ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ «НАСЛІДКИ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ НА ВСЕСВІТНЮ ПРОДОВОЛЬЧУ БЕЗПЕКУ»

Кількість переглядів 624

За місяць роботи зернового коридору Україна експортувала понад 1,5 мільйона тон зерна. Про таке стало відомо на панельній дискусії «Наслідки російської агресії у всесвітній продовольчій безпеці», що була організована Агенцією регіонального розвитку.

У заході взяла участь делегація парламенту Сполученого Королівства Великої Британії, дипломати Сполучених Штатів Америки, представники Всесвітньої продовольчої програми, а також депутати Верховної Ради України, представники українського бізнесу.

За даними депутатки Верховної Ради України Юлії Діденко, за місяць дії Зернової угоди між представниками України, Туреччини, ООН та РФ через порти Великої Одеси пройшло понад 1,5 мільйона тон зерна. Однак такі показники все ще непомірні з тогорічним експортом.

Така кількість зерна це лише сніжинка на вершині айсберга. Я не довіряю всьому, що робить Путін. Лише те, що він обмежує експорт зерна, це лише 1,5 тони зерна, порівняно з 84 млн тон зерна тогоріч, каже про те, що він залишає голодувати увесь світ. Лише один чоловік змушує голодувати світ. Він обмежує кількість зерна, які можуть експортувати ці порти, він просто обстрілює Одесу. І винний у світовому голоді лише він”, – зазначив Брукс Ньюмарк, голова британської делегації, екс-міністр парламенту Великої Британії.

Одна з основних проблем в експорті продовольства річковими та морськими шляхами є контрольований Румунією Сулінський канал. Там зберігаються великі черги через малу кількість лоцманів, що працюють з суднами. Водночас зерновий коридор в перспективі мають розширити.

Що далі – побачимо, тому що я не можу собі уявити, куди завтра прилетить, і цей зерновий коридор може закритися у будь-який момент. Якщо говорити про розширення, яке бачить бізнес, то це більша номенклатура вантажів, тому що в порти Великої Одеси заходить  лише продовольча група”, – зазначив Ігор Ганджумянц, представник приватного термінала «Рені Ліс».

За оцінками Міжнародної продовольчої програми, нині у світі близько 355 мільйонів людей відчувають проблему продовольства. Перед початком російсько-української війни України могла забезпечити продовольством понад 400 млн осіб.

Те, що діється в Одесі критично для всіх. Як наслідок – захмарні ціни, голод в певних регіонах Африки й Азії. Це конфлікт, в якому кожен має свої ставки, навіть якщо забути про міжнародне право та  демократію. Ми не можемо допустити ворожу силу, яка намагається перервати постачання у світову торгівлю”, – підкреслив Лорд Ден Ханнан з Палати Лордів Великої Британії.

Водночас технологія виробництва зерна в Україні застаріла. Через підняття цін на світовому ринку та подорожчання транспортування вантажів українські фермери недоотримають прибуток.

Якщо фрахт зараз коштує $100, то ці $100 недоотримує наш український виробник, тому що покупець платить ринкову ціну і ці 100 доларів недоотримує наш фермер. При цінах, які стартували близько $120 на початку сезону, це збитки наших фермерів. Тому якщо сюди зайдуть суди з добривами або сировиною для нашої промисловості, то ці гроші буде збережено і вони дійдуть до фермерів”, – пояснює Олександр Селезньов, український бізнесмен.

Інвестування у розвиток аграрного та морського бізнесів в регіоні – один з пріоритетів для Агенції регіонального розвитку Одещини. Нещодавно одна з інвестиційних компаній погодилась ремонтувати кілька терміналів у порту «Рені».

У нас дуже багато заявок від потенційних інвесторів. Наша головна задача – зв’язати інвесторів та владу. Саме для цього необхідна Агенція регіонального розвитку. Ми таким чином намагаємося відновлювати економіку України, шляхом інвест-проектів. Вони всі прив’язані до громад Одеської області, тому розвиток бізнесу в регіоні це пріоритетна задача”, – додав Олексій Зленський, директор Агенції регіонального розвитку Одеської області.

Нагадаємо, «зернова угода» була укладена 22 липня 2022 року між владою України, Туреччини, РФ та ООН. Документ дозволив торговельним та вантажним суднам безпечно виходити з портів Великої Одеси та доставляти аграрну продукцію по всьому світу.

Джерело: Одеська РДА

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

4 thoughts on “ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ «НАСЛІДКИ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ НА ВСЕСВІТНЮ ПРОДОВОЛЬЧУ БЕЗПЕКУ»

  1. Вівці.Доведено же що вивозили зерно і Росія в цьому допомогла,а потім завозили зброю хто до Росії,хто до України

  2. Якісь дурні радіють вивозу зерна за безцінь

    1. Ага, а розумні залишають його гнити в амбарах

  3. А хотите я расскажу Вам, как в воюющей стране областная власть в Одессе «дружит» с бывшими смотрящими от Януковича.

    В Одессе и области хорошо была известна фамилия так называемого Юры Енакиевского. Ставленник Януковича – бывший смотрящий за городом и областью. А вот в самой Одессе представителями этого самого Енакиевского были не менее небезызвестные братья Аврамовы. Примерами того как эти ребята делают свои дела могут послужить две громады – Затока и Таирово. Местные все поняли, не местным – Google в помощь.

    После Революции Достоинства на некоторое время Братья, вроде как, отошли от дел, но последние выборы в Затоке показали, что и влияние, и деньги, и возможности за Аврамовыми остались. А главное – есть понимание с партией власти ✅

    Тогда произошёл обмен – Таировскую громаду разменяли на Затоку. Зе!команда отдала все квоты по комиссиям Аврамовым и это было видно даже по персональному составу.

    Дальше был скандал с возможной продажей 180 га в Таирово (сегодня Сухолиманская ОТГ). Вот только все замялось, верней Аврамовых тогда предупредили друзья с проспекта Шевченко 4 о том, что их будут догонят правоохранители.

    Это долгое вступление необходимо для понимания взаимоотношений сегодняшнего руководства Одесской области и с братьями Аврамовыми.

    Итак, в далекой громаде Кубей на юге Одесской области развернулось нешуточное противостояние за землю и урожай. В принципе, ситуация обычная в сезон для аграрной части области. Но вот именно к Кубею было огромное количество внимания.

    Глава Военной администрации Марченко и глава Одесского областного совета Диденко выезжали в громаду. Делали проверки. Потом собирали совещания, на которых разве, что Президента не звали (фото следующий пост). И все Ирочка не могла понять, откуда такая «принципиальная» позиция. Сложно поверить, что глава администрации и областного совета решили вписаться в региональный скандал ради одного депутата Одесского областного совета Волканова, чьи интересы затронуты в конфликте (предыстория тут 👉 https://t.me/sekretikiotiro4ki/1794)
    А вот по просьбе Аврамовых – уже вероятней. В чем суть. Волканов оказался не просто депутатом областником. На его отца (Волканова) зарегистрировано ряд компаний Братьев. Ирочка, честно , не в курсе Волканов старший – больше партнёр или всё-таки менеджер, но это и не важно. Важно другое.

    У Ирочки есть серьёзные и обоснованые подозрения о наличии «договореняков» между главой областного совета Диденко и Аврамовыми. И тянутся эти взаимоотношения ещё с выборов в Карбуге и историей с Будакской косой.

    Все что могу сказать: была война и власти дали возможность работать… Поместили в тёплую информационную ванну. Но лавочка прикрыта.

    Далі буде

Comments are closed.