ПОТУЖНИЙ ПРОЄКТ В АМАТОРСЬКОМУ ФУТБОЛІ ОДЕСИ – «МАЛИНОВСЬК»

Кількість переглядів 650

Потужний проєкт в аматорському футболі Одеси – «Малиновськ»: на чолі команди вихованець київського «Динамо». У складі ексгравці «Чорноморця», «Дніпра», «Оболоні».

Хто уважно стежить за українським футболом повинен знати аматорські команди з Одеси, що в різний час були на провідних ролях як в регіоні, так і на всеукраїнській арені: «Рибак», «Сигнал», «Іван»,«СКА-Лотто»,«Пальміра», «Жемчужина», «Реал-Фарма». Дехто з них після виступів серед любителів сходив на професіональну арену — «фармацевти», наприклад, залишаються там донині.

І от новий фаворит із Південної Пальміри – ФК «Малиновськ» – самобутній, амбітний колектив, що з кожним роком прогресує. У назві команди відображається один із чотирьох районів Одеси – Малиновський, який, своєю чергою, названий на честь маршала періоду Другої світової війни, двічі Героя Радянського Союзу, уродженця Одеси Родіона Яковича Малиновського.

Після вдалих сезонів у першій лізі міста «Малиновськ» цьогоріч здобув срібні медалі зимового чемпіонату Одеської області й наразі є одним із головних претендентів на чемпіонство в обласній першості, яка стартувала 6 серпня.

Про сьогоднішні здобутки й завтрашні перспективи «Малиновська» – в інтерв’ю з президентом клубу Анатолієм Коломійцем, граючим тренером Олександром Степанишиним і тренером-адміністратором Геннадієм Ковалем.

– Як після 24 лютого функціонує ФК «Малиновськ»?

АНАТОЛІЙ КОЛОМІЄЦЬ: «Малиновськ» приблизно на 2-2,5 місяці призупиняв навчально-тренувальний процес. З травня футбольне життя в Одесі почало активізуватися. Спочатку за участю «Малиновська» відбувся турнір 8х8 – цей формат у нашому місті достатньо популярний. Після цього команда поступово почала виходити на поле стандартних розмірів.
Взяли участь у одноденному турнірі та в обласних змаганнях на підтримку ЗСУ, які пройшли під егідою Одеської обласної футбольної асоціації (ООФА). У підсумку «Малиновськ» став переможцем цих двох футбольних баталій. До речі, у фіналі обласних змагань нам вдалося з рахунком 2:1 перемогти представника Другої ліги чемпіонату України, одну з найавторитетніших місцевих команд – «Реал- Фарму».

– Успішно змагався «Малиновськ» і в зимовому чемпіонаті Одеської області. Можна детальніше розповісти про виступи вашої команди.

АНАТОЛІЙ КОЛОМІЄЦЬ: Зимовий обласний чемпіонат, якщо брати до уваги всі змагання, які відбуваються на Одещині, є найстатуснішим і найсильнішим за своїм рівнем, підбором виконавців у командах-учасницях. Регламентом змагань передбачено, що команди можуть заявляти гравців, які мають професійні контракти. І футболісти-професіонали, а у них в цей період «вікно», з радістю відгукуються на пропозиції пограти в «зимці», де вони мають можливість підтримати ігровий тонус. Крім того, «на паузі» районні першості в Одеській області. Футболісти, котрі там задіяні, теж приєднуються до команд із зимового чемпіонату.
«Малиновськ» чудово пройшов усю турнірну дистанцію.Ми спочатку стали переможцями групової стадії і повинні були грати поєдинки плей-офф, але настало 24 лютого… Наприкінці червня виконавчий комітет ООФА прийняв рішення дограти зимовий чемпіонат. У півфіналі «Малиновськ» зійшовся з «Реал-Фармою». Подинок видався божевільним! До 90-ої хвилини наші футболісти вигравали 2:0, але у додані арбітром шість хвилин суперник відігрався – 2:2. Серія ж пенальті (7:6) була за нами.
У фіналі нашим суперником був «Люксеон» (Одеса) – багаторазовий чемпіон Одеської області та Одеси, команда з 14-річним досвідом аматорських виступів. І знову гра видалася на славу: обидва суперники продемонстрували свої найкращі якості, а перемогу (3:2) святкували «люксеонівці». «Малиновськ» – срібний призер обласного зимового чемпіонату. Крім того, наші футболісти повторили попередній рекорд «Люксеона», здобувши 10 перемог поспіль!

