В ОВІДІОПОЛЬСЬКОМУ РАЙОННОМУ СУДІ ВІДКРИВАЄТЬСЯ КАБІНЕТ МЕДІАЦІЇ

Кількість переглядів 1802

09 жовтня 2023 року в Овідіопольському районному суді Одеської області за участю голови Овідіопольського районного суду Одеської області Козирського Є. С. та адвокат і професійного медіатора Цховребова Руслана Тамерлановича пройшла презентація кабінету медіації.

На презентації були присутні судді Овідіопольського районного суду Одеської області Бочаров А. І., Гандзій Д. М., Кочко В. К. та Панасенко Є. М.

Робота кабінету медіатора сприятиме формуванню культури мирного врегулювання спорів в українському суспільстві.

В Україні медіація розвивається від початку Незалежності, тобто вже понад 30 років. Утім, лише восени 2021 року визначення медіації, її основні принципи та процедуру проведення, а також статус медіатора вдалося офіційно закріпити у Законі України «Про медіацію».

Отже, профільний закон визначає медіацію як позасудову добровільну, конфіденційну та структуровану процедуру, під час якої сторони за допомогою одного або декількох медіаторів намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Іншими словами, медіація – це структурований процес перемовин між сторонами, що відбувається за допомогою особи, яка пройшла відповідну підготовку – медіатора. Добровільність процедури означає, що сторони можуть вступити у процедуру медіації чи завершити її з власного бажання і не можуть бути примушені до цього. Медіація є також конфіденційною процедурою. На відміну від принципу гласності судового процесу, медіація не передбачає розголошення інформації, яка стала відома під час підготовки до неї та її проведення. Відповідно, медіатор є нейтральним, незалежним і неупередженим.

Загалом же процедура медіації повністю орієнтована на сторін спору. Вони можуть обрати для себе зручний формат, розклад зустрічей, тривалість, теми для обговорення, місце та конкретного медіатора для допомоги у процесі врегулювання спору. Утім, чи не основна перевага – це те, що сторони безпосередньо відповідальні за пошук взаємно прийнятного рішення, що, своєю чергою, збільшує шанси його виконання. Так, за результатами медіації сторони укладають угоду, яка саме фіксує їхні домовленості. У разі її недосягнення, або ж неналежного виконання угоди – можуть звернутися до суду.

В кабінеті медіації відвідувачі суду зможуть безкоштовно:

  • отримати інформацію про процедуру медіації;
  • отримати консультацію щодо можливості вирішення наявного спору за допомогою медіації;
  • взяти участь у процедурі медіації.

Кабінет працюватиме в приміщенні суду. Кабінет медіатора буде працювати за попередньою домовленістю за номером телефону 067-949-19-31.

По матеріалах: Прес-служба Овідіопольського районного суду Одеської області

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

2 thoughts on “В ОВІДІОПОЛЬСЬКОМУ РАЙОННОМУ СУДІ ВІДКРИВАЄТЬСЯ КАБІНЕТ МЕДІАЦІЇ

  1. Це той х@й який пьяний від поліції в роксоланах ганяв?

Comments are closed.