БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ЗДОРОВ’Я ЧОРНОМОРСЬКА

Кількість переглядів 907

У нашому Чорноморську є кілька громадських організацій, «Пунктів Незламності», низка волонтерів, громадських організацій та лише один великий фонд. Чи вистачає цього, щоб забезпечити чорноморців на фронті та ВПО, що мешкають у місті?

ЧАСТИНА I
СПОЧАТКУ БУВ COVID

І він масштабно поширювався Україною. Чорноморськ слабо зустрів світову пандемію: люди масово відмовлялися від носіння масок, іноді нехтували вакцинацією, а місцеві медики били у всі дзвони, що їм не вистачає медикаментів та кисневих балонів для порятунку людей з пневмонією.

Тому і виникла ідея – створення благодійного фонду «Здоров’я Чорноморська». Його започаткували представники великого бізнесу Чорноморська (ПрАТ «ІСРЗ», ТОВ «ІЗТ», ТОВ «Фрам Шипінг Едженсі», ТОВ «Чорноморський рибний порт»). Вони і стали головними меценатами фонду.

Першочергове завдання було – це допомога громаді у боротьбі з ковідом. У 2020 році почалася безперебійна дотація та спонсорування місцевої лікарні всім необхідним на час пандемії. Лише за 2020 рік БФ передав до КНП «Чорноморська лікарня» обладнання, медикаменти та розхідники на суму понад один мільйон гривень (на той момент майже на 40 тисяч доларів). Не забули і про страховку для медиків – у разі підтвердженого захворювання COVID-19, кожен із 75 співробітників швидкої допомоги міг отримати все необхідне на лікування.

Але головним досягненням у боротьбі з ковідом стала перша на Одещині ПЛР-лабораторія. Це сталося з ініціативи та за рахунок особистого внеску до фонду від Почесного громадянина Чорноморська Михайла Рафайовича. Раніше до нього звернувся із проханням головний санітарний лікар України на водному транспорті Микола Голуб’ятников. І в найкоротший термін у місті з’явилася база для швидкого виявлення коронавірусу. Цікаво, що лабораторія приймала тести на ковид не лише з Чорноморської громади, а й усієї області. Але пріоритетом були саме жителі міста. Це допомогло точно і оперативно виявляти китайський вірус на ранній стадії і відразу вживати заходів.

Якщо говорити фактажно, то в новостворену (на момент 2020 року) лабораторію передано: система для ПЛР-тестів CFX96 Real Time PCR Detection System, сучасна міні-центрифуга, набір реагентів Novel Coronavirus 2020, центрифуга-змішувач CM-50M. Загальна вартість також понад мільйон гривень.

Загалом з 2020 року фонд передав для боротьби з ковідом до медичних закладів Чорноморська обладнання та медикаментів на суму понад 2 млн. гривень. На момент закінчення пандемії роль БФ у житті громади була значною та дала результат – чорноморцям вдалося уникнути масових смертей.

ЧАСТИНА II
А ЗАВТРА БУЛА ВІЙНА

Після пандемії настало тимчасове затишшя. Фонд почав працювати у пасивному режимі. Проте 24 лютого 2022 року в Україну прийшла повномасштабна війна. Агресор атакував нашу країну з усіх боків. У цей момент багато хто активізувався. У Чорноморську одразу з’явилися волонтерські штаби та громадські організації.

З’явилися люди, які допомагали і переселенцям, і військовим. Але це було точково. І перший час не було консолідації – хтось готував польову кухню, інші починали плести сітки для ЗСУ та збирати речі для ВПО, треті – донатити на спорядження для наших захисників. Представники ж благодійного фонду «Здоров’я Чорноморська» з початку повномасштабного вторгнення зрозуміли – настав час об’єднатися у боротьбі не з коронавірусом, а з окупантом.

