ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ САВЕЛЬЄВОЇ ЛІДІЇ ІВАНІВНИ ПРО РОБОТУ ОВІДІОПОЛЬСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ТА ЇЇ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ЗА 2021-2022 РОКИ

Кількість переглядів 1450

Шановна громада!

Овідіопольська територіальна громада була утворена відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року №720-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Одеської області».

Перша сесія новообраної Овідіопольської селищної ради відбулася 4 грудня 2020 року. Після рішення селищної ради «Про початок реорганізації Калаглійської сільської ради та Миколаївської сільської ради як юридичних осіб шляхом приєднання до Овідіопольської селищної ради» почалася процедура приєднання перелічених сільських рад до Овідіопольської селищної ради. Передавальні акти були затверджені на сьомій сесії Овідіопольської селищної ради 24 березня 2021 року. Таким чином, до складу сформованої Овідіопольської селищної територіальної громади увійшли 2 сільські та 1 селищна рада. Загальна площа територіальної громади – 232,103 кв. км, чисельність населення громади в 2020 році складала 15’500 жителів.

В комунальну власність Овідіопольської селищної ради були передані 15 закладів освіти, серед яких 4 заклади загальної середньої освіти, 6 закладів дошкільної освіти, школа мистецтв, школа духових інструментів, Станція юних техніків, Будинок дитячої та юнацької творчості, КДЮСШ, 4 бібліотеки, історико-краєзнавчий музей, КУ «Центр раннього втручання, соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями», КУ «Центр надання соціальних послуг», КП «Палац спорту», КП ОВІДІОПОЛЬ-СЕРВІС», КУ «ТРУДОВИЙ АРХІВ». Також були прийняті рішення про передачу в комунальну власність Овідіопольської селищної ради КНП «ОВІДІОПОЛЬСЬКА ЛІКАРНЯ», КНП «ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ», 4-х будинків культури, КП «Водопостач», КП «Кришталь», КП «Миколаївський комунгосп».

Впродовж усього звітного періоду вирішувались непрості питання організації, реорганізації, реформування всіх перелічених комунальних підприємств для роботи в нових умовах для забезпечення життєдіяльності громади, забезпечення умов навчання дітей, медичної, соціальної допомоги населенню. Тому, протягом звітного періоду вживалися заходи як щодо вирішення матеріального забезпечення життєдіяльності всіх комунальних закладів в сфері освіти, медицини, надання соціальних послуг, житлово-комунального господарства, так і вирішення кадрових питань.

Основною організаційно-правовою формою роботи селищної ради була і залишається сесійна діяльність, яка складається з пленарних засідань та засідань постійних комісій. Вважаю, що маємо позитивні напрацювання в забезпеченні роботи сесій селищної ради. Депутати мають можливість завчасно та в повному обсязі отримувати необхідні матеріали, що забезпечує прозорість дій ради. На веб-сайті селищної ради розміщуються протоколи та рішення засідань сесій селищної ради та її виконавчого комітету. Поіменне голосування відбувається за допомогою системи «РАДА».

В сесійній діяльності перевага надавалась розгляду та обговоренню найбільш актуальних проблем життя громади. У 2021 році відбулось 16 сесій Овідіопольської селищної ради, у 2022 році – 10 сесій, на пленарних засіданнях яких депутатами розглянуто і прийнято рішення по 780 питаннях у 2021 році та 150 питань у 2022 році Серед основних, це затвердження Програми соціально-економічного розвитку селища, виконання бюджету, виконання програми соціальної підтримки сім’ї та допомоги незахищеним верствам населення, виконання комплексної програми підтримки військовослужбовців, учасників операції об’єднаних сил та членів їх сімей, розгляд заяв громадян про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, інші земельні питання, тощо.

Протягом звітного періоду проведено 22 засідання виконавчого комітету у 2021 році та 24 засідання у 2022 році, на розгляд яких виносились такі важливі питання, як затвердження Плану соціально-економічного розвитку громади, проведення двомісячника з благоустрою, звільнення багатодітних сімей від оплати за харчування дітей в дитсадках, надання матеріальної допомоги особам, які її потребують, та надання адресної грошової допомоги в особливих випадках, про облік дітей та підлітків шкільного віку, про роботу селищної ради із зверненнями громадян, та багато інших питань необхідних для життєдіяльності громади.

Протягом звітного періоду селищним головою видано 382 розпорядження у 2021 році та 328 розпоряджень у 2022 році.

Бюджет та фінанси

Організація бюджетного процесу в Овідіопольській територіальній громаді здійснюється відповідно до Конституції України, Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет України на відповідний рік» та інших законодавчих актів.

Бюджет ради сформований на таких принципах, як реалістичність, перспективність, пріоритетність і прозорість.

Однією з головних складових діяльності селищної ради є формування бюджету, його доходної і видаткової частини.

За 2021 рік

До зведеного бюджету громади надійшло коштів у сумі 189,4 млн. грн.

Структуру селищного бюджету складають:

  • податки, збори та неподаткові платежі – 120,2 млн. грн., або 63,4% обсягу селищного бюджету;
  • офіційні трансферти – 69,2 млн. грн., або 36,6% обсягу селищного бюджету.

До загального фонду селищного бюджету(без трансфертів) надійшло 117,6 млн. грн. Виконання планових призначень за 2021 рік склало 102,7%, перевиконання склало 3,1 млн. грн., у тому числі:

  • Податок та збір на доходи фізичних осіб виконаний на 103,5% до планових призначень звітного періоду. При плані – 61,9 млн. грн., фактично надійшло 64,1 млн. грн., перевиконання становить 2,2 млн. грн.
  • Акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів (пальне) виконаний на 101,7% до планових призначень звітного періоду. При плані – 1,5 млн. грн., фактично надійшло – 1,5 млн. грн.
  • Акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (пальне) виконаний на 101,1% до планових призначень звітного періоду. При плані – 5,2 млн. грн., фактично надійшло – 5,2 млн. грн.
  • Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів виконаний на 101,9% до планових призначень звітного періоду. При плані – 3,0 млн. грн., фактично надійшло – 3,1 млн. грн., перевиконання становить 0,1 млн. грн.

Податок на майно виконаний на 102,1%, при плані 25,4 млн. грн., надходження склали суму 26,0 млн. грн., перевиконання становить 0,6 млн. грн., в тому числі:

  • податок на нерухоме майно 1,7 млн. грн.;
  • плати за землю надійшло 24,2 млн. грн.

Єдиний податок надійшов у сумі 15,3 млн. грн., при плані 15,1 млн. грн., виконання забезпечено на 101,6%, додатково отримано 0,2 млн. грн.

Плата за надання інших адміністративних послуг виконана на 100,6%, при плані на звітний період 1,3 млн. грн., надходження склали суму 1,3 млн. грн.

Інших надходжень до селищного бюджету надійшло у сумі 1,1 млн. грн.

До спеціального фонду селищного бюджету надійшло коштів у сумі 2,6 млн. грн., в тому числі: власних надходжень бюджетних установ у сумі 2,5 млн. грн.

Інша субвенція до селищного бюджету з інших місцевих бюджетів надійшла в сумі 5,3 млн. грн.

Видатки селищного бюджету за 2021 рік становлять 198,3 млн. грн., або 97,2% річного плану.

По загальному фонду фінансування видатків становить 175,4 млн. грн. (97,8% річних призначень).

По спеціальному фонду видаткова частина становить 23,0 млн. грн. (92,5% річних призначень).

На поточні видатки спрямовано 177,6 млн. грн. (89,5% усіх видатків), на капітальні 20,8 млн. грн. (10,5% усіх видатків) загального та спеціального фондів разом.

Фінансування з селищного бюджету видатків на виплату заробітної плати, енергоносіїв, продуктів харчування, медикаментів протягом звітного періоду поточного року забезпечувалось своєчасно, відповідно до кошторисних призначень та заявок на фінансування головних розпорядників коштів.

На спожиті бюджетними установами енергоносії за 2021 рік з селищного бюджету спрямовано 7,7 млн. грн., у тому числі на:

  • електроенергію – 4,6 млн. грн. (59,7%);
  • природний газ – 2,7 млн. грн. (35,1%);
  • водопостачання – 0,2 млн. грн. (2,6%);
  • оплату інших енергоносіїв – 0,2 млн. грн. (2,6%).

За головними розпорядниками видатки за 2021 рік склали:

 – селищна рада – 26,3 млн. грн., з них: апарат 12,3 млн. грн., ДНЗ 2,4 млн. грн., соціальний захист 1,8 млн. грн., благоустрій 9,6 млн. грн., інші видатки 200,0тис. грн.

  • відділ освіти, культури, молоді та спорту – 124,8 млн. грн.
  • відділ соціальної політики – 6,0 млн. грн.
  • служба у справах дітей – 0,9 млн. грн.
  • фінансовий відділ – 2,3 млн. грн., в тому числі: субвенція обласному бюджету 0,2 млн. грн. (співфінансування);

На фінансування комунальних установ та підприємств громади виділено – 37,9 млн. грн., в тому числі на:

  • КУ Овідіопольської селищної ради «Об’єднаний трудовий архів» – 1,3 млн. грн.;
  • КП Овідіопольської селищної ради «Палац спорту» – 3,8 млн. грн.;
  • КП «ВОДОПОСТАЧ» Овідіопольської селищної ради – 7,6 млн. грн.;
  • КП «Миколаївський комунгосп» – 0,4 млн. грн.;
  • КП «Кришталь» – 0,4 млн. грн.;
  • КП Овідіопольської селищної ради «Овідіополь – Сервіс» – 3,1 млн. грн.;
  • КНП Овідіопольської селищної ради «Овідіопольська лікарня» – 14,4 млн. грн.;
  • КНП Овідіопольської селищної ради «Овідіопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» – 0,3 млн. грн.;
  • КУ «Центр раннього втручання, соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями» Овідіопольської селищної ради – 1,4 млн. грн.;
  • КУ «Центр надання соціальних послуг» Овідіопольської селищної ради – 5,2 млн. грн.

За 2022 рік

До зведеного бюджету громади надійшло коштів у сумі 174,3 млн. грн.

Структуру селищного бюджету складають:

  • податки, збори та неподаткові платежі – 121,1 млн. грн., або 66,5% обсягу селищного бюджету;
  • офіційні трансферти – 53,2 млн.грн., або 30,5% обсягу селищного бюджету.

До загального фонду селищного бюджету (без трансфертів) надійшло 120,4 млн. грн. Виконання планових призначень за 2022 рік склало 99,4% (недоотримано коштів у сумі 0,7 млн. грн., або 0,6%), у тому числі:

  • Податок та збір на доходи фізичних осіб виконаний на 98,9% до планових призначень звітного періоду. При плані – 69,6 млн. грн., фактично надійшло – 68,9 млн. грн., невиконання становить 0,7 млн. грн.
  • Акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів (пальне) виконаний на 100,0% до планових призначень звітного періоду. При плані – 0,3 млн. грн., фактично надійшло – 0,3 млн. грн.
  • Акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (пальне) виконаний на 100,0% до планових призначень звітного періоду. При плані – 1,9 млн. грн., фактично надійшло – 1,9 млн. грн.
  • Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів виконаний на 100,0% до планових призначень звітного періоду. При плані – 3,4 млн. грн., фактично надійшло – 3,4 млн. грн.
  • Податок на майно виконаний на 100,0% при плані 26,9 млн. грн., надходження склали суму 26,9 млн. грн., в тому числі:
  • податок на нерухоме майно надійшов у сумі 2,4 млн. грн., виконання забезпечено на 100,0%;
  • плати за землю надійшло 24,5 млн. грн., або 100,0% до планових призначень звітного періоду.
  • Єдиний податок надійшов у сумі 16,4 млн. грн., при плані 16,4 млн. грн., виконання забезпечено на 100,0%.
  • Плата за надання інших адміністративних послуг виконана на 100,0%, надходження склали суму 1,9 млн. грн.
  • Інших надходжень до селищного бюджету надійшло у сумі 0,07 млн. грн.

До спеціального фонду селищного бюджету надійшло коштів у сумі 0,7 млн. грн., в тому числі:

  • власних надходжень бюджетних установ у сумі 0,5 млн. грн.
  • Інша субвенція до селищного бюджету з інших місцевих бюджетів надійшла в сумі 4,3 млн. грн.

Видатки селищного бюджету за 2022 рік склали 172,6 млн. грн., або 93,7% зведеного річного плану.

  • По загальному фонду фінансування видатків становить 169,9 млн. грн. (94,9% річних призначень).
  • По спеціальному фонду видаткова частина становить 2,7 млн. грн. (51,3% річних призначень).

