ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З МЕДИЦИНОЮ В ОВІДІОПОЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ? ЧАСТИНА І

Кількість переглядів 1174

Тиждень тому, 19 квітня 2018 року на пленарному засіданні Овідіопольської районної ради, після розгляду всіх питань порядку денного, депутатами були підняті болючі питання функціонування деяких комунальних підприємств (установ) району, серед яких і КУ «Овідіопольська центральна районна лікарня».

На початку квітня 2017 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я» (проект закону №2309а-д від 10.12.2015 року, закон №2002-VIII 06 квітня 2017 року). Закон вступив в силу з 06 листопада 2017 року, а деякі його положення 01 січня 2018 року.

Депутати Давид Шубладзе, Владислав Плешивцев і Наталія Чегодар висловили свої думки, які стосуються районної лікарні.

Зі слів депутата Давида Шубладзе та невеликого екскурсу у законодавства становиться зрозуміло, що заклади охорони здоров’я комунальної власності можуть утворюватися та функціонуватимуть як комунальні некомерційні підприємства, щоб напряму отримувати субвенцію з МОЗ через казначейство, та мати можливість офіційно заробляти кошти на обслуговуванні підприємств, заключенні договорів з страховими компаніями та інше.

При реформуванні до грудня 2018 року – пільгові умови без аудиту та інвентаризації, а це економія від 300 до 500 тис. грн. з бюджету. Окрім цього, хто раніше проведе реформування у того і більше можливостей підписати угоди на обслуговування тому, що заклади охорони здоров’я сусідніх населених пунктів (Одеса, Чорноморськ, Біляївка) свого часу втрачати не будуть.

Серед переваг перетворення: керівник підприємства отримує значно більшу, ніж керівник бюджетної установи, свободу у розпорядженні активами, фінансами та формуванні кадрової політики, визначенні внутрішньої організаційної структури закладу; керівник має можливість самостійно встановлювати будь-які форми оплати праці працівників, що допускаються законодавством; фінансування підприємства здійснюється не за постатейним кошторисом витрат, а на основі власного фінансового плану, що дозволяє ефективно розпоряджатися коштами; медичні заклади отримають право мати власний рахунок у державному банку; медичні заклади отримують право утворювати об’єднання з іншими закладами, які також діють у статусі підприємства, з метою перерозподілу функцій між ними та спільної оптимізації використання матеріальних, людських та фінансових ресурсів; медичні заклади отримують можливість наймати за договорами підряду лікарів фізичних осіб — підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики.

Владислав Плешивцев, повідомив, що у зв’язку з прийняттям нового закону, нам доведеться реформувати нашу району лікарню, але при проведенні реорганізації обов’язково потрібно підключити громадську раду при Овідіопольської РДА з метою, щоб знайти громадський консенсус.

Наталія Чегодарь підкреслила, що лікарня це не тільки матеріальне забезпечення до якого ми доклали зусиль, а в першу чергу це кадри. А на сьогоднішній день в нашій лікарні немає анестезіолога! Анестезіолог якому було вже 80 років звільнився і два тижні операції в лікарні не проводяться, відповідно до норм нового закону керівники лікарні повинні займатися менеджментом, а не тільки дахами, дахами повинен займатись завгосп! Такими діями ми позбавимо наших людей отримувати первинну і вторинну медичну допомогу.

Наталія Анатоліївна наголосила, що бухгалтерія лікарні нічого не хоче робить, тому що легше всього листа написати: „дайте гроші на те, дайте гроші на те…“ З її слів вбачається, що вона мала розмову з Балтською адміністрацією де їх районна лікарня ВЖЕ ЗАКЛЮЧИЛА 80 договорів на обслуговування в лікарні, ? ми чекаємо поки на зону нашого обслуговування прийдуть лікарні з Біляївки, Чорноморську та Одеси, які заберуть той же ЕПІЦЕНТР, МЕТРО, які наразі проходять медичне обслуговування в нашій лікарні. А у нашій лікарні залишиться лише приміщення. Да там шикарне місто! А може до цього все йде? Що треба все це розвалити, а потім, красиво на березі Дністровського лиману отримати приміщення, які ми за кошти платників податків відремонтували та придбали нове обладнання?

