«КОЖЕН ДЕНЬ ЇХНЬОЇ НЕВОЛІ – ЦЕ УТИСК КОЖНОГО З НАС», – НСЖУ ВИСЛОВЛЮЄ СОЛІДАРНІСТЬ З ПОЛІТИЧНИМИ В’ЯЗНЯМИ КРЕМЛЯ

Кількість переглядів 296

За кілька днів до завершення 2018 року Найбільше журналістське об’єднання України висловлює солідарність із незаконно засудженими, ув’язненими і полоненими колегами, яких переслідує російська влада чи підконтрольний Росії окупаційний режим. Відповідну заяву прийнято на засіданні правління НСЖУ 20 грудня в Києві.

На жаль, цього року не вдалося досягти головної мети – звільнення й повернення на рідну землю політичних в’язнів Кремля. Знову в ув’язнені зустрічатимуть Новий рік журналісти Роман Сущенко, засуджений у Росії до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму, та Станіслав Асєєв, якого продовжують незаконно утримувати представники угрупування «ДНР». Також рік і чотири місяці перебуває за гратами в окупованому Донецьку громадянський журналіст Олег Галазюк. В окупованому Росією Криму перебуває засуджений за журналістську діяльність на 2,5 роки тюремного ув’язнення умовно та без права займатися журналістською діяльністю на 2 роки журналіст Микола Семена. НСЖУ вкотре висловлює рішучий протест проти засудження в сучасній Росії українського кінорежисера Олега Сенцова на 20 років ув’язнення за фейковими звинуваченнями.

Кожен день їхньої неволі – утиск та зазіхання на свободу й гідність кожного українця. Аби повернути наших громадян до вільного життя, потрібно об’єднати зусилля всіх чесних людей світу, які сповідують ідеали гуманізму.

Свободу не залякати!

ЗАЯВА
солідарності із політичними в’язнями Кремля

За кілька днів до завершення 2018 року ми, українські журналісти, висловлюємо солідарність із незаконно засудженими, ув’язненими і полоненими колегами, яких переслідує російська влада чи підконтрольний Росії окупаційний режим.

Знову в неволі зустрічатимуть Новий рік журналісти Роман Сущенко, засуджений у Росії до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму, та Станіслав Асєєв, якого продовжують незаконно утримувати представники угрупування «ДНР». Також звертаємо увагу на долю громадянського журналіста Олега Галазюка, який перебуває за гратами в окупованому Донецьку один рік і чотири місяці.

До затаврованої цивілізованим людством практики заборони на професію вдалась в окупованому Росією Криму російська влада, засудивши за журналістську діяльність на 2,5 роки тюремного ув’язнення умовно та заборонивши займатися журналістською діяльністю на 2 роки журналіста Миколу Семену. Навіть реальна загроза його стану здоров’я не вплинула на знавіснілих «служителів Феміди», які сліпо виконують волю Кремля. Вони так і не дозволили йому виїхати з окупованого Криму на лікування, якого він вкрай потребує.

Ми стривожені масштабами наступу на свободу слова в окупованому Криму, де російська влада переслідує громадянських журналістів, які є для України та світу незалежним джерелом інформації про ситуацію та репресії на півострові. Цього року Національна спілка журналістів висловлювала протести з приводу арешту представників громадського руху «Кримська солідарність», кримськотатарських активістів Нарімана Мемедемінова і Сервера Мустафаєва, інших блогерів, які робили фото-, відеозйомку, трансляцію в мережі Інтернет про обшуки і суди над кримськотатарськими та українськими активістами.

Ми також вкотре висловлюємо рішучий протест проти засудження в сучасній Росії українського кінорежисера Олега Сенцова на 20 років ув’язнення за фейковими звинуваченнями. Саме в прес-центрі НСЖУ в травні цього року друзі й колеги Олега оприлюднили заяву на його підтримку, а підписи під заявою поставили чимало журналістів.

Належну оцінку незаконним діям російської влади та окупаційних режимів дають і міжнародні організації. Тиск на українських журналістів, блогерів та громадських журналістів на окупованих територіях Криму і Донбасу представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір назвав прямим порушенням свободи слова та права людей на об’єктивну інформацію.

З жалем і гіркотою констатуємо, що цього року не вдалося досягти головної мети – звільнення й повернення на рідну землю політичних в’язнів Кремля. Кожен день їхньої неволі ми сприймаємо як утиск кожного з нас, як зазіхання на свободу й гідність кожного українця. Ми прагнемо докласти всіх зусиль, аби повернути наших громадян до вільного життя, утвердити в суспільстві закон і правду.

Та досягнення цієї мети залежить не лише від нас. Для цього потрібен потужний голос і об’єднані зусилля всіх чесних людей світу, які сповідують ідеали гуманізму.

Найбільше бажання сил зла – накинути петлю на свободу. І часом їм це навіть вдається. Але свободу можна тільки тимчасово стримати – здолати її неможливо. Солідаризуючись з українськими в’язнями совісті, які страждають від переслідувань в Росії і на окупованих українських територіях, ми заявляємо: нас не зламати і не залякати, а свободу – не зупинити. І свободу слова – також.

Прийнято на Пленумі Правління
Національної спілки журналістів України
20 грудня 2018 р.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0