ОЛЕКСАНДР СТЕПАНИШИН: На зимовий чемпіонат Одеської області «Малиновську» вдалося зібрати «зірковий» склад: Руслан Паламар, Олексій Паламарчук, Владислав Сидоренко, Руслан Зубков, Юрій Кравчук, Дмитро Поспєлов, Євген Смірнов, Ілля Путря, Максим Брагару. Більшість названих футболістів, які на провідних ролях у клубах УПЛ та ПФЛ, є вихованцями одеської школи футболу. Це мої друзі, котрих знаю сто років, тому домовитися з ними було не складно.
Друге місце «Малиновська» у таких престижних змаганнях – це успіх! Радий, що доля звела мене з цією командою. Після виступів в одному із клубів регіональної ліги Німеччини я повернувся до Одеси та пристав на пропозицію «Люксеону». А приблизно два роки тому мій друг Геннадій Коваль запросив мене у «Малиновськ». Познайомився з президентом Анатолієм Коломійцем. Він створив чудові умови для функціонування команди, її ігрового і турнірного поступу. Працювати у «Малиновську» – одне задоволення

ГЕНАДІЙ КОВАЛЬ: Дійсно за своїм статусом та рівнем майстерності зимовий чемпіонат Одеської області поза конкуренцією. Кожен колектив має право заявляти футболістів-професіоналів, щоправда є певний ліміт. Склади команд за іменами, зазвичай, виглядають дуже солідно.
Після 24 лютого зимова першість не була дограна. У червні виконавчий комітет ООФА врахував бажання деяких команд дограти чемпіонат, у липні відбулися стикові зустрічі. І треба сказати, що матчі плей-офф стали окрасою всього чемпіонату. Особливо захоплюючим був півфінал «Малиновськ» – «Реал-Фарма» та фінал «Люксеон» – «Малиновськ». Два справжніх одеських дербі!
Тренерський штаб вдячний професійним футболістам, які погодилися виступати за нашу команду. Думаю, що й «Малиновськ» став хлопцям у нагоді, адже після виступів у зимовому чемпіонаті багато хто з них уклав професійні контракти з новими клубами.

– ФК «Малиновськ» ще вчора знаходився у другому ешелоні міського футболу, а натепер команда є одним із лідерів обласної першості, цьогорічним фаворитом у боротьбі за чемпіонство. Як вам це вдалося?

АНАТОЛІЙ КОЛОМІЄЦЬ: Все завдяки добре продуманій кадровій політиці. У нас підібрався класний тренерський тандем: граючий тренер Олександр Степанишин – вихованець київського «Динамо», грав за молодіжну, третю, другу динамівські команди, ряд вітчизняних професійних клубів, тренер-адміністратор Геннадій Коваль – людина, яка «розкусила» аматорський футбол зсередини і не уявляє жодної хвилини без гри мільйонів.
За підбором гравців «Малиновськ» аж ніяк не назвеш любительською командою. Не дивно, що побачивши нашу заявку, відомий на Одещині фахівець, наставник «Хаджибею» Сергій Сухорученко пожартував при зустрічі: Анатолію Гамзатовичу, «Малиновськ» в УПЛ випадково не збираєтеся».
У 2022році ФК «Малиновськ» святкує 5-річний ювілей. За ці 5 років були переможцями, срібними та бронзовими призерами нижчих ліг Одеси. Я вдячний людям, котрі колись починали з нами і зробили свій внесок у становлення і розвиток колективу – тренеру Михайлу Крайньому і екс-капітану Максиму Агаєву. Попереду – нові виклики. Дуже задоволені «сріблом» у зимовому чемпіонаті області. На жаль, я не був присутнім на фіналі з «Люксеоном», тому може й результат негативний (посміхається – авт.).
«Малиновськ» вже завоював собі ім’я в аматорському футболі Одеси. Було надзвичайно приємно, коли прем’єрліговий «Чорноморець» (Одеса) – наша гордість – двічі запрошував нас на товариські матчі. Вигравав ( турніри, контрольні зустрічі) «Малиновськ», причому неодноразово, і у двох інших клубів- візитівок Одещини футбольної – «Балкани» (Зоря), «Реал-Фарма» (Одеса).

ОЛЕКСАНДР СТЕПАНИШИН: Склад «Малиновська» на першість Одеської області порівняно із «зимкою» зазнав суттєвих змін. Професіонали повернулися в свої клуби , хтось знайшов нові. Проте заявка нашої команди залишається потужною, є гравці, котрі пограли на найвищому рівні. Скажімо, захисник Олег Гуменюк виступав за «Таврію» (Сімферополь), «Волинь» (Луцьк), «Жемчужину» (Одеса), «Шериф» (Тирасполь, Молдова). Не менше досвіду у хавбека Сергія Кучеренка, пограв за «Поділля» (Хмельницький), «Десну» (Чернігів), «Говерлу-Закарпаття» (Ужгород), «Оболонь» (Київ). 25-річниого нападника Дениса Баланюка вболівальники пам’ятають за виступами у «Дніпрі» (Дніпропетровськ), «Віслі» (Краків, Польща), «Арсеналі» (Київ), «Олімпіку» (Донецьк). Чи надовго він затримається у нас? Не знаю. Хотілося, щоб Денис знайшов собі хороший клуб і повернувся у професійний футбол.
Поповнили наш склад і четверо футболістів «Балкан» – Олександр Ільницький, Михайло Попов, Сергій Платунов, Костянтин Пархоменко. Неабиякий досвід професійних виступів має Максим Гавриленко. Чимало пограв напрофесійному рівні 22-річний Єгор Кондратюк. Не можу не сказати і про нашого капітана Дмитра Дмитрієва – справжній лідер як на футбольному полі, так і за його межами, боєць, який веде за собою колектив. Середній вік команди –27-28років.