Чегодарь Н.А. запропонувала – ось є голова постійної комісії з цього питання (депутат Шубладзе Д.К.), нехай очолює і працює!

Після таких речей, я вирішив поїхати до головного лікаря КУ «Овідіопольська центральна районна лікарня» Солтика Сергія Михайловича, та у нього спитати про його бачення цієї проблеми.

Версія Сергія Михайловича – реформа йде 2020 року та час ще є. Для переходу на нову систему необхідний механізм фінансування закладу та заробітку. Для первинної ланки механізм вже є, для вторинної немає, тому це питання розглядати зарано. Для існування наших закладів необхідно 127 тис.грн. на добу! Тому, для переходу на нову систему необхідно бути впевненим, що ці кошти лікарня заробить.

Проблему з анестезіологом, Солтик С.М. назвав житейською. Було два анестезіолога – завідуючий відділенням, якій зараз на лікарняному та другий, якій звільнився у зв’язку з віком, йому вже 80 років. Але в найближчий час проблема буде вирішена.

Стосовно розмов про можливий розвал лікарні Сергій Михайлович назвав це чутками.

Зі слів Солтика С.М. в районній раді готується програма, яка дозволить компенсувати вартість оренди житла для спеціалістів, що повинно підвищити привабливість роботи в нашій лікарні для спеціалістів з інших населених пунктів.

Що можливо сказати за підсумками всіх версій?

Я пригадую, ситуацію, коли формувались госпітальні округи – всі вважали, що ми будемо в окрузі з містом Чорноморськом і для цього були певні плани, а виявилось, що нас „засунули“ в Біляївку і до цього ніхто не був готовий.

Так і тут, ми будемо думати, що все буде в порядку, а в останній момент все вийде інакше. Дійсно, це питання треба обговорити на громадській раді при Овідіопольської РДА на засідання якої треба покликати і керівництво адміністрації, і керівництво райради, і депутатів, і керівництво лікарні.

Головне, щоб не вийшло так, що коли потрібна буде термінова операція, анестезіолог в цей час буде за межами селища, ми в цей час будемо „балакати, хто правий, а хто винний“, а людина, яка буде потребувати негайної операції просто помре.

Журналіст Роман Варшанідзе
оператор/монтаж Андрій Хлопчик

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

32 thoughts on “ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З МЕДИЦИНОЮ В ОВІДІОПОЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ? ЧАСТИНА І

  1. Всё готовится к размещению на территории Овидиопольской ЦРБ Одесского областного туберкулезного диспансера.
    С 2010 года идет плановая работа по расформированию всей инфраструктуры Овидиопольского района, с дальнейшим уничтожением Овидиопольского района как территориальной единицы. Это все должно стать очевидным, для широких масс населения, после возникновения Объединенных территориальных общин на территории Овидиопольского района.
    Следующее – это полный коллапс всего, что было создано руками жителей района.

  2. а что в нашей больнице есть что то хорошое?хитрожопые

  3. потому что Савельева не вболивае за мисто над лиманом

  4. Шановні аноніми заспокойтесь. При чому тут Савельєва. Подивіться хто керує районом – райрада- райадміністрація (де живуть і чому вони сюди приповзли). Їм по барабану наші проблеми. А ви тут розпинаєтесь.

    1. Людмила, если Вы не вкурсе, Савельева глава поселкового совета, мы(громада) дали ей право от нашего имени решать проблемы Овидиополя. если она не может решать проблемы пусть пи3….ет в дворники(без обид в сторону дворников) там особо не нужно замарачиваться.

  5. Разогнать нахер такие кадры и отдать помещения под что-то выгодное и полезное. Какой нормальный человек будет лечиться и тем более проводить операцию в Овидиопольской больнице, где каждый второй зашедший -труп?! Эти тупые кадры даже анализ мочи сделать не могут, всем пишут и выдают стандартные ответы! Позор такой больнице и таким кадрам!