На поточні видатки спрямовано 170,5 млн. грн. (98,8% усіх видатків), на капітальні видатки 2,1 млн. грн. (1,2% усіх видатків) загального та спеціального фондів разом.

Фінансування з селищного бюджету видатків на виплату заробітної плати, енергоносіїв, продуктів харчування, медикаментів протягом звітного періоду поточного року забезпечувалось своєчасно, відповідно до кошторисних призначень та заявок на фінансування головних розпорядників коштів.

На спожиті бюджетними установами енергоносії за 2022 рік з селищного бюджету спрямовано 9,2 млн. грн., у тому числі на:

  • оплату інших енергоносіїв – 0,2 млн. грн. (2,2%).
  • водопостачання – 0,4 млн. грн. (4,3%);
  • електроенергію – 3,4 млн. грн. (37,0%);
  • природний газ – 5,2 млн. грн. (56,5%);

Структура селищного бюджету та видатки за головними розпорядниками коштів місцевого бюджету (ГРК)

За головним розпорядником – Селищна рада видатки за 2022 рік склали суму 42,0 млн. грн., з них: апарат 14,3 млн. грн. (оплата комунальних послуг та енергоносіїв; придбання канцелярських товарів; заробітна плата з нарахуванням; оплата послуг з програмного забезпечення та послуг зв’язку; оплата інших послуг), соціальний захист 2,0 млн. грн., благоустрій 3,7 млн. грн., матеріальний резерв 2,7 млн. грн., інші видатки 0,02 млн. грн., дотація комунальним підприємствам та установам 19,3 млн. грн., в тому числі:

  • КУ Овідіопольської селищної ради «Об’єднаний трудовий архів» – 1,4 млн. грн.;
  • КП Овідіопольської селищної ради «Палац спорту» – 4,8 млн. грн.;
  • КП «ВОДОПОСТАЧ» Овідіопольської селищної ради – 9,1 млн. грн.;
  • КП «Миколаївський комунгосп» – 0,7 млн. грн.;
  • КП «Кришталь» – 0,8 млн. грн.;
  • КП Овідіопольської селищної ради «Овідіополь – Сервіс» – 2,5 млн. грн.

За головним розпорядником – Відділ освіти, культури та спорту видатки склали 110,8 млн. грн., з них: за рахунок державного бюджету 49,4 млн. грн., місцевого бюджету 61,4 млн. грн.

За головним розпорядником – Відділ соціальної політики видатки склали суму 16,1 млн. грн. з них: апарат 2,2 млн. грн., соціальний захист 1,9 млн. грн. дотація некомерційним комунальним підприємствам та установам 12,0 млн. грн., в тому числі:

  • КНП Овідіопольської селищної ради «Овідіопольська лікарня» – 5,5 млн. грн., на оплату комунальних послуг та енергоносіїв;
  • КНП Овідіопольської селищної ради «Овідіопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» – 0,3 млн. грн.;
  • КУ «Центр раннього втручання, соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями» Овідіопольської селищної ради – 1,1 млн. грн.;
  • КУ «Центр надання соціальних послуг» Овідіопольської селищної ради – 5,1 млн. грн.

За головним розпорядником – Служба у справах дітей видатки за 2022 рік склали суму 1,0 млн. грн.

За головним розпорядником – Фінансовий відділ видатки склали 2,7 млн. грн., в тому числі:

  • субвенція Сергіївській СТГ – 0,1 млн. грн.,
  • субвенція до державного бюджету – 0,2 млн. грн.

Розпорядженням селищного голови від 05.07.2021 року № 68 створена Комісія з наповнення бюджету, погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), інших соціальних виплат, легалізації виплат заробітної плати, зайнятості населення.

Протягом 2021 року проведено 10 засідань комісії, у 2022 році – 14 засідань комісії на яких розглядались питання:

  • заборгованість із заробітної плати;
  • додержання законодавства про працю – зокрема, у частині належного оформлення найманої праці, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці;
  • підвищення рівня середньої заробітної плати на підприємстві;
  • наявність податкового боргу по ПДФО, ЄСВ, платежів до державного та місцевого бюджетів в Овідіопольській ТГ;
  • наявність боргу по сплаті земельного податку з юридичних та фізичних осіб, орендної плати з юридичних та фізичних осіб, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних та юридичних осіб, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості.

У 2021 році направлено одне звернення до територіальних органів Держпраці в Одеській області з ініціюванням проведення перевірок щодо заборгованості з заробітної плати серед підприємств – боржників.

Станом на 01.01.2023 рік по Овідіопольській територіальній громаді заборгованість із виплати заробітної плати відсутня.

Земельні ресурси

Площа земель Овідіопольської територіальної громади складає 23 210,3 га, з них сільськогосподарські угіддя – 19 980 га, ріллі – 19 789 га.

Відділ земельних відносин у межах своєї компетенції здійснює регулювання земельних відносин, забезпечує проведення земельної реформи з урахуванням інтересів територіальної громади та раціонального використання земель.

Пріоритетними завданнями та функціями відділу є підготовка в установленому порядку проєктів рішень на розгляд сесії селищної ради, здійснення підготовки договорів оренди та додаткових угод до них, вирішення земельних спорів.

У 2021 році відділом проведено прийом близько 1750 громадян та прийнято 1100 заяв громадян на оформлення земельних ділянок. У 2022 році проведено прийом близько 900 громадян та прийнято 266 заяв. При цьому працівниками відділу надавалися роз’яснення та рекомендації щодо оформлення права власності земельними ділянками різного цільового призначення, надавалася допомога у підготовці схем розташування бажаних земельних ділянок та допомога при написанні заяв до сесії селищної ради.

За 12 місяців 2021 року на розгляд постійної депутатської комісії з питань земельних відносин, природокористування, будівництва, містобудування та архітектури, охорони пам’яток та екології спеціалістами відділу було підготовлено 660 рішень по земельних питаннях, які винесені та розглянуті на сесіях селищної ради, а в 2022 році- 98 рішень.

Для 225 громадян пільгової категорії (учасники АТО, бойових дій, ліквідатори аварії на ЧАЕС, члени багатодітних сімей) надано земельні ділянки загальною площею 17,5 га.

Протягом звітного періоду відділом:

  • видано 327 довідок про наявність земельних ділянок у громадян у 2021 році та 215 довідок у 2022 році;
  • підготовлено 470 листів вихідної документації, що відносяться до земельних питань у 2021 році та 300 листів у 2022 році;
  • підготовлено, укладено та зареєстровано 9 договорів оренди землі на площу 3,25 га на загальну суму 603 тис. грн.

Проінвентаризовано та внесено до державного земельного кадастру 2,6 га земель сільськогосподарського призначення. Проведені топографо-геодезичні вишукування земельних ділянок загальною площею 40,0 га, що надасть змогу в подальшому провести інвентаризацію земельних ділянок та внести відомості до Державного земельного кадастру.

Відповідно до законодавства України селищною радою у минулому році зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно право комунальної власності на земельні ділянки, які перебували у державній власності.

Рішенням Овідіопольської селищної ради затверджена технічна документація з нормативної грошової оцінки земель смт Овідіополь. Результати нормативної грошової оцінки землі введені в дію з 01.01.2022 року.

Проведена інвентаризація водних об’єктів, які розташовані на території Овідіопольської селищної ради (смт Овідіополь, с. Миколаївка та с. Калаглія).

Прийнято рішення «Про розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Овідіопольської територіальної громади Одеського району Одеської області».

Направлено до Одеської районної ради на розгляд та затвердження «Проект землеустрою щодо встановлення (зміни) меж села Калаглія Овідіопольського району Одеської області».

Отримано Наказ «Про затвердження меж і режимів використання історичного ареалу смт Овідіополь Одеської області».

Житлово-комунальне господарство

За 2021 рік видатки селищного бюджету на галузь склали 14,844 млн. грн., зокрема на:

  • благоустрій населених пунктів – 6,5 млн. грн.,
  • водопровідно-каналізаційне господарство – 8,3 млн. грн.

За 2022 рік видатки склали – 14,339 млн. грн., в т.ч.:

  • благоустрій – 3,8 млн. грн.,
  • підтримка комунальних підприємств – 10,6 млн. грн.

Овідіопольське комунальне підприємство «Водопостач» надає послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, видалення рідких побутових відходів, вивезення та захоронення твердих побутових відходів, послуги з прибирання територій трьох населених пунктів. Підприємство здійснює свою господарську діяльність відповідно до тарифів, затверджених рішенням селищної ради.

На даний час КП «Водопостач» обслуговує 163,5 км водопровідних мереж, 3 водонапірні башти, 17,8 км каналізаційних мереж, 2 каналізаційні насосні станції, очисні споруди. У 2021 році комунальним підприємством укладено 4123 договорів на водопостачання, 901 договорів на водовідведення та 1053 договори на вивіз твердих побутових відходів. У 2022 році – кількість договорів на вивезення ТПВ становить 2058.

Двірники обслуговують територію смт Овідіополь та сіл Калаглія і Миколаївка. Щоденно прибираються вулиці сіл та селища.

Надано дотацій КП «Водопостач» на суму 7.5 млн. грн. у т.ч. на:

  • компенсацію на різницю в тарифах за водопостачання – 1,7 млн. грн.
  • компенсацію на різницю в тарифах за водовідведення – 790.0 тис. грн.
  • поточний ремонт водомереж – 700,0 тис. грн.
  • екологічний податок – 160,0 тис. грн.
  • утримання дільниці з благоустрою – 2,4 млн. грн.
  • утримання сміттєзвалища – 530,0 тис. грн.
  • фінансову підтримку – 1,2 млн. грн.

В селах Калаглія та Миколаївка тарифи для населення на водопостачання були затвердженні рішенням селищної ради від 14.06.2021 р. № 304 і № 305 та складають 13,7 грн. за м.куб.

Діяльність, пов’язана з експлуатацією об’єктів житлово-комунального господарства та відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги профінансована на суму 8,205 млн. грн.

Надано дотацій КП «Кришталь» 360,0 тис. грн. у т.ч. на:

  • фінансову підтримку – 260,0 тис. грн.
  • компенсацію на різницю в тарифах за водопостачання – 100,0 тис. грн.

Надано дотацій КП «Миколаївський комунгосп» – 300,0 тис.. грн. у т.ч. на:

  • обладнання водомірного вузла на водопровідній мережі перед входом в населений пункт в сумі 40,0 тис. грн.
  • фінансову підтримку – 209,0 тис. грн.
  • компенсацію на різницю в тарифах за водопостачання – 100,0 тис. грн.
  • У 2022 році надано дотацій комунальним підприємствам селищної ради на суму 10,581 млн. грн. у т.ч. на:
  • дотація та фінансова підтримка служб КП «Водопостач», КП «Кришталь», КП «Миколаївський комунгосп» – 4964,2 тис. грн.,
  • дотація КП «Водопостач» на інші потреби – 154,8 тис. грн.,
  • дотація на придбання обладнання для господарської діяльності – 461,5 тис. грн.,
  • дотації КП «Водопостач» на виконання поточних ремонтів –898,8 тис. грн.,
  • фінансова підтримка на забезпечення благоустрою – 1000 тис. грн.,
  • компенсація комунальним підприємствам різниці в тарифах для населення – 3 102,3 тис. грн.

На здійснення заходів по капітальним, поточним ремонтам об’єктів соціальної інфраструктури за об’єктами у 2021 році було освоєно 3,840 млн. грн. у тому числі:

  • смт. Овідіополь – 2,7 млн. грн.

В 2021 році завершений капітальний ремонт двох пішохідних доріжок:

  • по вул. Т. Шевченка на суму 0,250 млн. грн.
  • по вул. Лесі Українки на суму 1,870 млн. грн. (роботи були розпочаті в 2020 році).

Проведений поточний ремонт:

  • пішохідного мосту, перехід від вулиці Гагаріна до вулиці Т. Шевченка – 300,0 тис. грн.,
  • дорожнього покриття по вулицях Грушевського, Садова, Т. Шевченка 90,0 тис. грн.,
  • електромереж вуличного освітлення вулиць Соборна, Суворова, Театральна – 110,0 тис. грн.

Капітальний ремонт електромереж вуличного освітлення, відновлення елементів благоустрою, ліній вуличного освітлення:

  • по вулицях Євгена Колісниченка та Добровольського – 80,0 тис. грн.
  • с. Калаглія – 590,0 тис. грн.

Проведений поточний ремонт дорожнього покриття по вулиці Братів Пироженко – 200, тис. грн.

Капітальний ремонт вуличного освітлення, відновлення елементів благоустрою ліній вуличного освітлення:

  • вулиць Суворова, Центральна, Балкова, Молодіжна, Шкільна – 390 тис. грн.
  • с. Миколаївка – 550,0 тис. грн.

Проведений капітальний ремонт вуличного освітлення по вул. Дністровська – 250 тис. грн.

