«БАТЬКІВСЬКІ КОМІТЕТИ» ВЖЕ В МИНУЛОМУ? МІНОСВІТИ НАКАЗ СВОЇМ НАКАЗОМ ПРИПИНЯЄ ДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО «БАТЬКІВСЬКІ КОМІТЕТИ»

Кількість переглядів 486

21 грудня 2017 року Міністр освіти Лілія Гриневич підписала Наказ №1649 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів» в якому зазначено, що Наказ Міністерства освіти і науки України від 02 червня 2004 року №440 «Про затвердження примірного положення про батьківські комітети (ради)» втратив чинність.

Наказ прийнятий відповідно до абзацу сьомого підпункту 2 пункту 6 розділу ХІІ Закону України «Про освіту» та з метою приведення у відповідність із законодавством нормативно-правових актів.

Сам наказ оприлюднений активістом з Кривого Рогу Віталієм Фурманюком, який його отримав разом з відповіддю з Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти України. Ознайомитись з цим листуванням можливо за посиланням: ДОСТУП ДО ПРАВДИ.

“Радіо Свобода” запитала у самого міністра Лілії Гриневич:

Пані Гриневич, несподівана тема останніх днів – щодо скасування батьківських комітетів. Спочатку з’явилася інформація в медіа, а потім надійшло спростування вашої прес-служби, що міністерство не збирається знищувати батьківські комітети у школах, що новий закон про загальну середню освіту змінить саме функціонування батьківських комітетів…

Вся ця ситуація, що ми «скасовуємо» батьківські комітети, демонструє відсутність однієї дуже важливої риси для всіх нас – відсутність критичного мислення. Був наказ, який, коли увійшов у дію закон про освіту, скасував частину актів, які не відповідають закону. Там був акт початку 2000-х, який дає рекомендоване положення про батьківський комітет. Він обмежував і не відповідав закону про громадські об’єднання. Наприклад, пропонував, що батьківський комітет призначається колективом школи (трудовим).


Філософія нового закону про освіту зовсім інша: батьки отримають більше впливу на ситуацію в школі. Не тільки, щоб їх розглядали, як додатковий гаманець для школи, а щоб впливати на те, що відбувається, щоб могли запитати, які кошти надходять у школу, як витрачаються. Ми зобов’язали всі навчальні заклади разом з місцевими адміністраціями оприлюднити всі надходження.
Закон каже: має бути батьківське самоврядування. Чи це буде комітет, чи ще якась додаткова рада батьків – це батьківське самоврядування має право визначитися. Інша справа, що батьки повинні зі свого середовища обрати людей, яким довіряють. Тому вплив батьків не скасовується…
Будь-які освітні послуги можуть бути лише добровільними. Це так само, як примушувати до «добровільних внесків». Порушується добровільність – не що інше, як зловживання керівництвом навчального закладу” – відповіла міністр.

«Радіо Свобода» провела опитування на вулицях Києва: Чи потрібні батьківські комітети:

Як будуть реагувати на Наказ №1649 в освітніх закладах Овідіопольського району? Наразі мені це не відомо, але слово «Батьківській комітет» поки ще існує в побуті наших освітніх закладів.

Будемо звертатись до керівника відділу освіти з метою отримання роз’яснення з цього питання.

Журналіст Роман Варшанідзе

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

2 thoughts on “«БАТЬКІВСЬКІ КОМІТЕТИ» ВЖЕ В МИНУЛОМУ? МІНОСВІТИ НАКАЗ СВОЇМ НАКАЗОМ ПРИПИНЯЄ ДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО «БАТЬКІВСЬКІ КОМІТЕТИ»

  1. Самым несчастным человеком после “наказа” будет Света Грехова с Доброалександровки. В садике-незаменимая, в школе-
    впереди паровоза носиться, деньги с горла выдерет, стройматериалы, ремонты, подарки, игрушки, мероприятия-все на ее “хрупких” плечах. Все сплетни соберет, разнесет,кого надо-обосрет. Без такого комитета школа с садиком просто рухнут…

  2. Особенно пострадает родительский комитет, который позволил в калаглий ской школе Каранфиловой ДР устроить за счет “школьных” денег, которые с родителей собирали (кто по 200 грн требовал, кто после разбора полетов по 100). Вот и все участие родительсткаого комитета. тупо на сборы и траты денег. Сами собрали, сами потратили. Никакой отчетности. А спроси про отчет трат – матюков еще запишешь себе на всю оставшуюся жизнь.

Comments are closed.