ОДЕСЬКА КОМПАНІЯ ПОСТАЧАЛА В рф СИРОВИНУ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ВІЙСЬКОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Кількість переглядів 1692

Служба безпеки України викрила керівництво українського підприємства з Одеси на співпраці з країною-агресором. Компанія продавала ворогу інертний газ високої очистки та обладнання для його обробки, які використовуються у військово-промисловому комплексі рф. Інертні гази потрібні у процесі виготовлення лазерних прицілів для ворожих танків та високоточних видів озброєння.

За даними слідства, громадянин рф Бондаренко Віталій Леонідович, 29.12.1955 року народження, маючі посвідку на постійне місце проживання, організував постачання з рф до України сумішей газів, що утворюються під час плавки металу на металургійних комбінатах, очистку таких сумішей в Україні та експорт чистих (рідкісних) газів таких як неон, криптон, ксенон до країн Європи, Азії, а також до рф.

Являючись доктором технічних наук, професором, завідуючим кафедрою кріогенної техніки Одеської державної академії холоду та одночасно генеральним директором холдингу «Международная группа «Редкие газы» (м. москва) та завідуючим кафедрою – Е4 «Холодильна і кріогенна техніка, системи кондиціонування та життєзабезпечення» московського державного технічного університету ім. М. Е. Баумана, БОНДАРЕНКО В. Л. також очолював компанію ТОВ «Айсблік Інжинірінг» (м. Одеса), яка займалась високотехнологічним очищенням та розділенням сумішей інертних газів.

В кінці 2013 року на базі ТОВ «Айсблік Інжинірінг» ним за допомогою БОНДАРЕНКО Вячеслава Євгеновича було створено ТОВ «КРІОІН ІНЖИНІРІНГ» (код ЄДРПОУ 39032768) м. Одеса, Митна площа, 1-А, директор – ШИШОВ Олександр Георгійович.

Відправником сумішей інертних газів з рф до України виступало засноване БОНДАРЕНКОМ В. Л. у м. Москва ТОВ «Бізнес менеджмент» (ИНН 7714652967), пер. Великий Палашовський, 10, кв. ХІ, кім. 1, яке має тісні ділові стосунки з підприємствами металургійного та військово-промислового комплексу рф.

Це ж саме російське підприємство отримувало чисті гази, вироблені в Україні, та продавало їх підприємствам військово-промислового комплексу рф для виробництва складових зброї.

Фінансовим посередником у вказаних угодах виступало створена Бондаренком В.Л. офшорна компанія  «Ес Джі Спешал Гейзез Трейдінг Лтд» (Sg Sресіаl Gаsеs Тrаdіng Lтd), Кіпр, Коста Анаксагора 30, Сторікон, Перший Поверх, кв. /Офіс 102, 2014 м. Нікосія. 

Так зокрема, ТОВ «КРІОІН ІНЖИНІРІНГ» (м. Одеса) отримувало від ТОВ «Бізнес Менеджмент» (м. Москва) сировину – Інертні гази: НЕОНО-ГЕЛІЄВА СУМІШ. Склад: 66,87 % NE (неон) / 21,14 % НЕ (гелій) / 11,99 % N2+Н2 (нітроген + водень, гідроген) виробник – ВАТ “НЛМК”, РФ (RU).

Із задіянням виробничих потужностей ТОВ «Кріоін Інжинірінг» зазначена газова суміш перероблялась на ІНЕРТНИЙ ГАЗ НЕОН СТИСНУТИЙ чистотою 99,999%, яка в подальшому експортувалась зазначеним підприємством із України в різні країні (Японія, Республіка Корея, США тощо) в тому числі і до російської федерації на адресу ТОВ «Бізнес Менеджмент».

В свою чергу ТОВ «Бізнес менеджмент» (м. Москва) поставляло інертний газ неон  акціонерному товариству «Серпуховський завод «Металіст» на підставі договорів:

  • 27.09.2017 року контракт № 75043012881170000140000 на суму 1’635’000 руб;
  • 12.03.2018 року контракт № 75043012881180000450000 на суму 4’136’000 руб.

Акціонерне товариство «Серпуховський завод «Металіст» (Московська область, м. Серпухов, вул. Луначарського, 32) є підприємством оборонного комплексу рф, одним із  офіційних видів діяльності за кодом ОКВЕД 25.40 є «Виробництво зброї  та боєприпасів». В рамках федеральної цільової програми «Розвиток підприємств оборонно-промислового комплексу» підприємство виготовляє лазерні гіроскопи, кварцові акселерометри та на їх основі БІНС (безплатформенна інерційна навігаційна система, призначена для здійснена навігації та керування рухом, які є автономними)  в першу чергу для оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер-М». Саме при виготовленні лазерних гіроскопів, кварцевих акселерометрів та БІНС використовується інертний газ НЕОН.

09 квітня 2022 року, Постановою КМУ № 426 заборонено ввезення на територію України товарів з російської федерації.

Але, з метою приховування походження товарів з рф, організаторам схеми було впроваджено незаконну схему постачання сировини з рф та готової продукції до країни агресора із задіянням заснованого на території Туреччини підприємства:

  • «НЕ 24 GAS A.S.». «HE24 ME GAZ S.A.» (Cevizli Mah. Mustafa Kemal Cad. Hukukcular Towers A Block No 66A Kat 180 No 111 PK 34865 Kartal Istanbul).

В митних документах зазначена турецька компанія виступала відправником товарів.

Служба безпеки України, під час обшуків на виробництві, в офісних приміщеннях та у помешканнях фігурантів виявлено документи із доказами протиправної діяльності.

Наразі керівнику українського підприємства повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Тривають слідчі дії.

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
1
Angry
Angry
1
Surprise
Surprise
0

1 thought on “ОДЕСЬКА КОМПАНІЯ ПОСТАЧАЛА В рф СИРОВИНУ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ВІЙСЬКОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

  1. Все завязано на рашке. Когда это уже закончится?

Comments are closed.