Придбаний ігровий комплекс для встановлення на вулиці Житомирській – 300,0 тис. грн. в селі Миколаївка

Правове забезпечення

Протягом 2021-2022 року правове забезпечення селищної ради здійснювалось на належному рівні. Працівниками відділу правового забезпечення селищної ради постійно проводиться робота, спрямована на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативно-правових документів; забезпечення правильного застосування законодавства, розробка проектів рішень ради, рішень виконавчого комітету ради, розпоряджень селищного голови, їх експертиза на відповідність чинному законодавству; узагальнення практики застосування законодавства з питань, що належать до компетенції селищної ради.

Протягом 2021-2022 року до Овідіопольської селищної ради надійшли 44 позовні заяви:

  • Овідіопольський районний суд – 23
  • Одеський окружний адміністративний суд – 14
  • Господарський суд Одеської області – 6.
  • Приморський районний суд – 1.

За звітний період було подано:

  • 5 апеляційних скарг до Одеського апеляційного суду, в яких селищна рада виступає відповідачем,
  • 3 апеляційні скарги до П’ятого апеляційного адміністративного суду.

Відділом правового забезпечення, від імені Овідіопольської селищної ради, було підготовлено та подано:

  • 1 позовну заяву до Рівненського окружного адміністративного суду,
  • 1 апеляційну скаргу до П’ятого апеляційного адміністративного суду
  • 1 апеляційну скаргу до Одеського апеляційного суду.

Овідіопольська селищна рада, як правонаступник Калаглійської сільської ради та Миколаївської сільської ради, також стала правонаступником у судових справах, де учасником були вказані сільські ради.

Відділом правового забезпечення було проведено роботу щодо оформлення права власності на об’єкти комунальної власності територіальної громади, а саме зареєстровано право власності на 27 об’єктів, з них:

  • смт Овідіополь – 21 об’єкт;
  • с. Калаглія – 3;
  • с. Миколаївка – 3.

Проводиться консультативно-роз’яснювальна робота щодо вивчення нового законодавства та внесення змін до діючих Законів. При підготовці проектів рішень ради, проектів рішень виконавчого комітету та розпоряджень селищного голови, їх розгляді та візуванні відповідальними посадовими особами, проводиться постійний контроль щодо дотримання вимог чинного законодавства.

Забезпечено проведення роботи щодо організації співробітництва територіальних громад у формі спільного фінансування (утримання) комунальної установи Овідіопольської селищної ради «ОБ’ЄДНАНИЙ ТРУДОВИЙ АРХІВ», між Овідіопольською селищною радою, Авангардівською селищною радою та Таїровською селищною радою.

Звернення громадян

Основними завданнями відділу діловодства та інформаційної діяльності є забезпечення діловодства у виконавчому комітеті селищної ради, реєстрація вхідної, вихідної документації, отримання та відправка поштової кореспонденції в паперовому та електронному виглядах, доведення до виконавців листів та інших документів, здійснення контролю за якістю та правильністю підготовки і оформлення вихідних документів, за термінами їх виконання, надання методичної допомоги в організації роботи з ведення діловодства відділам та структурним підрозділам виконавчого комітету селищної ради.

Відділом зареєстровано, направлено за призначенням та проконтрольовано у 2021 році 3586 вхідних документів, 32 розпорядження та 477 документів голови Одеської облдержадміністрації, у 2022 році 2886 вхідних документів, 20 розпоряджень та 112 документів голови Одеської облдержадміністрації.

Зареєстровано та відправлено у 2021 році – 2945, у 2022 році-2145 документів вихідної кореспонденції.

Протягом 2021 року до виконавчого комітету селищної ради надійшло 2055 заяв та скарг громадян, з них 57 колективних. У 2022 році надійшло 1050 заяв та скарг громадян , з них 23 колективних , в яких порушувалися питання,

  • соціального захисту – 2021 р. -587, 2022 р.- 442;
  • житлово-комунального обслуговування – 2021 р. -117, 2022 р. – 92;
  • землекористування – 2021 р.-1100, 2022 р.- 283;
  • законності та правопорядку – 2021 р. -82, 2022р.-82;
  • інше 2021 р.-169, 2022 р.- 35.

Заяви та скарги розглядаються за участю депутатів селищної ради, дільничного інспектора, комунальними підприємствами та на засіданнях постійних комісій.

До селищного голови, заступників протягом 2021 року на особистому прийомі звернулося 414 громадян, а у 2022 році звернулось 350 громадян.

Спеціалістами селищної ради видано громадянам у 2021 році 2560 довідок різного характеру, а у 2022 році – 2074 довідок.

Проводилось комісійне обстеження мешканців громади з метою визначення майнового стану, утримання худоби та ін. Всього в різні інстанції надано понад 700 актів обстеження матеріально-побутових умов проживання у 2021 році та 580 актів у 2022 році. Підготовлено та зареєстровано документи, що прирівняні до нотаріальних дій – 8.

Спеціалістами відділу постійно здійснюється робота щодо впорядкування документів згідно номенклатури справ, інструкції з діловодства.

Щодня формується вихідна та вхідна кореспонденція на підпис селищному голові.

15 березня 2021 року на сесії Овідіопольської селищної ради прийняте рішення щодо створення та функціонування центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Відповідно до штатного розпису в ЦНАП працюють: керівник, 2 державних реєстратора,6 адміністраторів, із них 2 віддалених робочих місця в селі Калаглія та селі Миколаївка.

З метою задоволення потреб та інтересів мешканців територіальної громади до переліку ЦНАП протягом року додано послуги соціального характеру та адміністративні послуги у сфері містобудування, архітектури та земельних відносин. Станом на кінець 2021 року переліком передбачено 227 адміністративних послуг, а в 2022 році перелік збільшено до 245 видів адміністративних послуг.

Протягом 2021 року адміністраторами та державними реєстраторами ЦНАП прийнято 16 349 звернень, а в 2022 році-8166 звернень, щодо отримання адміністративних послуг та документів дозвільного характеру. Найпоширеніші послуги серед населення:

реєстрація місця проживання:

  • 2021 р. – 2’268 звернень;
  • 2022 р. – 1’156 звернень;

питання пов’язані з відділом Держгеокадастру в Овідіопольському районі:

  • 2021 р.- 2136 звернень;
  • 2022 р.- 1338 звернень;

питання Міграційної служби (вклейка фото до паспортних документів):

  • 2021 р.- 275 звернень;
  • 2022 р.-383 звернень;

отримання повідомлень про початок будівельних робіт та отримання декларацій фізичними особами (ДАБІ в Одеській області):

  • 2021 р.-1079 звернень;
  • 2022 р.-812 звернень;

питання пов’язані з відділом архітектури, містобудування, інфраструктури та житлово-комунального господарства Овідіопольської селищної ради:

  • 2021 р.-38 звернень;
  • 2022 р.-70 звернень;

видача документів дозвільного характеру суб’єктам господарювання:

  • 2021 р.-44 звернень;
  • 2022 р.-3 звернення;

Крім цього здійснюється прийом громадян з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців, нерухомого майна та їх обтяжень.

Протягом звітного періоду зареєстровано:

з питань Державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

  • 2021 р.- 3’535 звернень;
  • 2022 р.-2’151 звернень;

з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців

  • 2021 р. – 1’165 звернень;
  • 2022 р.-381 звернень;

Плата за державну реєстрацію зараховується до місцевого бюджету.

Також, громадянам постійно надаються консультації за різними напрямками діяльності.

Велика увага приділяється підвищенню рівня професіоналізму та обізнаності адміністраторів. Адміністратори ЦНАП постійно підвищують свій рівень кваліфікації шляхом участі в онлайн семінарах, які організовують Мінцифра.

ЦНАП має власну сторінку на веб-сайті Овідіопольської селищної ради. На даній сторінці громадяни зможуть отримати всю необхідну початкову інформацію для отримання адміністративних послуг. Відділ ЦНАП Овідіопольської селищної ради на початку 2022 року переміщено до кабінету, в якому зроблено сучасний ремонт, який відповідає вимогам до приміщень Центрів. Наразі адміністратори відділу ЦНАП працюють за принципом «прозорий офіс». Також в зоні прийомі громадян створено дитячий куточок для відвідувачів, які прийшли з дітьми та куточок з вільним доступом громадян до мережі Інтернет для отримання електронних послуг.

Соціальний захист

Відділ соціальної політики Овідіопольської селищної ради (далі – Відділ) на території Овідіопольської громади здійснює виконання функцій згідно чинного законодавства забезпечуючи реалізацію соціальної політики з питань соціального захисту населення громади, внутрішньо переміщених осіб, підтримки сімей, у тому числі сімей з дітьми, багатодітних сімей, запобігання насильству в сім’ї, забезпечення рівних прав жінок та чоловіків, протидії торгівлі людьми, розроблення та організація виконання соціальних програм і заходів щодо поліпшення становища соціально вразливих верств населення, реалізацію соціальної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, організовує в межах компетенції роботу щодо надання населенню субсидій, пільг з оплати житлово–комунальних послуг, послуг зв’язку, пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу та здійснює прийом документів для отримання всіх видів соціальних допомог.

За 2021 рік прийнято 1429заяв на 1646 державні соціальні допомоги, які були передані до Управління соціального захисту населення Одеської райдержадміністрації для нарахування соціальних виплат, з них:

  • 1086 звернень на отримання соціальних державних допомог сім’ям з дітьми;
  • 264 звернення на отримання житлових субсидій;
  • 62 звернення на отримання пільг на житлово-комунальні послуги;
  • 17 звернень на отримання компенсацій за надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі.

Окрім того було прийнято 207 заяв на видачу довідок про отримання/відмову соціальних допомог та 4пакети документів на санаторно-курортне лікування.

З 01 січня 2022 року функцію прийому та реєстрації заяв було передано до ЦНАПу.

Починаючи з 24 лютого 2022 року на території Овідіопольської громади зареєстровано 710 внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО), які вимушено перемістилися з місць ведення бойових дій, у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. Із них 547 осіб зареєструвалися через відділ «Центр надання адміністративних послуг» Овідіопольської селищної ради та 163 особи через застосунок Дія.

Станом на кінець 2022 року у Відділі соціальної політики Овідіопольської селищної ради на обліку перебували такі категорії осіб, з числа ВПО, як:

  • особи з інвалідністю – 27 осіб;
  • діти з інвалідністю – 2 особи;
  • жінки – 310 осіб;
  • діти – 89 осіб;
  • особи студентського віку – 30 осіб;
  • пенсіонери – 77 особи, з них віком за 85 років – 7 осіб.

Спеціалістами Відділу соціальної політики з вищезазначеними особами постійно ведеться робота, а саме: надаються консультації та допомога у вирішенні питань щодо соціальних виплат, в тому числі як ВПО, гуманітарна допомога у вигляді продуктових наборів, дитячого харчування, підгузків (дитячих та дорослих), медикаментів, засобів гігієни, одягу, постільних речей та кухонних наборів.

Відділ соціальної політики Овідіопольської селищної ради, починаючи з 24 лютого 2022 року, співпрацює з такими організаціями як World Central Kitchen, ГО «Десяте квітня», БФ «Платинум Добро», сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Свіжий ринок», Адвентистське агенство допомоги та розвитку (ADRA), організація «Угорська міжцерковна допомога» HUNGARIAN INTERCHURCH AID actalliance, Одеська обласна Рада миру, Товариство Червоного Хреста України, Штаб «Save lives», Фонд «Шлях Єдності», ТОВ «Нове діло», БФ «Південна столиця», ГО «Національний інтерес України», ГО «Єврокарпатська ініціатива», ТМ «Галичина», ТОВ «ЮГФУД», компанія Valesto та ринок ОВІКОМ.

Від БО World Central Kitchen Овідіопольською селищною радою отримано та роздано особам з числа внутрішньо переміщених осіб 770 продуктових наборів, які включали у себе: крупи, консерви, цукор, соняшникову олію, солодощі, печиво, чай та інше.

Сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Свіжий ринок» протягом квітня-серпня 2022 року щотижнево надавалися овочеві набори для видачі ВПО.

Від ГО «Десяте квітня» Овідіопольською селищною радою отримано та роздано ВПО: подушки – 123 шт, ковдри – 141 шт, матраци – 53 шт, кухонних наборів – 64 шт, спальних матів – 30 шт, рушників – 117 шт.

Від Всесвітньої продовольчої програми за підтримки Адвентистського агенства допомоги та розвитку (ADRA) було отримано та роздано особам з числа ВПО 100 пакунків, кожен з яких містив: 5 кг борошна, 6 упаковок спагеті, 1 пляшка соняшникової олії та 8 м’ясних консервів.