  6. А ти думаєш, що в Біляївці тебе краще полікують. Да, нічого не вдієш і далеко не поїдиш з такими балбесами як “твоя смерть”.

    1. То нехай таке шобло-йобло, як ти, лікують у Біляєвці, скоріше я за тобою прийду дурне тЄля!

  7. Процесс реформирования четко прописан законом, первичная цепь должна быть реформирована до конца этого года, вторичка начата в этом году. В Овидиополе первичка полностью провалена и не профинансируется. Сливка ушел из-за Солтыка. Исполняющая обязаности Голубова увольняется с 1 августа. Договора с семейными врачами не подписываются и перспективы никакой нет.
    А вторичка даже еще не начата и саботируется. Никто не проявляет инициативу, администрация молчит. Вот депутаты подняли вопрос на сессии и сразу видно, что есть какие-то подковерные договоренности по поводу ЦРБ!!! И ведут эти игры Маклашевский и Булавченко.

  8. С кадрами катастрофа, отсутствует анестезиолог , 100% летальность при любой серьезной патологии и тот выход который найден с анестезиологом из другого района на два дня в неделю – это тоже не выход, т.к. оставшиеся 5 дней в неделю смертность от тяжелой патологии будет тоже 100%. И этот вопрос не возник за неделю, а был прогнозируем годами. По молодым специалистам насколько я знаю последние 3 года они тоже не задерживаются тут больше месяца, а перспективные специалисты увольняются и едут в Черноморск, Одессу, т.к. у нас зарплаты низкие, оснащение слабое, жилье не предоставляется.

    1. Тут ты пишешь ” т.к. у нас зарплаты низкие, оснащение слабое”, в следующем комменте ” Тарифная сетка одинакова во всей области, оснащение и условия в больнице за 3 последних года финансирования – лучше чем во многих больницах города”

      У меня вопрос, врач, ты под Морфием сейчас находишься? Если ты так лечишь, как пишешь, то я не удивляюсь почему в Овидиопольской больнице смертности больше, чем в АТО.

      1. “т.к. у нас зарплаты низкие, оснащение слабое, жилье не предоставляется” – это мнение главрача ЦРБ, почему из больницы бегут молодые специалисты. А откуда у тебя такие познания о смертности в Овидиопольской больнице? Не патологоанатом случаем?! АТО закончилось, есть ООС -это тебе для повышения IQ!

        1. Тебе до моего IQ ползти долго, а буковки местами меняют для таких дебилов как ты, чтобы у таких недоврачей очко меньше жим-жим делало и не бежало у Эуропу работать. А про смертность и работу врачей я знаю больше, чем мне хотелось, именно потому я и хочу чтобы такую шарашкину контору закрыли, пока опять кто-то не помер.

  9. Тарифная сетка одинакова во всей области, оснащение и условия в больнице за 3 последних года финансирования – лучше чем во многих больницах города, съемное жилье в Овидиополе гораздо дешевле такового в Одессе и Черноморске, а жители все равно продолжают болеть. Значит проблема отсутствия специалистов и нежелания работать в ЦРБ молодежи – внутри больницы и именно в ее руководстве!!!

  10. Сотык не инициирует запуск медреформы, тратя золотое время, как потеряли его с первичной цепью и связано это с тем, что он боится потерять свою должность. А отремонтированные обанкроченные здания ЦРБ на берегу лимана – это лакомый кусочек для кого-то незадорого. Булавченко и Маклашевским уже обсуждают этот вопрос с нужными людьми.
    Вот такая обстановка в больнице вкратце…

  11. Сегодня я, как член громадськой рады при Овидиопольской РГА звонил Надежде Борисовне Марчук с просьбой собрать заседание совета, на который пригласить главу администрации, главу райрады и депутатов. Также стоит пригласить побольше людей. И всем этим дружным коллективом обсудить столь серьезный вопрос. Надежда Борисовна обещала подумать.