Почалися чіткі дії, які вагомо допомогли захисникам із Чорноморська. На початку березня закупили бронежилети для ЗСУ на 800 тисяч гривень. А наприкінці місяця 2022 року передали 350 тисяч до відомого одеського БФ «Корпорація монстрів». У червні надали літню форму для наших військових (майже на 300 тисяч грн), а наприкінці року військовій частині А4437 передали тепловізор INFIRAY XEYE 2 E6 PRO V3.

Звісно, були й закупівлі автомобілів, комплектуючих, рацій, біноклів, систем «Старлінк», зарядних станцій та іншого спорядження. Окремо варто зазначити, що була зроблена добровільна пожертва – 1 млн гривень для підтримки правоохоронних органів, а також взаємодія та передача до чорноморської лікарні ендоскопічного обладнання – відеогастроскопа EG-2990К (тут виступив міжнародним донором уряд Японії та за підтримки БФ «Здоров’я Чорноморська»). Загальна сума допомоги для Чорноморська за останній рік становила майже 7 млн. гривень.

Фонд з самого спочатку позиціонував відкритість, прозорість та допомогу у всіх напрямках. Репутація – один із головних пунктів, щоб продовжувати залучати меценатів та налагоджувати співпрацю з іншими організаціями і міською владою.

ЧАСТИНА III
ВІД МЕРА ДО ФРОНТУ. РОБОТА ДО ПЕРЕМОГИ

Кінець лютого та березень 2022 року був страшний та складний для України. Бойові дії по всій країні вносили невідомість щогодини. Для оперативної допомоги військовим, міський голова Василь Гуляєв звернувся до фонду з проханням – дати кошти на закупівлю бензину для ЗСУ у розмірі 16 тонн. Це була перша допомога БФ для наших захисників від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Звернення Василя Гуляєва до фонду про допомогу було особисте. Мер в усній формі попросив засновників БФ якнайшвидше допомогти із закупівлею бензину для військових потреб. Реакція була негайною. Фахівці «Здоровʼя Чорноморська» оперативно, практично у телефонному режимі, виконали це прохання.

Благодійний фонд придбав у ТОВ «ТАТ ОЙЛ» все необхідне трьома траншами.

Вже 7 березня 2022 року, без офіційної паперової тяганини, документів та подальших звітів, у розпорядження міського голови Чорноморська надійшов бензин на суму майже 600 тисяч гривень. У результаті, мер отримав у розпорядження понад 9 тонн бензину, 5 тонн дизеля та 1.5 тонни газу. І головне – взяв повне розпорядження цим паливом під особистий контроль.

«Хочу сказати спасибі підприємцям. Я не називатиму зараз усіх. Можу когось образити. Це ті люди, які на перший мій дзвінок відгукнулися. І допомагають місту та людям», – повідомив у своєму зверненні Василь Гуляєв.

«Здоров’я Чорноморська» активно співпрацює не лише із міською владою. За період повномасштабного вторгнення фонд є партнером з багатьма організаціями – БФ «Корпорація монстрів», БФ Олексія Ставніцера, ГО «Гідність», ДФОГП ДК «ПРИКОРДОННИК», БО «Фонд підтримки правоохоронної діяльності «ОЛЬВІЯ», ВШ «Чорноморськ Переможе”, а також точкова допомога захисникам ЗСУ, які перебувають на фронті.

По суті, БФ «Здоров’я Чорноморська» взяв на себе вагому частину роботи із соціального захисту громади та забезпечення військовослужбовців. І ця робота йде не з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, а з пандемії.

«Мешканці Чорноморська можуть бути спокійними. Ми завжди простягнемо руку допомоги у будь-якій ситуації. Ми вже довели свою репутацію. І не збираємось зупинятися. І ми маємо ще ресурси для допомоги та ідеї, як покращити життя громади Чорноморська. Але зараз головний пріоритет – це військові і наша Перемога над окупантом», – розповіли у БФ «Здоров’я Чорноморська».

БФ «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ЗДОРОВ’Я ЧОРНОМОРСЬКА»

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0