 Від організації «Угорська міжцерковна допомога» HUNGARIAN INTERCHURCH AID actalliance було отримано та роздано 200 пакунків, кожен пакунок складався з: дитячого десерта – 1 шт, паштету зі свинячої печінки – 4 шт, готової страви «квасоля з домашньою ковбасою» – 1 шт, готової страви «квасоля-чілі з яловичиною» – 1 шт, консерв м’ясних – 2 шт, консерви м’ясної «з шинкою» – 1 шт, макаронних виробів «спагетті» – 2 шт, борошна – 1 кг, прокладок жіночих – 1 уп.

25 листопада 2022 року за ініціативою Одеської районної військової адміністрації в Овідіопольській громаді в приміщені БК «Слава» було проведено захід «Ярмарок вакансій». Після завершення даного заходу була надано гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування в кількості 38 пакетів від Овідіопольської селищної ради для внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території нашої громади.

Також від Одеської районної військової адміністрації Овідіопольською селищною радою отримано 120 упаковок дитячих підгузків, з них роздано родинам з дітьми 85 упаковок.

Благодійним Фондом «Платинум Добро» протягом всього періоду з початку військової агресії російської федерації проти України, надавалися речі та взуття для внутрішньо переміщених осіб, які проживають в Овідіопольській громаді.

Від Фонду «Шлях Єдності» неодноразово надавалася допомога у вигляді продуктів харчування та 200 відер наповненими засобами гігієни та господарськими предметами. ТОВ «Нове діло» та центральним ринком «ОВІКОМ» надавалися хлібобулочні, макаронні вироби та куличі до святкування Пасхи.

Благодійним фондом «Південна столиця» надавалися консервні набори, 3 коляски для осіб з інвалідністю, 3 пари ходунків, які були передані 6 особам з інвалідністю, з числа внутрішньо переміщених осіб.

ГО «Національний інтерес України» надавалися підгузки (дитячі та дорослі) та молоко. Також молоко для внутрішньо переміщених осіб надавалися компанією ТМ «Галичина».

Товариством Червоного Хреста України було надано 59 сертифікатів для ВПО на придбання продуктів харчування та засобів гігієни у супермаркетах «Сільпо», на зальну суму 118 тисяч гривень.

04 жовтня та 12 грудня 2022 року в Овідіопольській громаді відбулися зустрічі із представниками Відокремленого підрозділу International Rescue Committee (IRC). Одним із напрямків роботи вищезначеного підрозділу є підтримка внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок агресії російської федерації проти України та надання їм гуманітарної допомоги.

Так, спеціалістами Відділу соціальної політики Овідіопольської селищної ради було запрошено внутрішньо переміщених осіб, які були переміщені до Овідіопольської громади після 24 лютого 2022 року, в тому числі багатодітні родини, сім’ї з дітьми, особи з інвалідністю 1 та 2 групи, сім’ї, які виховують дітей з інвалідністю, самотні люди похилого віку, особи, які мають хронічні захворювання.

Загалом, в ході зустрічі, представниками IRC на отримання міжнародної грошової допомоги у сумі 210 євро на кожного члена сім’ї, було зареєстровано понад 110 сімей з числа внутрішньо переміщених осіб Овідіопольської громади.

За 2021 рік Відділом соціальної політики Овідіопольської селищної ради згідно Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» та затвердженого Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті на оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, було направлено 34 дитини, а саме: ДПУ «МДЦ» Артек» у м. Києві – 10 дітей, ДП «УДЦ» Молода гвардія» у м. Одеса – 18 дітей, «Дитячий спеціалізований санаторій «Заток» у смт Затока Одеської області – 2 дитини, ДЗ «Дитячий спеціалізований санаторій «Люстдорф» у м. Одеса – 2 дитини, ТОВ «Лаяр СІТІ» м. Хирів Львівської області – 2 дитини.

Згідно селищної цільової програми соціальної підтримки населення на 2021 – 2025 роки «Соціальний захист населення в Овідіопольській громаді» було придбано за рахунок місцевого бюджету 16 путівок до ТОВ «Курортне об’єднання «Перлина Чорномор’я» у смт Сергіївка Одеської області. Можливість оздоровитись та відпочити отримали діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, а саме: діти сироти та діти позбавленні батьківського піклування, діти з багатодітних сімей, діти із малозабезпечених сімей та діти осіб, визнаних учасниками бойових дій.

За 2022 рік Відділом соціальної політики Овідіопольської селищної ради на оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, для оздоровлення та відпочинку було направлено 2 дитини в ДПУ МДЦ «Артек», за адресою: Закарпатська область, с. Березники.

Всього Овідіопольською селищною радою за 2021-2022 роки було оздоровлено 52 дитини.

Відповідно Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2020 року № 1003, за 2021 рік Відділом соціальної політики Овідіопольської селищної ради було видано – 23 посвідчення батьків з багатодітної сім’ї та 95 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї. За 2022 рік Відділом було видано – 34 посвідчення батьків з багатодітної сім’ї та 67 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї, подовжено строк дії 41 посвідчення батьків з багатодітної сім’ї та 38 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї.

За 2021 рік прийнято та опрацьовано 64 заяви про надання соціальних послуг, по яких проведено перевірку наявності необхідних документів, підготовлені та направлені необхідні запити та прийняті рішення про надання/відмову в наданні соціальних послуг.

За 2022 рік прийнято та опрацьовано 164 заяви про надання соціальних послуг, по яких проведено перевірку наявності необхідних документів, підготовлені та направлені необхідні запити та прийняті рішення про надання/відмову в наданні соціальних послуг.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів» до Відділу соціальної політики на повідомну реєстрацію у 2021 році надійшло 6 колективних договорів та у 2022 році 11 колективних договорів.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа житлом та підтримки малих групових будинків» від 26.05.2021 року № 615 за 2021 рік було сформовано списки осіб, які мають право на отримання житла та/або отримання грошової компенсації на придбання житла, та отримано субвенцію з Державного бюджету на виплату грошової компенсації трьом особам на загальну суму 1,125 млн. грн. У 2022 році вищезазначеним особам було придбано житло у смт Овідіополь – 1 будинок і 1 квартира, с. Старокозаче, Білгород-Дністровського району – 1 будинок.

На підставі рішення виконавчого комітету Овідіопольської селищної ради від 28.07.2022 року № 250 «Про створення Опікунської ради при виконавчому комітеті Овідіопольської селищної ради Одеського району Одеської області та затвердження Положення про неї» створено Опікунську раду, яка здійснює розгляд заяв щодо доцільності призначення опікуна у разі визнання судом особи недієздатної. За 2022 рік Опікунською радою було розглянуто 16 заяв від осіб, які виявили бажання бути опікунами для своїх родичів, у разі позбавлення їх судом дієздатності.

За 2022 рік на обліку в Овідіопольській селищній раді , відповідно до рішень суду перебувають 15 недієздатних осіб та 2 обмежено дієздатні особи.

На виконання своїх функціональних обов’язків відділом соціальної політики відкрито в УДКСУ в Овідіопольському районі 30 рахунків (реєстраційні та особові).

Відповідно до цільової програми «Соціальний захист населення в Овідіопольській громаді в 2021 році Відділом здійснено наступні виплати:

  • придбано путівки до дитячих оздоровчих таборів дітям громади для 16 дітей на загальну суму 199,4 тис. грн;
  • щомісячно здійснювалась виплата стипендії Козлову М.І. за вагомий внесок у розвиток Овідіопольської територіальної громади з питань соціального захисту ветеранів Другої світової війни у розмірі 8,0 тис. грн;
  • відшкодовано КП «Водопостач» за захоронення 6 незатребуваних померлих 15,0 тис. грн;
  • відшкодовано АТ «Укртелеком» пільги з оплати послуг зв’язку пільговим категоріям громадян відповідно до чинного законодавства по 14 особам пільгової категорії на суму 7,0 тис. грн;
  • надано щоквартальну фінансову підтримку хворим з нирковою недостатністю. Всього отримали допомогу 12 осіб на загальну суму 84,0 тис. грн;
  • надано щомісячну фінансову допомогу особам та сім’ям, які виховують дітей, із рідкісними орфанними захворюваннями (муковісцидоз, фенілкетонурія), ДЦП та особам, стан яких після пересадки органів, а саме нирки, потребують лікування, 4 особам на загальну суму 1021,3 тис. грн;
  • виплачено щомісячну фінансову допомогу особам з інвалідністю, яким необхідно придбавати вироби медичного призначення, всього отримали допомогу 12 осіб на загальну суму 152,8 тис. грн;
  • надано щомісячну виплату компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 року № 859, на загальну суму 164,2 тис. грн;

У 2022 році відповідно до цільової програми «Соціальний захист населення в Овідіопольській громаді в 2022 році Відділом здійснено наступні виплати:

  • щомісячно здійснювалась виплата стипендії Козлову М.І. за вагомий внесок у розвиток Овідіопольської територіальної громади з питань соціального захисту ветеранів Другої світової війни у розмірі 8,0 тис. грн, всього виплачено 96,0 тис. грн;
  • відшкодовано КП «Водопостач» за захоронення 4 незатребуваних померлих 10,8 тис. грн;
  • відшкодовано АТ «Укртелеком» пільги з оплати послуг зв’язку пільговим категоріям громадян відповідно до чинного законодавства по 14 особам пільгової категорії на суму 7,4 тис. грн;
  • надано щоквартальну фінансову підтримку хворим з нирковою недостатністю. Всього отримали допомогу 11 осіб на загальну суму 82,0 тис. грн;
  • надано щомісячну фінансову допомогу особам та сім’ям, які виховують дітей, із рідкісними орфанними захворюваннями (муковісцидоз, фенілкетонурія), ДЦП та особам, стан яких після пересадки органів, а саме нирки, потребують лікування, 6 особам на загальну суму 902,8 тис. грн;
  • виплачено щомісячну фінансову допомогу особам з інвалідністю, яким необхідно придбавати вироби медичного призначення, всього отримали допомогу 14 осіб на загальну суму 175,9 тис. грн;
  • надано щомісячну виплату компенсації 25 фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 року № 859, на загальну суму 478,7 тис. грн;
  • надано щомісячну виплату компенсації 1 фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2022 року № 1040, на загальну суму 14,6 тис. грн;
  • відшкодування ФОП Ованісян Н.Г. вартості поминального обіду загиблих учасників бойових дій на суму 60 000,00 грн;
  • відшкодування витрат (КП «Водопостач» та ФОП Мелешко М.С.) на безоплатні ритуальні послуги та поховання загиблих учасників бойових дій у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України у загальній сумі 58 779,40 грн.

У 2021 році в межах реалізації проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», що фінансується Міжнародним банком реконструкції та розвитку згідно з Угодою про позику від 09.07.2014 року громада отримала меблі (столи, стільці, шафи, тощо) у кількості 29 одиниць на загальну суму 68,5 тис. грн.

За2021 рік Відділенням соціальної роботи було складено 354 акта оцінки потреб.Виявлено 26 сімей та 43 особи, які опинилися у складних життєвих обставинах (СЖО).Загалом охоплено соціальними послугами:

  • 89 – сімей у складних життєвих обставинах;
  • 303 – особи у складних життєвих обставинах,
  • 35 – сімей опікунів,
  • 7 – сімей учасників АТО,
  • 5 – сімей внутрішньо переміщених осіб,
  • 6 – сімей, де один, чи кілька членів мають інвалідність,
  • 8 – осіб, які перебувають у конфлікті з законом;
  • 4 – одиноких матері;
  • 2 – дитячих будинки сімейного типу та 2 прийомні сім’ї.

За 2022 рік Відділенням соціальної роботи було охоплено соціальними послугами:

  • 24 – сімей у складних життєвих обставинах;
  • 11 – особи у складних життєвих обставинах,
  • 4 – сімей опікунів,
  • 2 – сім’ї, із числа внутрішньо переміщених осіб та 20 осіб ВПО;
  • 28 – сімей, де один, чи кілька членів мають інвалідність,
  • 5 – осіб, які перебувають у конфлікті з законом;
  • 2 – одиноких матері;
  • 1 – дитячий будинок сімейного типу (Назарові – виховується 6 дітей) та 1 прийомна сім’я (Карпенко – виховується 4 дитини).

За результатами надання соціальних послуг КУ «ЦНСП» були вжиті наступні заходи:

  • повернення дітей до біологічної родини із закладу державного утримання;
  • направлення на обстеження до лікарів;
  • вирішені житлово-побутові проблеми;
  • поліпшені житлові умови;
  • направлено до міграційної служби;
  • надано натуральну допомогу у вигляді одягу, взуття та іграшок;
  • надано допомогу в оформленні різних видів державних соціальних допомог;
  • інші послуги, які потребують громадяни.

