ВІДСТОРОНЕННЯ ПРАЦІВНИКА ОСВІТИ У ЗВ’ЯЗКУ З ВІДСУТНІСТЮ ВАКЦИНАЦІЇ

Кількість переглядів 2871

Останнім часом дуже багато суперечок саме з приводу відсторонення працівників освіти від виконання своїх обов’язків у зв’язку з відсутністю підтвердженого факту проходження ним обов’язкового щеплення без збереження заробітної платні.

Державна служба України з питань праці, своїм листом № 7366/1/4.1-21 від 28.10.2021 року надала свої пояснення з цього приводу. Ознайомившись з цим листом та вивчивши законодавство з цього приводу, викладаю свій висновок по цьому питанню з посиланнями на норми законодавства (посилання активні та натиснувши на них можна прочитати відповідні норми законів на державних сайтах України).

  1. Стаття 49 Конституції України:
    держава забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя.
  2. Стаття 29 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»:
    Карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України.
  3. Постанова КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236:
    ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ КАРАНТИН та запроваджуються обмеження протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2
  4. Пункту «б» ст. 10 закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»:
    громадяни ЗОБОВ’ЯЗАНІ, відповідно до передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і РОБИТИ ЩЕПЛЕННЯ.
  5. Частина друга ст. 12 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»:
    працівники окремих професій, виробництв та організацій… підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також ПРОТИ ІНШИХ ВІДПОВІДНИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ (а не тільки проти тих, які встановлені у частині першої цієї статті).
  6. Частина друга ст. 12 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»:
    ПЕРЕЛІК ПРОФЕСІЙ, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ ЦЕНТРАЛЬНИМ ОРГАНОМ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я (такий орган – Міністерство охорони здоров’я України).
  7. Наказ МОЗ України № 2153 від 04 жовтня 2021 року:
    затверджений Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 (серед яких є працівники освіти).
  8. ст. 46 Кодексу законів України про працю:
    Відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом відповідно в інших випадках, передбачених законодавством.
  9. Частина друга ст. 12 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»:
    У РАЗІ ВІДМОВИ або ухилення ВІД ОБОВ’ЯЗКОВИХ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЩЕПЛЕНЬ у порядку, встановленому законом, ці ПРАЦІВНИКИ ВІДСТОРОНЮЮТЬСЯ від виконання зазначених видів робіт (саме той ІНШИЙ ВИПАДОК).

На час відсторонення оплата праці працівників та державних службовців здійснюється з урахуванням частини першої ст. 94 КЗпП України та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про оплату праці», де зазначено, що заробітна плата – це винагорода,… за виконану ним роботу. У зв’язку з тим, що на час відсторонення ніякої роботи працівником не виконується то заробітна платня не виплачується.

Строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили, тобто, або до відміни Кабінетом міністрів України карантину, або до моменту виконання працівником освіти вимог ч. 2 ст. 12 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Роблю висновок – відсутність підтвердження факту проходження працівником освіти обов’язкового щеплення є підставою для його відсторонення без виплати заробітної платні.

Не можна читати одні норми закону і при цьому абсолютно не звертати уваги на інші. Особливо це стосується норм Конституції України. Для особливих оцінювачів норм Конституції, нагадую, пропоную розпочати з її 67 статті:
Кожен ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.
Усі громадяни ЩОРІЧНО ПОДАЮТЬ до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом
.

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
2
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
1
Surprise
Surprise
0

33 thoughts on “ВІДСТОРОНЕННЯ ПРАЦІВНИКА ОСВІТИ У ЗВ’ЯЗКУ З ВІДСУТНІСТЮ ВАКЦИНАЦІЇ

  1. Ці закони суперечать Конституції України і крапка. Залишаючи вчителів які живуть від заробітної плати до заробітної плати, ви штовхаєте їх до того, щоб вони йшли красти? Чи залишали ці позорні робочі місця – школи та їхали до Польщі на будівництво. Все це називається примусова вакцинація – нема вакцини, нема грошей за що їсти – поиерайте з голоду. Кого з держслужбовців, депутатів- відсторонили від виконання обов’язків за те що в них нема вакцини? Хто з овідіопольскиц держслужбовців не вакцинований, подайте списки. Як в школу ви Романе побігли швидко вияснити, а тепер вияснять по громаді хто з держслужбовці та депутатів не вакциновані та напишіть статтю.

