“НЄ ТОМОСОМ ЄДІНИМ”…

Кількість переглядів 459

Нещодавно ми знайомили зацікавлених осіб стосовно московської церкви в Одеському торговельно-економічному інституті…

Ця історія отримала новий, гарячий поштовх розвитку:

Одеський обласний осередок ГО Всеукраїнська Люстрація нещодавно звернувся до народного депутата України Олега Осуховського щодо необхідності з’ясувати ряд фактів стосовно Храму Знамення Курської-Корінної ікони Божої Матері Української Православної Церкви Московського Патріархату, що розташований за адресою м.Одеса, вул.Інглезі, 6.

Нещодавно ми публікували власну аналітичну статтю стосовно цього релігійного об’єкту :

ГУНДЯЄВСЬКА ШКОЛА В ХРАМІ НАУКИ

Як наслідок, народним депутатом України Олегом Осуховським було скеровано ряд депутатських звернень на ім’я – міністра освіти і науки України , Одеського міського голови, начальника ГУНП України в Одеській області, заступника директора Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України в Одеській області та безпосередньо директору Одеського торговельно-економічного інституту.

ДАЛІ ПО ТЕКСТУ:

„…ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

До мене як до народного депутата України та як до Голови підкомітету Верховної Ради України з питань правового забезпечення та контролю спеціальних органів у сфері запобігання та протидії корупції звернулися представники відокремленого підрозділу Громадської організації «Всеукраїнська Люстрація» в місті Одеса щодо з’ясування інформації про правові підстави перебування, місцезнаходження та функціонування в головному навчальному корпусі Одеського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету (адреса: м.Одеса, вул.Інглезі, 6) (далі – Інститут), культової споруди – Храму Знамення Курської-Корінної ікони Божої Матері Української Православної Церкви Московського Патріархату (далі – Храм УПЦ (МП)), яка є в підпорядкуванні та входить до складу «Русской православной церкви» з місцезнаходженням та юрисдикцією в Російській Федерації – країни агресора, що у 2014 році анексувала Автономну Республіку Крим, розпочала бойові дії та вторгнення на окремі території Донецької та Луганської областей Держави Україна.

Згідно кадастрових даних земельна ділянка на якій збудовано Храм належить Інституту, а сам Храм знаходиться на його балансі, утримується та фінансується з коштів державного навчального закладу.

Зазначу і те, що директор даного навчального закладу, Квач Ярослав Петрович, є одночасно і ієродияконом Храму, особисто проводить служби, літургії тощо, але на запитання громадськості приховує дану інформацію та наголошує на тому, що навчальний заклад немає жодного відношення до даної культової споруди, а землю під будівництво Храму виділила Одеська міська рада, яка згідно кадастрових даних немає відношення до цієї ділянки землі. Крім того, значна частина земельної ділянки Інституту навколо Храму на сьогодні, огороджена та відокремлена парканом від загальної території навчального закладу.

Усі вищезазначені факти дають підстави вважати, що будівля Храму на території Інституту розміщена з порушенням діючих норм будівництва, зведена без належно оформленої дозвільної документації, не введена в експлуатацію відповідно до чинного законодавства, відсутні будь-які підтверджуючі документи на оренду або право власності на земельну ділянку, відсутні відповідні договори на підключення до електромереж та тепломереж, їх обліку, порушено норми діючого статуту, положення інших установчих документів Інституту та Університету, що має всі ознаки незаконної забудови.

Крім того, зафіксовано те, що при Храмі працюють доросла та дитяча недільні школи, організаторами і відвідувачами якої періодично використовуються приміщення та інфраструктура навчального закладу на користь церковної школи. Також, варто звернути увагу на значну відмінність технічного та зовнішнього стану занедбаного навчального закладу, його корпусів та майже зразкового стану будівлі Храму та навколишньої огорожі біля нього, освітлення, систем відео нагляду.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст. 40 Конституції України, Законом України «Про статус народного депутата», Законом України «Про звернення громадян», антикорупційним законодавством.