За 2022 рік КУ «Центр надання соціальних послуг» було складено 284 акта оцінки потреб. Виявлено 9 сімей та 22 особи, які опинилися у складних життєвих обставинах (СЖО).

Загалом, за 2022 рік охоплено соціальними послугами 296 осіб.

Відділенням соціальних послуг за місцем проживання (догляд вдома) був наданий комплекс соціальних послуг 176 особам, які частково або повністю втратили здатність до самообслуговування, з яких 48 осіб з інвалідністю.

Протягом 2022 року надання соціальних послуг Відділенням соціальних послуг за місцем проживання (догляд вдома) здійснювалося на території Овідіопольської селищної ради (смт Овідіополь, с. Миколаївка, с. Калаглія) та на території Дальницької сільської ради, згідно рішень про фінансування з бюджетів інших громад (субвенція). Працівниками Відділення вирішувалися питання про влаштування одинокопроживаючих осіб похилого віку до закладу охорони здоров’я у зв’язку із погіршенням стану їх здоров’я, надавалася гуманітарна допомога особам, які перебувають на обліку Відділення та вирішувалися інші життєві проблеми.

До зимового періоду 2022-2023 років працівниками вказаного Відділення проведені обстеження осель підопічних та осіб/сімей, які перебувають на обліку, з метою виявлення проблемних питань та шляхів їх вирішення.

При Відділенні соціальних послуг за місцем проживання (догляд вдома) відповідно до Положення про Пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації, затвердженого директором КУ «ЦНСП», функціонує пункт прокату технічних засобів реабілітації та пересування для надання додаткових соціальних послуг для категорій населення з особливими потребами. Протягом 2021 року у пункті прокату було видано 13 одиниць інвентаря, як засіб реабілітації 12 мешканцям Овідіопольської громади та на протязі 2022 року – 31 одиницю інвентаря, 18 мешканцям Овідіопольської громади.

Крім того, протягом 2022 року КУ «Центр надання соціальних послуг» Овідіопольської селищної ради була залучена до співпраці з організації забезпечення гуманітарною допомогою ВПО та вразливих верств населення Овідіопольської громади такими організаціями – БФ «КАРІТАС ОДЕСА УГКЦ, БФ «МОЖЛИВІСТЬ», Одеським БФ «ШЛЯХ ДОДОМУ», Жіночою організацією БФ «ВІТРИ ЗМІН», БО «Міжнародний благодійний фонд «Українська душа», БФ «Маніфест миру», Церква ЄХБ Овідополя, в особі пастора Платона Колосова, БФ «ДОБРИЙ САМАРЯНИН», БО «БФ РАНОК ВІДРОДЖЕННЯ», БФ «НІЖНІ ДОЛОНЬКИ», РО «РГ» ХРИСТИЯНСЬКИЙ ЦЕНТР СІМ’Ї ТА МОЛОДІ ЦХВЄ «ВОЗНЕСІННЯ».

У 2022 році Овідіопольську громаду було обрано для участі у програмі «Комплексне реагування на надзвичайні ситуації в Одеській області, Миколаївській області та держконтрольних районах Херсонської області для задоволення потреб дітей, батьків та опікунів, які постраждали від збройного конфлікту в Україні», яка реалізується БФ «ВІТРИ ЗМІН» за підтримки ЮНІСЕФ України.

БФ «ВІТРИ ЗМІН» ще спочатку військової агресії тісно співпрацює з Овідіопольською громадою з питань організації та надання гуманітарної допомоги сім’ям/особам ВПО та іншим вразливим верствам населення нашої громади.

Так, за ініціативи КУ «Центр надання соціальних послуг» та сприяння Овідіопольської селищної ради в Овідіопольський громаді було відкрито Центр для молоді та дітей для забезпечення комплексного підходу до потреб громадян, які постраждали від збройного конфлікту, у тому числі жінок, дітей, осіб з обмеженими можливостями (організація дозвілля, творчі секції, включаючи соціальні послуги, охорона здоров’я, освіта, правова допомога та інше).

Рішенням Овідіопольської селищної ради від 14 грудня 2020 року № 31-VІІІ створена комунальна установа «Центр раннього втручання, соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями» Овідіопольської селищної ради. В даному центрі функціонує два направлення: раннє втручання та соціально-психологічна реабілітація.

Раннє втручання займається дітьми віком від 0 до 4-х років (соціальні послуги надаються дітям, які мають медичні діагнози, що призводять до порушень розвитку чи інвалідності; дітям з порушенням розвитку в одній або більше сфер (моторній, когнітивній, соціально-емоційній, комунікативній, адаптаційній); дітям з ризиком виникнення фізичних, сенсорних, психічних, розумових порушень розвитку внаслідок дії біологічних або соціальних факторів).

Соціально-психологічна реабілітація дітей та молоді надається дітям з функціональними обмеженнями віком від 4 до 18 років, молоді з особливими потребами віком від 18 до 35 років, батькам чи законним представникам дітей та молоді з функціональними обмеженнями.

Центр також надає безоплатно такі базові соціальні послуги як: інформування, консультування, денний догляд дітей з інвалідністю, соціальна адаптація, соціальна реабілітація, соціально-психологічна реабілітація.

Протягом 2021 року в Центрі отримували послуги 10 дітей віком до 4-х років, 19 дітей віком від 4-х до 18 років, 2 особи після 18 років та 27 батьків. Всього – 58 осіб, яким надано 2708 послуг.

За 2022 рік 11 дітей віком до 4-х років, 18 дітей, віком з 4-х до 18 років, одна молода особа та 26 батьків отримали 2357 послуг.

Відповідно до рішення сесії VI Овідіопольської селищної ради від 05.02.2021 року № 79-VIII «Про створення комісії з питань захисту прав дитини Овідіопольської селищної ради, затвердження її складу та Положення» в Овідіопольській селищній раді (громаді) утворено відповідну комісію та затверджено її склад.

Також, рішенням виконавчого комітету Овідіопольської селищної ради від 26 березня 2021 року № 21 «Про утворення міждисциплінарної команди для організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах» в Овідіопольській селищній раді створено міждисциплінарну команду для організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та затверджено її склад.

Протягом 2021-2022 рокуів проведено 18 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 72 питання, що стосуються захисту прав дітей, а саме:

  • присвоєння прізвища дитині;
  • доцільність позбавлення батьківських прав батьків/одного з них;
  • надання до суду висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав одного з батьків;
  • звільнення від обов’язків опікуна;
  • влаштування на повне державне забезпечення;
  • надання до суду висновку щодо захисту майнових/житлових прав дитини;
  • соціального супроводу родини та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах;
  • затвердження індивідуальних планів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах;
  • доцільність повернення дітей на виховання матері;
  • закінчення терміну перебування дітей у закладі;
  • стан виконання батьківських обов’язків;
  • призначення опікуна/піклувальника;
  • надання дозволу на вчинення правочину;
  • встановлення порядку спілкування з дитиною одному з батьків;
  • надання соціальних послуг родині.
  • щодо надання дозволу на реєстрацію місця проживання дитини.
  • щодо аналізу інформацій ГУНП в Одеській області, а саме: «Про стан роботи з попередження вчинення дітьми адміністративних та кримінальних правопорушень та усунення причин та умов, що їм сприяють» за 2021 рік (лист служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації від 08.02.2022 року № 27/21/03.01-19/2-22); «Про заходи щодо подолання дитячої безпритульності, бездоглядності та дитячого жебракування» (лист служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації від 08.02.2022 року № 28/21/03.01-19/2-22); «Про нещасні випадки серед дітей» (лист служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації від 08.02.2022 року № 29/21/03.01-19/2-22);

Протягом 2021 року проведено 4 засідання міждисциплінарної команди, де обговорено та опрацьовано 38 індивідуальних планів дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах з метою сприяння забезпеченню реалізації прав кожної дитини на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток. За підсумками обговорення порушених питань на засіданні комісії з питань захисту прав дитини виконавчим комітетом Овідіопольської селищної ради з урахуванням найкращих інтересів дітей прийнято 28 відповідних рішень.

За 2022 рік проведено 5 засідань міждисциплінарної команди, де обговорено та опрацьовано 42 індивідуальних плани дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах з метою сприяння забезпеченню реалізації прав кожної дитини на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

Виконавчим комітетом Овідіопольської селищної ради прийнято рішення «Про утворення та організацію діяльності місцевої комісії з питань формування пропозицій стосовно потреби щодо спрямування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, підтримку малих групових будинків та забезпечення будинків та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, і визначення дітей, яким буде придбано житло або призначено грошову компенсацію».

Комісією протягом 2021 року проведено 4 засідання та сформовано списки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

Для реалізації державної політики щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа в Овідіопольській громаді рішенням сесії прийнято Программу забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб та молоді з їх числа на 2021-2023 роки.

Метою зазначеної Програми є співфінансування витрат, пов’язаних із придбанням соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб та молоді з їх числа до субвенції, яку надає держава та забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 16 до 18 років, осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 18 до 23 років та молоді.

Протягом 2022 року подано 2 позовні заяви та висновки щодо позбавлення батьківських прав батьків/одного з них.

На виконання наказу Служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації від 24.06.2021 № 37 «Про підготовку та надання квартальних та щомісячних звітів у 2021 році», протягом 2022 року службою у справах дітей Овідіопольської селищної ради підготовлено та надано 40 звітів, також звіт 1-ОПС та 1-ЗЖД. Звіти подаються своєчасно без порушення зазначених термінів.

За поданням служби у справах дітей Овідіопольської селищної ради за звітній період 2022 року на затвердження виконавчому комітету Овідіопольської селищної ради були підготовлені відповідні проекти рішень, а саме:

  • щодо надавання дозволів на вчинення правочинів 6 громадянам;
  • щодо присвоєння прізвища 3 малолітнім дітям;
  • щодо призначення опікуна для 5 малолітніх дітей;
  • щодо надання до суду висновку про недоцільність визнання малолітньої особою, що втратила право користування житловим приміщення;
  • щодо затвердження позовної заяви про доцільність позбавлення батьківських прав батьків/одного з них -2;
  • щодо призначення опікуна/піклувальника над дитиною -5;
  • щодо визначення порядку спілкування батька з дитиною -2;
  • щодо реєстрації місця проживання дитини-1;
  • щодо надання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав одного з батьків – 2.

Також, протягом звітного періоду здійснено 64 рейди, проведено перевірку умов проживання 64 сімей де виховується 179 дітей.

На кінець 2022 року на обліку в службі у справах дітей Овідіопольської селищної ради перебуває:

  • дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку віком від 0-18 років (за місцем народження походять з території Овідіопольської селищної ради) 41 дитина;
  • дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, які походять з інших територій – 22 дитини;
  • дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах 33 чол.

Освіта та культура

Протягом 2021-2022 років відділом освіти, культури, молоді та спорту проводились роботи, направлені на забезпечення належного функціонування закладів освіти та культури.

У 2021 році підготовлено 37, а у 2022 році 5 проектів рішень сесії Овідіопольської селищної ради, 4 – положення, 18 – статутів, 3 – програми.

У 2021 році опрацьовано 772, а в 2022 році 617 листів вхідної документації. Підготовлено 1052 листів вихідної документації, видано 164 накази в 2021 році та підготовлено 626 листів вихідної документації, видано 128 накази в 2022 році.

У 2021 році проведено конкурси на заміщення посад:

  • директора Калаглійського закладу загальної середньої освіти;
  • директора школи духових інструментів;
  • директора Овідіопольського закладу загальної середньої освіти імені Т. Шевченка.

За 2021 рік було зареєстровано 289 договорів про закупівлю, а в 2022 році зареєстровано 137 договорів. Згідно ст.14 Закону України «Про закупівлі» було проведено 14 процедур спрощеної закупівлі товарів, згідно яких було укладено 14 договорів у 2021 році. Також проведено 7 процедур спрощеної закупівлі товарів, згідно яких було укладено 7 договорів у 2022 році.

Протягом звітного періоду керуючись ст. 20 Закону, було запущено 12/9 конкурентних процедур «Відкриті торги», згідно яких укладено 7/9 договорів на постачання товару та 5 процедура на виконання будівельних робіт. Проведено 5/2 «Переговорних процедур» згідно яких укладені договори з постачальниками.

Через електронну систему закупівель у звітному періоді загалом було опубліковано у 2021 році 258 закупівель, у 2022 році 120 закупівель, без використання електронної системи згідно ст.19 Закону України «Про закупівлі».

