ЖОДНОГО РОЗВИТКУ, ОДНІ ПОБОРИ: ФУТБОЛ НА ОДЕЩИНІ ЗНИЩУЮТЬ КОРУПЦІОНЕРИ?

Кількість переглядів 642

Футбол на Одещині перебуває на межі катастрофи. Футбольні команди заганяють у «рабство», обмежуючи можливість їх розвитку, і залишаючи їм роль лише тих, хто приносить дохід окремим особам Одеської обласної футбольної асоціації. З’явившись внаслідок втручання адміністративного ресурсу у футбольне життя Одеської області та прийшовши з обіцянками побудувати півтора десятка сучасних стадіонів, громадська спілка «ООФА» виявилася могильником одеського футболу.

Для усвідомлення того, що відбувається, варто згадати події 2018 року, коли в Одесі оголосили про створення Громадської спілки «Одеська обласна футбольна асоціація», на чолі якої «обрали» Максима Степанова, який тоді керував областю. На установчому з’їзді «потрібні» делегати підтримали запропоновану кандидатуру Степанова, що дозволило легалізувати новий футбольний союз.

Паралельно з керівництвом Одеської області Степанов займався просуванням бізнесу дружини – платформи BeSmart, яка під гаслом безоплатного освітнього майданчика почала приносити прибуток родині Степанова, а також спробувала захопити контроль над футболом регіону. Керуючи Одеською ОДА, не важко було прибрати головного конкурента дітища Степанова – Федерацію футболу Одеської області на чолі з Петром Чилібі. Саме Степанов домовився з Андрієм Павелком про включення до Федерації футболу України ООФА замість ФФГО. Тісні зв’язки між головою УАФ Андрієм Павелком та Максимом Степановим переглядалися і після переходу останнього на посаду міністра охорони здоров’я. У період ковидних обмежень Павелко залучав Степанова для розв’язання питання із поверненням уболівальників на стадіони під час футбольних матчів.

Частина футбольних клубів вимушено погодилася на такі зміни, але вони навіть не уявляли, що у 2023 році зі жалем згадуватимуть часи з Петром Чилібі, який на тлі сьогоднішнього керівництва ООФА виглядає щиро дбайливим за сильний футбол на Одещині. Виявляється, Петро Чилібі значно уваги приділяв розвитку футболу, надавав усіляку підтримку футбольним клубам. Кошти, що виділяються УАФ для Одеської області, також ефективно використовувалися ФФГО за призначенням, а не осідали в кишені її керівництва.

Що ж відбувається сьогодні в ООФА? Фактично Асоціація перетворилася на одноосібну власність сумнівної особистості Олега Самсонова. Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну Степанов утік за кордон і не приділяв достатньої уваги ні діяльності ООФА, ні розвитку футболу у регіоні. Наприкінці вересня 2022 року він зажадав від виконавчого директора Ігоря Покарініна написати заяву про відставку, після чого направив лист із пропозиціями призначити на посаду Олега Самсонова, що звільнилася. Йому потрібна була кандидатура, яка б змогла залазити до кишені батькам юних футболістів. Через два дні Максим Степанов видав наказ про передачу всіх повноважень та обов’язків голови ООФА Олега Самсонова. Як розповідають на умовах анонімності деякі члени Виконавчого комітету ООФА, під час затвердження Самсонова на посаду виконавчого директора асоціації допущено процедурні порушення. Мало того, засідання Виконкому фактично не проводилося, а його члени повідомили про зміни в телефонному режимі.

Сьогодні діяльність керівництва Одеської обласної футбольної асоціації в особі Олега Самсонова майже не відповідає статтям Статуту, затвердженого під час створення цієї футбольної спілки. Розвиток та популяризація футболу в Одесі та області перетворився на шантаж футбольних клубів, здирництво членських внесків за участь у турнірах, блокування будь-яких спроб одеських дитячих клубів самостійно провести футбольні турніри. Як розповідають виданню тренери одеських дитячих ФК, керівництво ООФА, попри на війну в Україні, продовжує вимагати членські внески, погрожуючи заблокувати їм можливість використовувати футбольні поля для тренувань. При цьому, посилаючись на якісь укладені договори між Департаментом фізичної культури Одеської міськради та ООФА.

Окрім того, одеські дитячі футбольні клуби все частіше почали отримувати листи з вимогами не допускати проведення клубних турнірів без залучення ООФА, погрожуючи їм не лише дисциплінарними покараннями, а й недопущенням участі у всеукраїнських турнірах. Тренера одеських футбольних клубів здивовані, навіщо перераховувати членські внески ООФА, якщо вони не отримують замість належної підтримки від «лавки» Самсонова. Наприклад, його попередник Ігор Покарінін керував союзом прозоро, регулярно проводячи через майданчик Prozzoro публічні тендери на закупівлю футбольної форми та інвентарю. Але протягом року керівництва Самсонова, одержувані асоціацією кошти витрачаються кулуарно і розподіляються серед своїх.