ГЕНАДІЙ КОВАЛЬ: Родом я з селища міського типу Довбиш, що на Житомирщині. Свого часу чимало відіграв на любительському рівні в Житомирській та Рівненській областях. Так сталося, що доля закинула мене до Одеси, де продовжив свою футбольну діяльність вже в іншому амплуа. Був тренером-організатором аматорського «Авангарду» (Одеса), за який, до речі, виступав Олександр Степанишин. Там ми, власне, і познайомилися.
Тож, коли у 2019 році я прийшов у «Малиновськ» і з президентом Анатолієм Коломійцем обговорював наші подальші кроки, мною була запропонована кандидатура на посаду граючого тренера Олександра Степанишина. Саме з ним у творчому тандемі я бачив подальший вектор розвитку «Малиновська», адже розуміємо один одного з півслова. Теж саме можу сказати про наших футболістів, у команді повне взаєморозуміння.

– Кого вважаєте фаворитами першості Одеської області, що нещодавно стартувала?

АНАТОЛІЙ КОЛОМІЄЦЬ: Почну з нашої групи «Центр», де виступає 6 команд. Окрім «Малиновська» непогано виглядають «Хаджибей» (Усатове), хоча й поступився у двох стартових турах, одеські «То4ка» та «Титан». У групі «Південь» (4 команди) виокремлю триразового чемпіона Одеської області – ФК «Імені В.З. Тура» (Татарбунарська територіальна громада) ФК «Зоря» та «Дністровець-Затоку» (Білгород-Дністровський). Група «Північ» (4 команди) досить рівна, як показали стартові поєдинки кожна команда може обіграти кожну. На груповій стадії команди зіграють у два кола, після чого 8 колективів (4 з групи «Центр», 2 – «Південь», 2 – «Північ») поведуть у стикових матчах боротьбу за медалі.

– Кожен солдат мріє стати генералом, а будь-яка футбольна команда прагне піднятися турнірними щаблями якомога вище. У плани «Малиновська» входить всеукраїнська арена, зокрема аматорський чемпіонат та кубок України?

АНАТОЛІЙ КОЛОМІЄЦЬ: У «Малиновська» є бажання та амбіції підвищитися рангом. Головне, щоб це бажання співпало з нашими можливостями. Все буде залежати від фінансової складової, потрібна спонсорська підтримка. Бо за кадровим потенціалом «Малиновськ» – це команда, як мінімум, Другої ліги чемпіонату України. Нині ми займаємося пошуками, адже втриматися самим буде складно, партнерів і спонсорів, аби вже наступного сезону переступити щабель і зайти в ПФЛ. Якщо в нас це вийде, то вже у сезоні 2023/2024 «Малиновьск» заявиться у Другу лігу.

ГЕНАДІЙ КОВАЛЬ: Поки що це питання не обговорювалося. Але всім нам хочеться пограти на високому рівні. Для початку, наприклад, це міг би бути Кубок України серед аматорів. Однак, все це в перспективі. Задля цього президент клубу Анатолій Коломієць докладає максимум зусиль. А наразі для нас головне – вдало виступити у першості Одеської області. Зазначу, що стартував «Малиновськ» з двох перемог. У такому ж переможному темпі плануємо пройти всю дистанцію.

В’ячеслав Куценко
TRIBUNA.COM

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

5 thoughts on “ПОТУЖНИЙ ПРОЄКТ В АМАТОРСЬКОМУ ФУТБОЛІ ОДЕСИ – «МАЛИНОВСЬК»

  1. У мене запитання до головного редактора “оргії” яка спеціалізується по мопедах та бомжах з рівнем мозгів де він щось підслухав ????.

    У складі ексгравці «Чорноморця», «Дніпра», «оОолоні».

    ДЕ ВІН БАЧИВ І ЧУВ таку футбольну команду ПІД НАЗВОЮ “оОлоні”

    Не видаляй і дай відповідь !!!!

  2. Варшанідзе треба на фронт чтоб окопи канал,хоть польза буде

  3. Фарш на сайті нацполу в одеській області репортаж як твого дружбана гончарова приймали, не цікаво? Як собакам яйця відрізають більше актуальніше!!!

Comments are closed.