ЧИ МОЖНА ПРИЙМАТИ АНТИБІОТИКИ ПРИ COVID-19? А ПРИ ПНЕВМОНІЇ, СПРИЧИНЕНОЇ COVID? СПОЙЛЕР: НІ, ЯКЩО ЇХ НЕ ПРИЗНАЧИВ ЛІКАР ЧЕРЕЗ БАКТЕРІАЛЬНЕ УСКЛАДНЕННЯ

Кількість переглядів 766

Багато хто вважає антибіотики своєрідною чарівною паличкою, за допомогою якої можна позбутися будь-яких негараздів, в тому числі і COVID-19. Тому нерідко пацієнти прагнуть самостійно призначати собі антибіотики, вважаючи що це апріорі дозволить уникнути ускладнень. Розповідаємо, чому не можна приймати антибіотики для профілактики, за самопризначенням чи порадами з інтернету.

  • Коронавірусну інфекцію спричиняє вірус, а не бактерія. Вірус НЕ ЛІКУЄТЬСЯ антибіотиками. Ніякими. До речі, так само немає сенсу лікувати ними грип, вітрянку та будь-які інші вірусні захворювання.
  • Але ж пневмонію потрібно лікувати антибіотиками? Звичайну, викликану пневмококами чи іншими бактеріями — так. Але після встановленого лікарем діагнозу та призначених лікарем антибактеріальних препаратів. Пневмонія, спричинена вірусом SARS-CoV-2, є атиповою. Антибіотики на неї не діють.
  • Неконтрольований прийом антибіотиків може викликати антибіотикорезистентність. Стійкість до антибіотиків розвивається, коли внаслідок їх застосування змінюються бактерії. Через це бактерія стає нечутливою до антибіотиків, які використовуються для лікування спричинених нею інфекцій. Викликані такими бактеріями інфекції лікувати значно важче та довше, аніж інфекції, спричинені бактеріями, які не мають антибіотикорезистентності.
  • Є ситуації, коли пацієнту з COVID-19 дійсно потрібні антибіотики. У випадку, коли до вірусної інфекції приєднується бактеріальна. Але побачити ознаки бактеріального ускладнення може виключно лікар. І саме він, базуючись на досвіді та даних обстежень, може сформувати рішення про необхідність антибіотикотерапії. Адже правильно підібраний антибіотик знищить бактерію, і запалення поступово зникне.

Бережіть себе та своє здоров’я!
Інформація надана адміністрацією КНП «Овідіопольський ЦПМСД»

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0