КЕРУВАННЯ ТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБОМ У СТАНІ АЛКОГОЛЬНОГО СП’ЯНІННЯ КРИМІНАЛІЗОВАНО

Кількість переглядів 1562

Стаття 286-1 Кримінального Кодексу України на сьогодні є чинною, про це у своєму особистому блозі повідомляє Тетяна Слуцька. А отже особу, яку виявили за кермом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції  не можна притягнути до відповідальності за ст. 130 КУпАП.

На це слід звернути увагу представників правоохоронних органів, адже, як показує аналіз судових рішень Єдиного державного реєстру судових рішень за пошуковим критерієм «ст. 286-1 КК» представники правоохоронних органів, продовжують складати відповідні протоколи та надсилати їх до суду.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, станом на сьогодні в суді першої інстанції розглядається лише один обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку, передбаченого ст. 286-1 КК (ухвала Чорнухинського районного суду Полтавської області від 6 липня 2020 року у справі № 549/273/20 (провадження № 1-кп/549/57/20). Наступне засідання по справі призначено на 10 годину 13.08.2020 року.

Така ситуація склалась після того, як законодавчий орган визначився щодо дня набрання чинності Законом України від 17 червня 2020 року № 720-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (далі — Закон № 720-ІХ).

Нагадаєю, що Законом України від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (далі — Закон № 2617-VIII), який набрав чинності 01 липня 2020 року, крім іншого, було криміналізовано керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (ст. 286-1). Напередодні набрання ним чинності Верховна Рада України прийняла Закон № 720-IX, який мав набути чинності одночасно із Законом № 2617-VIII та, зокрема, скасувати ті пункти, які передбачали введення ст. 286-1 КК і зміну редакції ст. 130 КУпАП. Опублікування Закону № 720-IX в газеті «Голос України» 3 липня 2020 року, тобто після набрання чинності Законом № 2617-VIII, спричинило низку палких дискусій у юридичній спільноті щодо питання чинності Закону № 720-IX, відповіді на яке не давав ні сам Закон, ні офіційний ресурс, на якому його було розміщено.

І от нещодавно на офіційному вебсайті Верховної Ради України з’явилася інформація, що Закон № 720-IX набрав чинності 03 липня 2020 року (донедавна ця графа була пустою), відповідних змін зазнали й законодавчі акти, до яких цим Законом було внесено зміни.

Але чи всі передбачені Законом № 720-IX зміни набули чинності?

Аналіз змін показав, що Закон № 720-IX наразі чинний, але за винятком тих положень, які стосуються внесення змін до Закону № 2617-VIII. Наведене підтверджується як аналізом зазначеного Закону, зокрема карткою до нього (з’явилася графа «Набрав чинності» та дата — 3 липня 2020 року, попередньо картка до Закону містила лише інформацію щодо підписання акта та дати його опублікування), так і аналізом положень КК, КУпАП та КПК.

Отже, законодавець урахував положення ч. 5 ст. 94 Конституції України — Закон не може набрати чинності раніше дня його опублікування, положення ч. 6 ст. 3 КК, ч. 3 ст. 1 КПК, ч. 4 ст. 2 КУпАП, а також позицію Конституційного Суду України, викладену в низці його рішень, — положення закону, яким до іншого закону вносяться зміни, після набрання ними чинності стають невід’ємною частиною закону, до якого вносяться зміни, і вичерпують свою дію.

Тож ст. 286-1 КК на сьогодні є чинною, а отже особу не можна притягнути до відповідальності за ст. 130 КУпАП за означені дії. На це слід звернути увагу представників правоохоронних органів, адже, як показує аналіз судових рішень Єдиного державного реєстру судових рішень за пошуковим критерієм «ст. 286-1 КК», попри те, що судова система України демонструє єдність позиції стосовно наявності у змісті кримінального закону ст. 286-1 та, відповідно, відсутності адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, представники правоохоронних органів, продовжують складати відповідні протоколи та надсилати їх до суду.

Разом із тим, зважаючи на те, що передбачені Законом № 720-IX зміни стосувалися не лише ст. 286-1 КК та ст. 130 КУпАП, а й норм КПК, зокрема в частині зміни порядку досудового розслідування та судового провадження кримінальних проступків, актуальним є питання, яких саме змін зазнало чинне законодавство у зв’язку з набранням чинності цього Закону.

У зв’язку з цим, для кращого розуміння змін, що передбачені Законом № 720-IX від 17 червня 2020 року, пропонуємо ознайомитися із порівняльною таблицею, у якій наведено положення КК та КПК у попередній та передбаченій цим Законом редакціях.

Джерело: Особистий блог Тетяни Слуцької

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

3 thoughts on “КЕРУВАННЯ ТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБОМ У СТАНІ АЛКОГОЛЬНОГО СП’ЯНІННЯ КРИМІНАЛІЗОВАНО

  1. Так шо теперь Чебвненко и тут выкрутиться, люди вылечили их и все шито крыто??

  2. Пиши без ошибок и за себя переживай а не за Сергей Павловича—Лечили врачи люди помогли это их было желание…

  3. Перевожу на русский:
    ***
    1. Паскаль Александр Алексеевич 28.07.2020 совершил несколько уголовных правонарушений в отношении Цховребова Р.Т. Ассистировало Паскалю неустановленное пока следствием лицо с грузинской и тяжелопроизносящейся фамилией,
    ***
    2. С 01.07.2020 Орехов освобождён от действия статьи 130 КУоАП и принятых с её применением судебных решений на основании ст.58 Конституции Украины в связи со вступлением в силу Закона №2617-VIII. Какое странное стечение обстоятельств!
    ***
    3. Спустя некоторое время два неустановленных лица с одной фамилией, Паскаль, Боговик и тот, кто им помогал с изъятием чужого имущества 11.12.2019 получат всё, чего заслуживают. Просто надо немножко подождать.
    ***
    4. Паскаль и ему подобные жулики в мундирах могут теперь сами загреметь за решёточку за незаконное задержание водителя, подозреваемого в отказе от прохождения медосвидетельствования на состояние опьянения, потому что хоть в ч.1 ст.298-2 УПК Украины и предусматривается право задержания такого лица как совершившего уголовный проступок, но это право ограничивается п.п.1 и 2 ч.1 ст.208 этого Кодекса, в которых основанием задержания является совершение не проступка, а преступления, да и то не всякого, а за которое предусмотрено наказание в виде лишения свободы.

Comments are closed.