За 2021 рік профінансовано та проведено видатків по загальному фонду на загальну суму 51,9 млн. грн, у 2022 році 109,8 млн. грн., а саме:

За рахунок коштів освітньої субвенції в 2021 році усунені недоліки у сфері пожежної безпеки у закладах загальної середньої освіти на суму 1,34 млн. грн., виконаний капітальний ремонт подвір’я Овідіопольського ЗЗСО 866,55 тис. грн.,

Заборгованості по виплаті заробітної плати немає. Повністю виплачена допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки всім працівникам закладів освіти та культури.

У 2022 році проведено:

  • капітальний ремонт укриття Овідіопольського закладу загальної середньої освіти на суму 416, 284 тис.грн;
  • поточний ремонт вимощення Овідіопольського закладу загальної середньої освіти на суму 164, 474 тис.грн;
  • ремонт пожежної сигналізації в Овідіопольському закладі загальної середньої освіти на суму 49,700 тис. грн.;
  • ремонт пожежної сигналізації в Овідіопольському закладі загальної середньої освіти імені Т. Шевчкнка на суму 357,984 тис. грн.;
  • оснащення заклади освіти відеоспостереженням та тривожною кнопкою на суму 151,057 тис.грн.

В Овідіопольській територіальній громаді функціонує чотири заклади загальної середньої освіти, шість закладів дошкільної освіти, два заклади позашкільної освіти та КУ «Овідіопольський інклюзивно-ресурсний центр».

Для збереження прав дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти з урахуванням індивідуальних здібностей та обдарувань, стану здоров’я у 2021 році організовано 16, а в 2022 році 18 інклюзивних класів. У 2021 році 19 дітей охоплено педагогічним патронажем, а в 2022 році – 9 дітей.

  • Овідіопольський ЗЗСО імені Т. Шевченка: у 2021 році 4 класи, у яких навчалося 4 учні, в 2022 році 5 класів, у яких навчалося 7 учнів;
  • Овідіопольський ЗЗСО: у 2021 році 8 класів, у яких навчалося 11 учнів, в 2022 році 8 класів, у яких навчалося 12 учнів;
  • Калаглійський ЗЗСО: у 2021 році 4 класи, у яких навчалося 4 учні, в 2022 році 5 класів, у яких навчалося 7 учнів.

Також організовано педагогічний патронаж в 2021 році для 11 учнів, в 2022 році для 9 учнів.

На виконання програми «Шкільний автобус» перевезення 110 учнів здійснюється 1 шкільним автобусом. У 2022 році підвезення учнів здійснювалось до 24 лютого 2022 року. У 2021 році учні закладів загальної середньої освіти мали можливість отримати гаряче харчування для дітей пільгової категорії та за батьківські кошти.

Відповідно до плану підвищення кваліфікації педагогічних працівників протягом 2021 року, підвищили кваліфікацію 181 педагогічний працівник, у 2022 році 181. З них: у 2021 році – 98 вчителів 5-11 класів, у 2022 році – 113; у 2021 році – 39 вчителів початкових класів, у 2022 році – 30, 1 керівник гуртків та у 2021 році – 43 педагогічних працівників закладів дошкільної освіти, у 2022 році – 38.

З метою охоплення дітей пільгових категорій літнім оздоровленням та відпочинком (за обласні та місцеві кошти) у 2021 році оздоровлено 4 дитини під опікою, 6 дітей по медичному висновку, 1 дитина у якої батько інвалід ІІ групи, 38 дітей із багатодітних сімей, 1 дитина учасника АТО, а в 2022 році оздоровлено 2 дитини із багатодітних дітей.

При денних закладах загальної середньої освіти у 2020-2021 навчальному році здобували освіту 2130 учнів (110 класів), у 2021-2022 навчальному році – 2107 учнів.

У вечірніх класах при денних закладах загальної середньої освіти в 2021 році здобували загальну середню освіту 39 учнів, в 2022 році – 48 учнів.

У 2021-2022 році у 4 закладах загальної середньої освіти, продовжують функціонувати класи з профільним вивченням базових предметів. Профільним навчанням охоплено 90 відсотків від загальної кількості учнів 10 – 11 класів.

У вересні 2021 року заклади загальної середньої освіти отримали 56 нових сучасних ноутбуків. Загалом на балансі закладів знаходиться 210 комп’ютерів. Педагогічний склад повністю забезпечений комп’ютерною технікою для роботи на дистанційній формі навчання.

Заклади загальної середньої освіти забезпечені високошвидкісним доступом до мережі Інтернет зі швидкістю до 100 Мбіт/с.

В пріоритеті відділу освіти, культури, молоді та спорту є забезпечення сучасним комп’ютерним обладнанням кабінети інформатики у закладах загальної середньої освіти.

У вересні 2021 року була оновлена робота Овідіопольського закладу дошкільної освіти ясла-садок (комбінованого типу) № 1 «Ромашка». Заклад розрахований на 180 місць (9 груп). На базі даного закладу відкрита інклюзивна група для дітей з особливими освітніми потребами.

В 2021 році у комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі селищної ради працювало 9 тренерів, а в 2022 році 6 тренерів. КДЮСШ працює за напрямами: футбол, дзюдо, баскетбол, гандбол.

В 2021 році охоплено навчанням 156 вихованців в 12 групах, а в 2022 році 176 вихованців в 11 групах. З 2021-2022 роки вихованці закладу неодноразово приймали участь у різних змаганнях. Досягнення вихованців:

2021 рік:

  • Бричук В’ячеслав – переможець Чемпіонату Одеської області з дзюдо серед кадетів до 18 років; І місце у Всеукраїнському турнірі з дзюдо серед юнаків та дівчат; ІІІ місце на чемпіонаті України з дзюдо серед юнаків та дівчат до 16 років;
  • Лазукін Ярослав та Науменко Кирил – увійшли до заявки збірної Одеської області з гандболу на Чемпіонат України, у складі якої посіли І місце в чемпіонаті України з пляжного гандболу;
  • Ярошенко Артем та Алєсєєнко Антон – пройшли спортивну підготовку в групах базової підготовки КДЮСШ та направлені для підвищення спортивної майстерності до Київського спортивного ліцею-інтернату та приймають участь у чемпіонаті України з гандболу.

Шість вихованців КДЮСШ – срібні призери Чемпіонату України з пляжного гандболу серед юнаків 2008-2009 р.н. сезону 2021-2022 рр.

2022 рік:

Протягом року вихованці спортивної школи приймали участь у змаганнях різного рівня.

Так, БРИЧУК В’ячеслав, вихованець тренера – викладача з дзюдо Манукяна М.В., бронзовий призер Чемпіонату України з дзюдо за 2021рік, 03-04.02.2022 року приймав участь у Відкритому Всеукраїнському турнірі «Continium Cup 2022» серед юнаків та дівчат 2005-2007рр.н., в якому посів шосте місце. 04-06.11.2022 року він приймав участь в Чемпіонатів Україні з дзюдо серед юніорів до 21 року та кадетів до 18 років.

У звітному році вихованці КДЮСШ приймали участь у чемпіонатах Одеської області з видів спорту і займали почесні призові місця.

Зокрема, юнаки 2006-2007 рр.н. вибороли друге місце в Першості з футзалу серед команд ДЮСШ Одеської області ( 20.02.202р., смт. Овідіополь).

19.02.2022року юнаки спортивної школи 2009- 2010 рр.н. приймали участь у Першості Одеської області з гандболу пам’яті А. Петриги, де вибороли третє місце.

Перші місця в чемпіонаті Одеської області з гандболу посіли юнаки 2012р.н. (16.12.2022р.) та юнаки 2008 р. н. (24.12.2022р.), що проходив в смт. Овідіополь, а юнаки 2010 р.н. (03.12.2022р., смт. Овідіополь) та юнаки 2011р.н. ( 10.12.2022р., с. Іванівка) стали бронзовими призерами.

Окрім участі у Чемпіонатах України та Одеської області, тренери – викладачі та учні КДЮСШ були учасниками міжнародних змагань з видів спорту.

Так, у серпні 2022року директор КДЮСШ, яка веде навчально – тренувальну роботу в групі БП-ІІ, була призначена другим тренером збірної команди Одеської області U-11( юнаки), що була єдиним представником України на міжнародному гандбольному фестивалі «Generation Handball» ( Віборг, Данія). Збірна команда, учасником котрої був вихованець КДЮСШ Рябоконь Ярослав, посіла перше місце в фіналі групи «В».

 Щорічно спортивна школа направляє своїх найбільш перспективних вихованців, які пройшли навчання в групах базової підготовки, до закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання. Так, у 2022 році вихованки тренера – викладача з гандболу Рябоконь О.В. Відвічук Катерина та Чаповська Ганна були направлені для підвищення спортивної майстерності до КЗ Київської обласної ради «Броварський спортивний фаховий коледж» .

В КДЮСШ займаються діти соціально-незахищених категорій:

2021 рік:

  • діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування – 2;
  • напівсироти – 2;
  • діти з багатодітних сімей – 18;
  • діти з малозабезпечених сімей – 38;
  • діти з неповних сімей – 11.

2022 рік:

  • діти під опікою – 2;
  • діти з багатодітних сімей – 25;
  • напівсироти – 2;
  • діти з малозабезпечених сімей – 43;
  • діти з неповних сімей – 28.

5 серпня 2021 року Овідіопольською селищною радою прийнято рішення № 423-VIII «Про реорганізацію Овідіопольської районної станції юних техніків Овідіопольського району Одеської області шляхом приєднання до неї Овідіопольського районного будинку дитячої та юнацької творчості Овідіопольського району Одеської області».

В центрі позашкільної освіти Овідіопольської селищної ради працює 11 педагогів. Охоплено позашкільною освітою 303 вихованців у 18 гуртках.

Досягнення вихованців закладу:

  • Головащенко Ксенія – І місце в Міжнародному конкурсі «Барви Дністра»;
  • Мулькова Анастасія – І місце в Міжнародному конкурсі «Барви Дністра»;
  • Сіва Маргаприта – І місце в Міжнародному конкурсі «Барви Дністра»;
  • Єрьоменко Анастасія – ІІІ місце у ІІ етапі Всеукраїнскького конкурсу – захисту науково – дослідницьких робіт учнів – членів Малоїакдемії наук України;
  • Колос Олександр – І місце у ІІ етапі Всеукраїнскького конкурсу – захисту науково – дослідницьких робіт учнів – членів Малоїакдемії наук України»;
  • Олійничук Софія – І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Український коровай» ;
  • Олійничук Євангеліна – І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Український коровай»;
  • Гурська Анастасія – І місце в обласному етапі конкурсу з новорічної флористики «Новорічна композиція»;
  • Кочмарук Кирил.- І місце в обласному етапі конкурсу з новорічної флористики «Новорічна композиція»;
  • Пірожок Ольга – І місце в обласному етапі конкурсу з новорічної флористики «Новорічна композиція»;
  • Колектив гуртка «Паперопластика» – І місце в обласному етапі конкурсу з новорічної флористики «Новорічна композиція»;
  • Чорнобель Злата – І місце в обласному етапі конкурсу з новорічної флористики «Новорічна композиція»;
  • Вовчанчин Емілія – І місце в обласному етапі конкурсу з новорічної флористики «Новорічна композиція»;
  • Гурська Анастасія – І місце в обласній виставці досягнень юних натуралістів «Щедрість рідної землі»;
  • Кочмарук Кирил – І місце в обласній виставці досягнень юних натуралістів «Щедрість рідної землі» ;
  • Пірожок Ольга – І місце в обласній виставці досягнень юних натуралістів «Щедрість рідної землі» ;
  • Колектив гуртка «Паперопластика» – І місце в обласній виставці досягнень юних натуралістів «Щедрість рідної землі»;
  • Чернобель Злата – І місце в обласній виставці досягнень юних натуралістів «Щедрість рідної землі»;
  • Вовчанчин Емілія – І місце в обласній виставці досягнень юних натуралістів «Щедрість рідної землі»;
  • Олійничук Софія- ІІ місце в обласному конкурсі діяльності «Дитячих екологічних парламентів»;
  • Савельєва Яна – ІІ місце в обласному конкурсі діяльності «Дитячих екологічних парламентів»;
  • Єфанова Єлизавета – ІІ місце в обласному конкурсі діяльності «Дитячих екологічних парламентів»;
  • Полцов Олександр І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Український рушник».

КУЛЬТУРА

В Овідіопольській селищній раді наявна мережа закладів культури, яка налічує 5 бібліотек, 4 клубні заклади, школа мистецтв, школа духових інструментів, історико-краєзнавчий музей.

В школі духових інструментів Овідіопольської селищної ради працює 16 викладачів. Навчання базується на двох відділах: духові та ударні інструменти. При школі працює дитячий оркестр духових інструментів зі званням «Зразковий», в якому налічується 40 учасників.

