Українське командування розраховувало деблокувати оточені війська за допомогою наявних і досить численних резервів. Але частини, призначені для деблокування, складалися переважно з нещодавно мобілізованих людей, які не мали уявлення про бойові умови, в які потраплять, і були психологічно не готові до них.

Очільник Російської Федерації, граючи роль миротворця, 27 серпня 2014 року пообіцяв відкрити для українських підрозділів гуманітарний («зелений») коридор, яким би вони могли вийти з оточення. Насправді путінський «зелений коридор» став для наших військових справжньою дорогою смерті.

За офіційними даними, під час Іловайської операції (7-29 серпня 2014 року) і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» — 366 українських воїнів загинуло, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили в полон, 42 вважаються зниклими безвісти…

Восьмий рік триває збройна агресія РФ на сході України. На жаль, тяжкі втрати рідних та близьких зачепили і наших односельчан. За даними Овідіопольського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки близько трьохсот наших земляків взяли участь у цій несправедливій війні, з них майже 100 військових – з Овідіополької ОТГ.

У грудні 2017 року Овідіопольська районна рада запровадила відзнаку «Герой Овідіопольщини» для нагородження громадян за здійснення визначного особистого вчинку. Першими, хто отримав таку відзнаку, стали наші земляки: Євген Анатолійович Колісніченко, який загинув  7 серпня 2014 року під час прориву з оточення «Довжанського котла»; Ян Володимирович Бароліс із Доброолександрівки, Олег Володимирович Кушінір з Великодолинського та Віталій Дмитрович Мігурін з Овідіополя. На жаль, всі ці люди отримали відзнаку «Герой Овідіопольщини» посмертно. В нашому історико-краєзнавчому музеї оформлено експозицію, присвячену нашим героям-землякам.

Активну фазу збройної агресії Росії проти України вдалося зупинити завдяки мужності українського народу, який став на захист своєї Батьківщини у складі Збройних сил України, Національної гвардії України та інших оборонних та правоохоронних органів, а також добровольчих підрозділів.

Станом на січень 2021 року, за даними ООН, загальна кількість людських втрат у цій війні становить 13100-13300 осіб. Це число включає 3375 загиблих цивільних, 4150 загиблих українських військових, а також приблизно 5700 загиблих проросійських бойовиків. Майже 1,8 млн. осіб стали вимушеними переселенцями. Росією окуповано понад 7% території України.

Отже, цього року Кабінет Міністрів України затвердив план заходів до Дня пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Згідно з планом має бути забезпечено підготовку і проведення 29 серпня в Києві та інших населених пунктах заходів щодо вшанування пам’яті захисників України, а також проведення жалобних заходів у Меморіальному комплексі на території Міноборони. Крім того, 28 серпня відбудеться урочисте покладання квітів на Михайлівській площі біля Стіни пам’яті в Києві, а також в інших населених пунктах. А 29 серпня буде приспущено Державний прапор України на адміністративних будівлях державної влади. Крім того, 29 серпня буде обмежено трансляцію розважальних програм і проведення розважально-концертних заходів, а о 10.00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання.

Напередодні Дня пам’яті захисників України Міністерство ветеранів буде звертатися з проханням до українців у цей день доповнити одяг соняхом – символом пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, і тим самим продемонструвати свою шану та повагу.

Інформацію надала директор Овідіопольського історико-краєзнавчого музею Л. ХАДЖИ

Happy
Happy
1
Sad
Sad
0
Excited
Excited
1
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
1

2 thoughts on “ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ ПАМ’ЯТІ «СОНЯХ»

  1. А давайте вспомним Луганск!
    Как мирных людей на площади авиация расстреливала.И что-кто-то наказан? А это военное преступление не имеющее срока давности.
    А Донецк?
    А погибших детей….
    Все это ждет ответа….

Comments are closed.