ЩО РОБИТИ, ЯКЩО СТАЛИ ЖЕРТВОЮ НАПАДУ СОБАКИ

Кількість переглядів 653

Майже у кожної третьої родини є домашній улюбленець. Однак, досить часто власники тварин не бажають одягати на них намордники або взагалі використовувати поводки під час прогулянок, що створює суттєву небезпеку для оточуючих людей.

У зв’язку з цим кожен з нас може зіткнутися з потенційною небезпекою нападу собаки та отримати відповідні тілесні ушкодження.

Пропонуємо алгоритм дій, якщо ви стали жертвою нападу собаки:

  • Крок 1. Зверніться за медичною допомогою. Можна відправитися до найближчого травмпункту або ж викликати швидку допомогу. Це необхідно для документування факту нападу на вас собаки саме в цей час і в цьому місці.
  • Крок 2. Зберіть якомога більше даних про свідків нападу. Відразу ж після інциденту необхідно знайти свідків, які готові підтвердити факт нападу. Візьміть контактні дані у свідків події. 

Увага! Якщо не вийшло зробити цього відразу, то можна повернутися на місце події і опитати людей – раптом вони або їхні сусіди бачили інцидент.

  • Крок 3. Зберіть якомога більше даних про господаря собаки. Якщо господар собаки знаходиться поруч з нею, то потрібно записати його прізвище, ім`я, по батькові, номер телефону та адресу проживання. 

Увага! Якщо господар тварини поводиться неналежно, необхідно звернутися до поліції.
Вас з’єднають з черговою частиною та ви розповісте, що вас покусав собака, господар поводиться неадекватно, отже ви побоюєтесь за можливі подальші напади собаки на вас або інших перехожих. По можливості потрібно дати опис собаки, щоб його можна було ідентифікувати: породу, зріст, особливі прикмети, плями, окрас.

  • Крок 4. Зберіть докази. Вам стануть у пригоді фото, відео, аудіо запис інциденту, інші докази. Якщо самостійно не вдалося зафіксувати, запитайте у свідків, можливо поблизу велось відеоспостереження на якому зафіксувалась подія.
  • Крок 5. Напишіть заяву в поліцію. Обов`язково візьміть документ про результати розгляду заяви, навіть якщо кримінальне провадження не відкриють.

До речі, після складання співробітником поліції протоколу у вас повинен залишитися другий примірник – збережіть його.

  • Крок 6. Зберіть документи про розмір шкоди. Щодо відшкодування збитків при нападі собаки, то для вас стане в нагоді все: чеки на одяг і ліки, процедури та витратні матеріали. Включайте в витрати навіть таксі до травмпункту та втрати в зарплаті за відгули/лікарняний на роботі. Крім лікування важливо зафіксувати шкоду, що була нанесена вашому здоров`ю. Разом з довідкою про пошкодження потрібно взяти призначення лікаря з письмовими поясненнями, навіщо було виписано кожні з препаратів або процедур.
  • Крок 7. Вимагайте у господаря тварини добровільну компенсацію. Зверніться з письмовою претензією до господаря собаки. Її можна вручити під підпис або надіслати рекомендованим листом з повідомленням і описом вкладення.

Якщо господар виплатить компенсацію добровільно, підпишіть з ним угоду.

Увага! Якщо ж консенсусу дійти не вдалось, то потрібно звернутися до суду з позовом про відшкодування шкоди, завданої внаслідок нападу собаки. 

Що роботи, якщо вас вкусила безпритульна собака?

Собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають вилову (стаття 24 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»).

Виловом безпритульних собак займаються комунальні служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами, які створюються органами місцевого самоврядування.

Таким чином:

  • якщо через два місяці з моменту заявлення про затримання бездомного пса бракуватиме його власник, то право власності на цю тварину переходить до особи, у якої вона була на утриманні;
  • якщо особа, у якого тварина була на утриманні, відмовляється від нього, то право власності переходити територіальній громаді, де виявили собаку.

Тобто, відповідальність за бездомного пса, який заподіяв вам шкоди, лежить на органах місцевого самоврядування, на території якого знаходилася тварина.

За безоплатною правовою допомогою ви можете звернутися до Овідіопольського бюро правової допомоги за тел.:

  • 098 477 61 78

чи за номером гарячої лінії системи Безоплатної правової допомоги

  • 0 800 212 103
Happy
Happy
2
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

4 thoughts on “ЩО РОБИТИ, ЯКЩО СТАЛИ ЖЕРТВОЮ НАПАДУ СОБАКИ

  1. Это если собака уже покусала. А где информация о том, что должны делать органы местного самоуправления и полиция по недопущению подобных нападений домашних собак на людей? Где информация о правилах содержания домашних животных в населенных пунктах и ответственности владельцев за соблюдения этих правил?

  2. Собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають вилову (стаття 24 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»). Так чего их не ловят, Великодолинское кишит беспризорными собаками, только в Мариинском до 20 особей по территории гуляют.

Comments are closed.