    1. п*здеть не мешки таскать, только что от этого измениться? не воскрешайте то, что давно умерло!

      1. если сидеть онанировать у компа и писать мрачные комменты под тупым ником – точно ничего не изменится! Мысли позитивно и поднимай изредка жопу со стула, в нужном направлении.

        1. И это говорит бездарь из Овидиопольской больницы? Твоя жопа жим-жим делает? Боишься остаться без работы? Правильно, потому что только тут тебе зарплату платят, которой ты явно недостоин!

      2. Представляю “Твоя смерть” таскающую мешки да еще и верещую в воскрешение 🙂

        1. Представь лучше учебник, а то мая твая не панимать.

  12. Зачем развели эти сплетни! Больница работает, операции идут, анастезиолог есть, а из за сплетен сами и засрете больницу!!! Это говорят те, кто свой нос в городские больницы и расценки не мокнул!!! И там вас сильно ждут лучшие кадры ща бесплатные деньги!!!! И о какой смертности вы говорите в нашей больнице!!! Сплетники!!!! У нас хорошие кадры, пол Одессы и Черноморска тут лечатся и оперируются у наших кадров!!!! Перестаньте сплетни слушать!!!!

    1. Бггггг….ржу….я то думаю че направление в сторону Овидия такое переполненное, а это с Одессы едут лечиться к мировым светилам Овидиопольской больницы! ХВАТИТ БУХАТЬ, иначе я поверю!

    2. Сергей Михайлович Солтык, не засерай своими сплетнями хорошую статью! Ты уже на видео намычал про прелести своей работы с недалекое “светлое будущее”! Прекрати заниматься своими турбазами, магазинами и обналом бюджетных денег на ремонтах, а также гнобить молодых специалистов которые не несут тебе мзду.. Займись работой и реформами медпомощи! И помни кругом не дураки, все всё видят.

  13. А Чегодарь все никак не угомонится!!! Ей только дай Солтыка макнуть!!!!

    1. Или ты не Солтык? Ты его покровитель и компаньон по обналу с райсовета Виктор Олегович Маклашарский? Признавайся Анонім, кто ты и чего отбеливаешь прохвоста!

  14. В этой больнице не дадут работать молодым врачам((( год работы в Овидиопольской ЦРБ- был для нас адом((( развития не будет!!! Хотя жители этого не заслуживают)))

  15. Сливка ушел так как понимал что из-за децентрализации крах его предприятия не за горами, амбулатории и так уже начали отходить к ОТГ. А старуха все ни как не уймётся потому как Солтык ей как кость в горле, а так на медицину в районе ей в целом насрать. И нехер тут писать чушь всякую и народ будоражить.

  16. Сливка ушел потому что ему не давали проводить реформу первички и он понимал бесперспективность ОЦСМП без реформ, а также из-за личной неприязни к нему Солтыка и сильного прессинга и угроз. Интересно, можете ответить, почему Солтык как кость в горле?? Ответ простой потому что он занимается только своим бизнесом, на больницу, кадры и медицинскую работу клал свой болт, она ему интересна только в плане ремонтов и бюджетных закупок: 20-25% откатов не плохой бонус учитывая проходящие суммы! Если сейчас не будоражить ситуацию, то Солтык со своим крышевателем Маклашевским и похеристом Левчуком приведут больницу к краху и сплавят за копейки, ибо все втроем повязаны процентами за откаты.

  17. За что может говорить та громадська рада? Райрада, сільрада….
    У кого там мозги не свинячие?
    Если б были с человеческими мозгами, то докатились бы до такого?
    И не надо спорить.
    Идите в ветлечебницу раз уже и больница с поликликой не нада.
    А по первому уровню медицины, то хоть хто что людям объяснил? Рассказал?
    Семейные врачи не должны быть с “унылыми епалами”.
    Унылое епало не лечит, а калечит.

Comments are closed.