Участь учнів школи духових інструментів у конкурсах за 2021 рік:

  • Авакова Анастасія Валентинівна – Диплом лауреата І ступеня ( м. Умань) ІІ Міжнародний фестиваль-конкурс дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «NEW YEAR’S SPLASH FEST»;
  • Глушенко Павло Іванович – Грамота за кращий виступ ( м. Біляївка) VІІ Відкритий територіальний фестиваль «Грай, сопілко, грай»;
  • Гонтар Денис Андрійович – Диплом І місце (м. Умань) ІІ Міжнародний фестиваль-конкурс дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «NEW YEAR’S SPLASH FEST»;
  • Тітова Маргарита Олександрівна – Диплом І місце ( м. Одеса) ІІІ Всеукраїнський фестиваль мистецтв «Soul of Music»;- Обертинський Павло Вадимович – Диплом І місце (м. Умань) ІІ Міжнародний фестиваль-конкурс дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «NEW YEAR’S SPLASH FEST» та інші фестивалі та конкурси.

Участь учнів школи мистецтв у конкурсах за 2022 рік:

  • IV Всеукраїнський дистанційний багатожанровий конкурс «Битва жанрів». Дипломи лауреата І ступеня;
  • Міжнародний багатожанровий фестиваль конкурс у два тури «Зірковий драйв» Міністерства освіти та науки Республіки Болгарія. Лауреати І та ІІ ступеня;
  • ХVI районний конкурс старших інструментальних класів ДМШ та шкіл мистецтв «Мій улюблений твір». Отримали грамоти за «Найкращий виступ»;
  • ІІІ відкритий фестиваль-конкурс виконавців на духових та ударних інструментах «Дністровські сурми». Отримали грамоти за «Найкращий виступ»;
  • Канадсько-український фестиваль дитячої та юнацької творчості. Диплом за ІІІ місце;
  • Міжнародний багатожанровий фестиваль-конкурс у два тури «Viva Stars of Arts»

Дипломи лауреатів І ступеня;

  • Відкритий територіальний фестиваль виконавців на духових та ударних інструментах «Грай, сопілко, грай!». Отримали грамоти за «Найкращий виступ»;
  • Міжнародний фестиваль-конкурс у два тури «Золота осінь» Франція. Дипломи лауреатів ІІ та ІІІ ступенів;
  • Міжнародний фестиваль-конкурс у два тури «Зореграй». Лауреати ІІ ступеня;
  • Міжнародний конкурс «Зимова казка» Республіка Чехія. Диломом лауреата І та ІІІ ступенів.

У школі мистецтв 17 викладачів працюють у двох відділах: фортепіанний, теоретико-хормейстерський. П’ять класів: гітара, сольний спів, театральне мистецтво, образотворче мистецтво, хореографія.

 Участь дітей в конкурсах за 2021 рік:

  • Колоскова Поліна, Іванченко Ксенія Гран-Прі у Міжнародному багатожанровому фестивалі-конкурсі мистецтв «MEGA STAR TIME», м. Буковель;
  • Орлова Евеліна, Левченко Олександра І місця у Міжнародному фестивалі мистецтв «Золотий кубок Європи 2021» (Запоріжжя – Київ – Кітен (Болгарія);
  • Зразковий хореографічний ансамбль «Калейдоскоп» І місце у Міжнародному фестивалі-конкурсі «Золоте руно», м. Батумі, Грузія;
  • Степанова Ольга, Орлова Евеліна, Тімошкіна Аліса І місця у Міжнародному дистанційному шоу-фестивалі талантів і краси «Американская мечта» – «American Art Dream», м. Даллас, США;
  • Варшанідзе Уляна, Гуменюк Ольга, Колоскова Поліна І та ІІ місця у Багатожанровому Міжнародному фестивалі-конкурсі «Georgia independence day», Грузія та інші фестивалі та конкурси.

Участь дітей в конкурсах за 2022 рік:

  • обласний огляд-конкурс солістів та ансамблів малих форм учнів хореографічних відділень та класів мистецьких шкіл, м.Одеса. Посіли І, ІІІ місця;
  • обласний конкурс солістів – учнів старших класів відділів народних інструментів мистецьких шкіл Одеської області, м. Одеса. Посіли І, ІІІ місця;
  • багатожанровий Міжнародний фестиваль-конкурс «Вогні Баку», м. Баку, Азербайджан. Дипломи лауреатів І ступеня;
  • регіональний фестиваль-конкурс солістів-вокалістів академічного та естрадного напрямку «Зіроньки Гросс-Лібенталя», смт. Великодолинське. Диплом за ІІ місце;
  • VІІІ-й Відкритий обласний фестиваль дитячих музичних театрів мистецьких шкіл «Imprezza», м.Одеса. Диплом «За творчий пошук»;
  • багатожанровий Міжнародний фестиваль-конкурс «Georgiaindependenceday», Грузія. Дипломи лауреатів І та ІІ ступенів;
  • Міжнародний фестиваль-конкурс дитячої та молодіжної творчості «Золота Планета», м.Київ. Дипломи лауреатів ІІ ступеня;
  • VІІІ-й Дистанційний Міжнародний Багатожанровий фестиваль-конкурс «Samosvity – OnLine», м.Львів. Диплом лауреата І ступеня;
  • Міжнародний дистанційний шоу-фестиваль талантів і краси «Американская мечта» – «American Art Dream», м.Даллас, США. Дипломи за І місця;
  • 1й Міжнародний шоу-фестиваль «Новорічний Лускунчик», м. Відень, Австрія. Дипломи за І місця;
  • ART-DANCE FEST «Horizont», м.Одеса. Диплом за І місце;
  • Всеукраїнський фестиваль-конкурс мистецтв «Мистецька Мозаїка», м. Рівне. Гран-Прі, Лауреат І ступеня;
  • II-й Міжнародний мультижанровий двотуровий фестиваль-конкурс мистецтв і талантів «LOVE-STAR», м. Миколаїв. Дипломи за І та ІІ місця;
  • Міжнародний багатожанровий двотуровий конкурс «Valencia Art Fest – Spain 2022», м. Валенсія, Іспанія. Дипломи за ІІ, ІІІ місця;
  • XVI-й Територіальний Конкурс «Мій улюблений твір», смт. Овідіополь. Грамоти за найкращий виступ;
  • онлайн конкурс-пленер мистецьких шкіл Чорноморського територіального об’єднання «Фарби осені», смт. Великодолинське. Гран-Прі, дипломи за найкращу роботу;
  • X-й Міжнародний конкурс дитячого малюнку імені М.К. Реріха «Про культуру та світ моління», м. Одеса. Диплом за ІІ місце;
  • IV-й Вікритий фестиваль конкурс фортепіанного відділу «Грайливий пасаж», м. Балта. Грамоти за найкращий виступ та за участь;
  • VII-й відкритий Територіальний фестиваль фортепіанної музики «Музична Скарбниця Й.С.Баха». Диплом за участь та за найкраще виконання;
  • Міжнародний Конкурс талантів «Golden Autumn 2022», м. Париж, Франція. Лауреати ІІ ступеня;
  • Всеукраїнський Благодійний фестиваль-конкурс «Зореграй», республіка Болгарія. Лауреати І та ІІ ступенів;
  • Міжнародний онлайн фестиваль «Cristmas Star», м. Тбілісі, Грузія. Гран-Прі, Лауреати І, ІІ премії;- Міжнародний благодійний фестиваль-конкурс талантів «Зимова Казка», м. Прага, Чеська Республіка. Лауреати І, ІІ ступеня

В закладах культури працюють 14 аматорських колективів, з них 2 мають звання «народний», 3 – «зразковий».

До складу Публічної бібліотеки Овідіопольської селищної ради входить 4 бібліотеки-філії, в яких працює 15 штатних працівників. Згідно з єдиною реєстраційною картотекою налічується 4172 користувачів. У 2021 році книжковий фонд поповнився новими надходженнями на 353 примірники (періодична література та подаровані книжки), у 2022 році – на 88 екземплярів.

На території Овідіопольської селищної ради налічується 21 пам’ятка історії, 2 пам’ятки архітектури, 2 пам’ятки археології.

Протягом 2021року було проведено ряд державних, культурних, патріотичних та розважальних заходів, а саме: День Соборності України, вшанування учасників бойових дій на території інших держав, вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні, святкова концертна програма до Міжнародного дня жінок, до Дня українського Добровольця, свято Масляної, з нагоди 77-ої річниці визволення Овідіополя від фашистських загарбників, мітинг до 35-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС, з нагоди Дня пам’яті та примирення, до Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, пізнавально-розважальний захід «Ніч в музеї», гастрольні покази вистави «8 люблячих жінок» народного театру «Віват, театр!», конкурс «Міні-міс та міні-містер», відзначення Дня Незалежності України, фестиваль радіокерованих корабликів «Синдбад Морехід», фестиваль повітряних зміїв, фестиваль живих шахів «Шахове королівство», відзначення Дня пам’яті захисників України, проведено перший фестиваль сучасної патріотичної пісні «Пісні, обпалені війною», присвячений Дню захисників і захисниць України, відзначення Дня Гідності та Свободи, з нагоди вшанування пам’яті жертв голодомору в Україні, Новорічне народне гуляння.

Протягом 2022 року було проведені такі заходи: відео флешмоб до 30-річчя затвердження Державного гімну та Прапора України, конкурс «Дністровська красуня – 2022», покладання квітів до пам’ятника загиблим у локальних війнах з нагоди вшанування учасників бойових дій на території інших держав, мітинг та покладання квітів до пам’ятника «Загиблим воїнам АТО» до Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, концерт Петра Чорного, підняття прапора та спільне виконання гімну України до Дня Єднання, відеоролик до Всеукраїнської хвилини мовчання, відеопрограма «Ми з Овідіополя», відеомітинг до 78-ї річниці визволення Овідіополя від фашистських загарбників, відеопрограма до 36-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, відеомітинг до Дня пам’яті та примирення, відеочитання вірша Л. Лєгостаєвої «Писала калина листи з України» знаковими особистостями громади, відеопрограма до Дня матері, участь у Всеукраїнському відеофлешмобі «Код нації» до Дня вишиванки, відеоконцерт – огляд до Всесвітнього Дня поезії, відеопрограма до Дня Європи, відеопрограма до Міжнародного Дня захисту дітей, відеоінтерв’ю з жителями громади до Дня Конституції, відеопрограма до Дня народження Овідіополя, відеопрограма до Дня скорботи та вшанування жертв війни в Україні, відеопрограма до Всеукраїнського Дня працівників культури, відеопривітання з Днем збройних сил України, відеопрограма пам’яті жертв Голодомору (спогади наших земляків), новорічна відеопрограма «Яким ти був для нас 2022 рік?». До пам’ятних дат та державних свят бібліотеками Овідіопольської селищної ради було організовано книжкові виставки, а також підготовлено тематичні статті та висвітлено їх на сторінках у соціальній мережі Facebook.

Фізична культура і спорт

Протягом звітного періоду проводилися заходи щодо здійснення фізкультурно-оздоровчої діяльності та для надання якісних фізкультурно-спортивних послуг населенню.

КП «Палац спорту» Овідіопольської селищної ради, забезпечував розвиток фізичної культури шляхом надання фізкультурно-спортивних послуг, які полягають в організації та здійсненні фізкультурно-оздоровчої діяльності шляхом проведення заходів, спрямованих на розвиток фізичної культури за її напрямками, зокрема на забезпечення рухової активності людей з метою їх гармонійного фізичного розвитку та ведення здорового способу життя.

Для забезпечення гідних умов заняттям спорту та естетичного виду будівлі палацу спорту в 2021 році було використано 409,0 тис. грн. на слідучі цілі:

  • здійснено ремонт водопроводу в тренерській на І поверсі;
  • проведено систему опалення двох кабінетів на 3 поверсі
  • проведено ремонт у залі на 3 поверсі;
  • замінено частково електропроводки та її складових;
  • здійснено косметичний ремонт в роздягальні на І поверсі;
  • здійснено заміну металевих труб на пластикові у жіночій душовій на І поверсі;
  • встановлено електробойлер у жіночій роздягальні та проведено косметичний ремонт;
  • здійснено фарбування стін на сходових майданчиках 1-3 поверху;
  • здійснено модернізацію системи опалення у адмінбудівлі;
  • здійснено монтаж зливної системи водовідведення зі східної сторони будівлі спорткомплексу ( виконані роботи здійснені для запобігання та усунення негативних наслідків: руйнування обмостки, утворення тріщин на стінах будівлі, просідання підлоги у спортивному залі);
  • здійснено армування труб зливо вивідної системи;
  • здійснено фарбування металевих поручнів на балконі 3 поверху, з метою запобігання корозії;
  • проведено шліфування дерев’яного оздоблення саун;
  • проведено водопровід у підсобному приміщенні;
  • для забезпечення естетичного вигляду будівлі здійснено фарбування декоративного коробу на фасаді будівлі та оновлення емблеми спорткомплексу;
  • здійснено спорудження нового залу боротьби ,придбано пластикові вікна, двері на суму 44,0 тис.грн., встановлено бокову перегородку, пофарбовано стіни, проведено опалення та оновлено освітлення;
  • впроваджено енергозберігаюче освітлення гандбольного та баскетбольного полів на суму 24,0 тис. грн.;
  • здійснено придбання гумового покриття для тренажерного залу на суму 25,0 тис. грн. ;
  • здійснено розширення тренажерного залу та косметичний ремонт.