ПРОШУ:

  1. Надати розпорядження щодо призначення відповідальної особи на виконання даного звернення та надати вичерпну інформацію по кожному питанню: «1», «2», «3», «4», «5», «6», «7», «8» обов’язково окремо, вказуючи пункт (номер) запитання.
  2. Надати вичерпну інформацію про перебування, місцезнаходження, наявність, інше на території Інституту культових релігійних споруд, храмів, церков, будинків для молитви, кімнат та світлиць для молебнів, а також, проведення служб, літургій, навчання у недільних школах тощо, священиками, духівниками. Зазначити всі дані відповідно до Таблиці (Додаток).
  3. Надати розпорядження про проведення перевірки та службового розслідування вищенаведених фактів щодо законності зведеної будівлі Храму Знамення Курської-Корінної ікони Божої Матері УПЦ МП на території Одеського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету (адреса: м.Одеса, вул.Інглезі, 6). Надати копії усіх дозвільних документів:, договорів оренди; договорів оренди землі; усіх погоджень та дозволів на будівництво від міської влади, органів місцевого самоврядування, державної архітектурно-будівельної інспекції; проекту будівництва; договорів підключення тепло та електро мереж, їх обліку тощо. Надати копії усіх відповідних документів.
  4. Надати інформацію чи надавались будь-яку дозволи на користування/оренду земельної ділянки на якій знаходиться Храм, право на власність, право на будівництво тощо, від міської влади м.Одеса та Державної архітектурно-будівельної інспекції України. Надати копії усіх відповідних документів, кадастрові номера тощо.
  5. Надати вичерпну інформацію якою мовою ведуться богослужіння у Храмі Знамення Курської-Корінної ікони Божої Матері УПЦ МП.
  6. Надати вичерпну інформацію чи директор Інституту Квач Я.П. є одночасно ієродияконом, священиком, духівником тощо, чи проводить богослужіння, літургії, служить у вищезазначеному Храмі. Зазначити церковне звання, ім’я церковний сан, чи має відношення до УПЦ МП.
  7. Крім того, надати копії документів що підтверджують право власності на земельні ділянки Інституту, Університету; надати документальне підтвердження обліку по балансу вказаних установ будівлі Храму; надати документальне підтвердження відшкодування Храмом Інституту вартості спожитих послуг з -електро, -водо, -теплопостачання та відповідно експлуатаційних послуг.
  8. Виконання даного звернення взяти на особистий контроль.

З огляду на важливість та актуальність даного питання направити відповідь на адресу: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5, Верховна Рада України.

З повагою,
Голова підкомітету,
народний депутат України Осуховський. О.І.

Голова Одеської міської організації ВО «Свобода» Сергій Солтасюк

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

4 thoughts on ““НЄ ТОМОСОМ ЄДІНИМ”…

  1. Для начала. Если громко начали печатать и оскорбительно (Гундяевская), то для начала – УПЦ МП в Украине нет. Есть религиозная организация УПЦ. А что мешает создать (Вашим языком) Филаретовскую школу, ряженого Патриарха, который предан анафеме……

    1. Все так ! Офіційно вона не має назви УПЦ МП ! Але фактично це – МП !
      Хтось тут каже (Гундяєвська – оскорбітєльно !) А мені як українцю, дуже прикро усвідомлювати, що церква має назву Українська Православна Церква, що в Статуті записано, що це ‘самостійна релігійна організація’, а по факту вона на превеликий жаль – Гундяєвська !
      Якщо хочете зказати що ні, то прокоментуйте будьласка, чому Гундяєв особисто їздить до Вселенського патріарха, щоб просити його не надавати автокефалії УПЦ?

      1. Ця церква не є самостійної тому що її патріарх – це патріарх РПЦ. В Києві ця так звана “Українська Православна Церква” має лише митрополита, якій є другим після патріарха титулом єпископа у православній церкві. В уставі цієї так званої “Української Православної ЦерквіМосковського патріархату прямо вказано, що митрополита призначають у Москві. Це все, що потрібно знати про незалежність цієї так званої УПЦ МП.

Comments are closed.