Мова про величезні суми. Наприклад, у 2023 році Федерація футболу Подільська перерахувала ООФА майже 40 тисяч гривень за участь команди у футбольному турнірі.

Усатівська сільська рада також за півріччя направила три транші загальною сумою 38,445 тисячі гривень за участь команди у футбольному турнірі під егідою ООФА.

Одеська міська рада також на проведення ігор футбольного турніру «Одеської шкільної футбольної ліги» з 2022 до 2026 року запланувала виділення майже 300 тисяч гривень. На рахунках ООФА накопичуються мільйонні кошти, які не йдуть на розвиток футболу та підтримку команд.

Мало того, бюджетні кошти, які отримують ООФА, на проведення турнірів «половиняться» і ймовірно осідають у кишенях Самсонова та його близьких. Як розповів на умовах анонімності один з арбітрів, суддям стало відомо про махінації під час розподілу гонорарів за суддівство на турнірах. З передбачених кошторисами коштів лише частина доходить до арбітрів. Куди подіється значна частина грошей, в ООФА пояснити не можуть. В результаті, серед суддівського колективу зріє обурення, що обіцяє в майбутньому серйозні проблеми під час проведення турнірів.

Також керівництво ООФА почало зловживати Контрольно-дисциплінарною комісією для тиску на клуби. На сайті ООФА в розділі новин практично щомісяця можна знайти повідомлення про дискваліфікацію однієї чи іншої футбольної команди під вигаданими приводами. У кулуарах капітанам команди озвучують, що дисциплінарні стягнення знімуть, якщо знайдеться достатня сума грошей. Інакше командам загрожують створенням додаткових проблем.

Нагадаємо, номінального голову ООФА Максима Степанова викрили у розкраданні бюджетних коштів у розмірі 450 млн грн за часів його керівництва державним підприємством «Поліграф комбінат Україна». Виконавчий директор ООФА Олег Самсонов недалеко пішов від свого шефа щодо вибудовування схем. На початку 2000-х Олег Самсонов вже був замішаний у спробі фактично присвоїти стадіон СКА в Одесі, але тоді громадськість та правоохоронні органи завадили цьому.

У той час, як одеські футбольні клуби нарікають на брак фінансування і тренера збирають гроші з батьків дітей на закупівлю футбольної форми та інвентарю, Олег Самсонов роз’їжджає містом у п’яному вигляді на елітному автомобілі марки Mercedes C180, вартістю близько 40 тисяч доларів. З реєстру судових рішень стало відомо, що у грудні 2022 року поліція зупинила Олега Самсонова біля ресторану «Маман», коли той вийшов з автомобіля вказаної марки. Під час перевірки документів виявилося, що авто знаходиться в розшуку і поліціанти були змушені відправити елітний автомобіль на штрафмайданчик. Крім того, під час огляду виявилось, що виконавчий директор ООФА Олег Самсонов перебував у стані алкогольного сп’яніння, що підтвердили результати тесту. І лише допущені поліціантами помилки під час оформлення протоколу дозволили Самсонову уникнути покарання.

Статутом Одеської обласної футбольної асоціації передбачено проведення щорічних конференцій та засідань ревізійних комісій, звіти яких мають затвердити делегати на конференції. За два останні роки ні конференція, ні засідання ревізійних комісій в ООФА не проводилося. Відсутність належного контролю породила у виконавчого директора асоціації Олега Самсонова помилкового відчуття вседозволеності та самодурства. Мало того, відсутність у структурі ООФА органу, який би займався створенням та впровадженням стратегії розвитку, не дозволяє розраховувати на позитивні зміни у футболі регіону.

Ця Одеська обласна футбольна асоціація зламалася, несіть іншу!

Якщо вам відомо про випадки корупції в ООФА, пишіть на пошту:

Джерело: Любимый город

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

2 thoughts on “ЖОДНОГО РОЗВИТКУ, ОДНІ ПОБОРИ: ФУТБОЛ НА ОДЕЩИНІ ЗНИЩУЮТЬ КОРУПЦІОНЕРИ?

  1. Вчора Овідіополь продув Великодолинському 9:0. Ткаченко це що? Хто у нас тренер?

  2. Слота и Макарыч пропили весь футбол. Так ждали Путина,что запили не дождавшись его и просрали все тренировки.При чем бухали вместе с Ткаченко,которому вискарь подгонял Колебошин. Так и пропили наши функционеры весь футбол овидиопольский.

Comments are closed.