У 2022 році використано 319,0 тис. грн. на наступні цілі:

  • удосконалено тренажерний зал ( придбано бігову доріжку, батути, степ платформи та ТРХ);
  • придбано 3 бойлери та встановлено у тренерській, саунах
  • здійснено облаштування підлоги килимовим покриттям у залі дзюдо;
  • облаштовано гумовим покриттям підлогу у тренажерному залі;
  • здійснено фарбування центрального фасаду будівлі;
  • утримання прилеглої території у належному стані (фарбування фонтану, бордюрів, ремонт та окраска лавок, проведення постійного прибирання прилеглої території від сухостою та сарників);
  • косіння очерету прибережно-захисної смуги Дністровського лиману біля спорткомплексу;
  • улаштування нових лавок біля літнього футбольного майданчика та на набережній лиману;
  • вдосконалено систему опалення придбано та встановлено циркуляційний насос 40-120F*400-415-PN 6/10 у котельні 3 поверху та придбано батареї для подальшої реконструкції системи опалення;
  • здійснено улаштування покриття підлоги на 3 поверсі тераси;
  • проведено косметичний ремонт душової у тренажерному залі;
  • встановлено волейбольний майданчика;
  • здійснено ремонт водоводу на першому поверсі будівлі;
  • проведено ремонт генератора та заміну авторегулятора напруги;
  • проведено резервну лінію електропроводки від генератора для забезпечення освітлення спортивної зали, холу, тренажерної зали, коридору 2 поверху та встановлено додаткові розетки живлення;
  • придбано та встановлено енергозберігаючі лампи та допоміжні матеріали;
  • облаштовано пункт незламності та забезпечено його роботу.

Відділом освіти проводились конференції, семінари серед вчителів фізичного виховання, тренерів КДЮСШ, відкриті показові уроки фізичного виховання у закладах загальної середньої освіти, обговорюються вчителями, тренерами комплексної дитячо-юнацької спортивної школи, які діляться своїми знаннями, досвідом з молоддю.

Соціальні мережі та ЗМІ: «Надністрянська правда» висвітлюють спортивні змагання які проходять на території громади, та участь збірних команд громади в обласних змаганнях. Спортсмени смт. Овідіополь, с. Калаглія та с. Миколаївка активно беруть участь у змаганнях.

На території громади проведено:

  • відзначення Дня шахів в Україні, в якому взяло учать 18 учасників;
  • проведена спартакіада в закладах загальної середньої освітиди;
  • відзначено День Фізичної культури та спорту;
  • відзначено День Захисту дітей;
  • проведений турнір з гандболу пам’яті Бондаренко В.С.

Участь збірних команд громади в Чемпіонатах Одеської області

  • Армспорт – (Чемпіони Одеської області) ) – 1 місце
  • Міні-футбол – 3 місце в Одеській області
  • Баскетбол – (Чемпіони Одеської області) – 1 місце
  • Гандбол – (Чемпіони Одеської області) – 1 місце
  • Гирьовий спорт – 8 місце в Одеській області
  • Перетягування канату – 3 місце в Одеської області
  • Волейбол чол.- 7 місце в Одеській області
  • Волейбол жін. – 5 місце в Одеській області
  • Волейбол пляжний чол. – 6 місце в Одеській області
  • Волейбол пляжний жін. – 6 місце в Одеській області
  • Настільний теніс – 10 місце в Одеській області
  • Спортивна сім’я – 4 місце в Одеській області
  • Легкоатлетичний крос – 4 місце в Одеській області

В загальному обласному заліку Всеукраїнських сільських літніх спортивних ігор 2021 року Овідіопольська селищна рада посіла ІІІ-місце.

Охорона здоров’я

Основний показник, який характеризує стан здоров’я населення є демографічна ситуація, яка виглядає наступним чином.

Станом на 01.01.2023 року на території ОТГ мешкає – 15’878 чол. різної вікової категорії. З них:

  • дітей:
    • до 14 років – 2984,
    • від 14 до 18 років – 624,
  • до 60 років – 8887,
  • від 60 років і старше – 3383

За 2021-2022 рік за урядовою програмою реімбурсаці «Доступні ліки» виписано 10200 (7389) рецептів. хворим на цукровий та нецукровий діабет виписуються безкоштовні рецепти на інсуліні.

КНП ОСР «Овідіопольський центр первинної медико – санітарної допомоги» згідно укладеного з НСЗУ Договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій було отримано оплату за надання медичних послуг, пов’язаних з первинною медичною допомогою в розмірі 18095,5 тис. грн.,(2021 р), 13 327,60 тис. грн.. (2022 р.) по пакету 36 Вакцинація від гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої корона вірусом SARS-COV- 2 – 382,6. тис. грн. (2021 р.), 86,00 тис. грн. (2022 рік).

З отриманих коштів найбільшу частку було використано для виплати заробітної плати за 2021 рік працівникам підприємства – 13’355,8 тис. грн. (10’440,8 тис. грн. – 2022 р.) та відрахування на соціальні заходи – 2’851,3тис.грн. (2’245,60 тис.грн. – 2022 рік)

Станом на 01.01.2022 р. на території Овідіопольської територіальної громади зареєстровано та підтверджено лабораторним центром 1’040 випадків захворювань на COVID – 19, було проведено тестування пацієнтів на коронавірус (SARS-CoV-2), Експрес – тестами – 2600, з них 740 пацієнтів виявились позитивні.

Протягом всього епідемічного періоду 2022 року у громаді захворіло 1225 жителів, з них госпіталізовано 97, проліковано- 1128 паацієнтів. Проведено експрес тестів – 1839.

З 2021 року по теперішній час активно проводиться робота по проведенню вакцинальної кампанії проти COVID-19. Станом на 01.01.2023 року всього проведено щеплень – 17 313, з них 10 499 першою дозою, 5883 другою дозою, третьою 864 та четвертою 67 доз.

За 2021 рік проведено тестів на Гепатити В та С в кількості 360, тести на ВІЛ -530.

За 2022 рік проведено тестів на Гепатити В та С в кількості 172, тести на ВІЛ -102.

Внутрішньо – переміщеним особам надавалась безвідмовна та безкоштовна (у т.ч. гуманітарна) первинна медична допомога.

Розрахункова потужність Центру 420 відвідувань в день, з денним стаціонаром на 20 ліжко-місць.

В кожній амбулаторії загальної практики – сімейної медицини є своя школа здоров’я, в якій проводять профілактичні бесіди сімейні лікарі та медичні сестри, для зміцнення здоров’я кожного пацієнта, пропаганда здорового способу життя, підвищення рівня медичної грамотності населення, профілактика розповсюджених та соціально значущих захворювань. Відмова від тютюнокуріння, вживання алкоголю, здорове харчування і раціональна рухова активність здатні значно покращити стан здоров’я людини.

Досить поширеними в нашій державі є онкологічні захворювання. Для раннього виявлення раку молочної залози проводиться скринінгове обстеження молочних залоз, яке нешкідливе та точніше від мамографії, на сучасному апараті «ВRASTER PRO».

В КНП Овідіопольської селищної ради «Овідіопольська лікарня» з 01.02.2022 року ліжковий фонд збільшено на 20 ліжок в хірургічному відділенні та розширена кількість реанімаційних ліжок до 12.

На даний час кількість стаціонарних ліжок складає 180, зокрема:

  • терапевтичне багатопрофільне відділення – 50 ліжок, з яких 40 ліжок терапевтичного профілю та 10 ліжок неврологічного профілю;
  • хірургічне багатопрофільне відділення – 70 ліжок, з яких 40 ліжок хірургічного профілю, 20 травматологічного, 5 гінекологічного та 5 отоларингологічного;
  • інфекційне відділення – 35 ліжок;
  • педіатричне відділення – 25 ліжок;
  • відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії – 12 ліжок.

В стаціонарі забезпечена цілодобова робота клініко–діагностичної лабораторії і рентгенологічного кабінету.

Проліковано в стаціонарі за 2021 рік 5924 хворих, з яких питома вага мешканців Овідіопольської територіальної громади складає 48,3% .

В 2022 році проліковано – 4578 хворих, проведено хворими ліжко – днів – 37968. Лікарняна летальність, становить 2,2.

Протягом звітного періоду була проведена робота з підготовки закладу до реформи вторинної ланки, результатом якої стало подання заявок на 14 пакетів на надання медичних послуг і підписання договору з Національною службою здоров’я України.

В 2021 році, за кошти державного бюджету та завдяки підтримці народного депутата України Сергія Колебошина, було придбано:

  • УЗД портативний – 643,7 тис. грн.;
  • апарат ШВЛ – 736,3 тис. грн.
  • система рентгенівська діагностична – 5,2 млн. грн.;
  • система УЗД – 980,000 тис. грн.

За кошти обласного бюджету придбано:

  • електрокардіографів – 90,0 тис. грн.;
  • апарату ШВЛ – 398,0 тис. грн.

За підтримки депутата Одеської обласної ради Валерія Ославського вдалося швидко та якісно виконати капітальний ремонт приміщення для встановлення рентгенівського апарату вартістю 1,8 млн. грн.

Власними силами виконаний ремонт та облаштування двох палат в дитячому та хірургічному відділеннях та шести санвузлів терапевтичного відділення.

З метою покращення якості та тривалості життя жителів об’єднаної громади та з метою підвищення доступності сільського населення до якісної медичної допомоги в Овідіопольській селищній раді затвердженні та працюють такі програми:

ЦІЛЬОВА ПРОГРАМА СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ НАСЕЛЕННЯ НА 2021-2025 РОКИ «СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ ОВІДІОПОЛЬСЬКІЙ ГРОМАДІ». Основними напрямами даної Програми є:

  • Фінансова підтримка хворих з нирковою недостатністю, за поданням КНП «Овідіопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» (у розмірі 2,0 тис.грн.– щоквартально);
  • Надання фінансової допомоги особам та сім’ям, які виховують дітей, із рідкісними орфанними захворюваннями (муковісцидоз, фенілкетонурія), ДЦП, целіакія та особам, стан яких після пересадки органів, а саме нирки, потребують лікування, за поданням КНП «Овідіопольський центр первинної медико-санітарної допомоги»;
  • Надання фінансової допомоги особам з інвалідністю, яким необхідно придбавати вироби медичного призначення, за поданням КНП «Овідіопольський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Програма фінансової підтримки та розвитку закладу охорони здоров’я комунального некомерційного підприємства Овідіопольської селищної ради «Овідіопольський центр первинної медико – санітарної допомоги» на 2022-2023 рік.

Профілактика злочинності та правопорушень

Протягом звітного періоду складено 255 адміністративних протоколів та винесено постанов за вчинення громадянами адміністративних правопорушень 187 у 2021 році та 68 у 2022 році:

  • 15 протоколи за п. 2 ст. 156 КУпАП (продаж алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім);
  • 19 протоколів за ст. 152 КУпАП (порушення правил благоустрою);
  • 3 протокол за ст. 183 КУпАП (завідомо неправдивий виклик спеціальних служб);
  • 182 протокола за ст. 197 КУпАП (проживання без паспорту або без реєстрації);
  • 36 протоколів за ст. 198 КУпАП (умисне псування паспорта або його втрата).

Особлива увага приділяється такому адмінправопорушенню, як недопустимість вчинення домашнього насильства та попередження вчинення правопорушень на побутовому ґрунті та кримінального злочину.

З метою попередження злочинів, а саме шахрайство та крадіжок проводилась робота по відвідуванню помешкань осіб похилого віку.

Підсумовуючи вище зазначене, хочу висловити подяку всім депутатам від політичних партій, які увійшли до складу Овідіопольської селищної ради, членам виконавчого комітету та колективу селищної ради за плідну роботу.

Планів у нас багато. Нажаль війна внесла свої корективи в наше життя, але завдяки мужнім захисникам нашої держави, ми маємо змогу продовжувати планувати, працювати та досягати поставлених цілей.

Віримо в Перемогу України і твердо крокуємо вперед, незважаючи ні на що.

Все буде Україна!

Джерело: Овідіопольська селищна рада

Селищний голова

Лідія САВЕЛЬЄВА

Happy
Happy
1
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0