    1. Це все тому, що ти тупе анонімне бидло (польською звучить як bidlo)
      Перед тим як їхати на збирання полуниці до Польщі
      Прочитай це : …
      https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3252486-vakcinacia-na-kordoni-z-polseu-so-potribno-znati-ukraincam.htmlУ Польщі доречі вже вакциновано двома дозами 53 відсотки населення , а в Україні 19 ! ! !
      То кидай школу та jedziemy do Polski .

  2. Ссылки откройте и читайте. Может что-то и прояснится.

  3. Ромчанідзе, а де ти в Україні чи у світі бачив хоч одну зареєстровану належним чином вакцину від COVID-19 (його штамів)?

    Є бажання брати участь у вбивствах людей ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМИ розчинами – почни з себе – банкрута та провокатора, свого сина – недоюриста, своєї дочки – співачки у вишиванці, дружини – безбілетника, матері – утриманки.

    1. Ну ты и ушлепок. Как от тебя смердит дерьмом злобы… Всю семью перебрал выб.ядок…,значит-знаком лично. Что то имеешь против вышиванки? Норм.,мужик и должен содержать семью,и жену в том числе. Да и не Рома создает законы. Всего лишь доносит до жителей.

    1. Полная манипуляция. Процесс отстранение от работы прописан в ст. 46 КЗоТа (в інших випадках).
      Почитайте документ в статье, там все описано. Закон исполняется и комментарий этого гражданина сводится к одному – пожалеть тех, кого отстраняют от работы.
      Закон нужно исполнять, а не лить слезы по поводу его не исполнения.
      Подождем исков в суд.

  4. Призывать к не исполнению закона – это и есть преступление.
    Сегодня пожалеем тех, кто игнорирует карантин, а завтра будем просить простить насильника, мотивируя тем, что у него была срочная потребность удовлетворить свой инстинкт и он ничего не смог с собой поделать.
    Демократия, это четкое исполнение законов, а не манипуляции.

    1. Просто интересно, Роман покажите документ на сайте, что сейчас карантин, красная зона. Только настоящий, за подписью Президента. Столько разных кривотолков, что невозможно понять где правда, а где ложь.

      1. Пишешь такой бред, что даже страшно комментировать. Где ты прочитал, что президент должен подписывать введение карантина?
        Ты не можешь внимательно прочитать статью, зато берешься что-то утверждать. Карантин вводится Постановлением Кабмина. Такое установлено ст. 29 закона «Про захист населення від інфекційних хвороб». Вот ссылка:
        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1645-14#n241
        А вот и ссылка на само Постановление:
        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1236-2020-%D0%BF#n3
        Ты не хочешь признать очевидное. В статье есть письмо государственного органа. Просто почитай.

        1. Ромчанідзе, ну ти знову за своє…

          Тебе питають про “червону зону” та РІШЕННЯ про її запровадження на території Одещини, якого немає на сайтах https://covid19.gov.ua, МОЗ (https://moz.gov.ua) та ДСНС (https://www.dsns.gov.ua), а ти відповідаєш про правові акти, де написано, що робити можна і не можна у такій “червоній зоні”.

          Ти різницю між рішенням та протоколом розумієш? Може, нехай Овідіопольська селищрада всі свої рішення протоколами буде оформляти, а поліціанти (як ти їх любиш називати) складатимуть про порушення ПДР не протоколи, а рішення?

          На сайті ДСНС (https://www.dsns.gov.ua/files/2021/10/18/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%2038.pdf) є зображення протоколу №38 від 15.10.2021 засідання Держкомісії з питань техногенекологбезпеки та надзвситуацій, проведеного ніби-то на виконання п.3-4 постанови КМ України №1236, але РІШЕННЯ, про яке йдеться у тому пункті постанови, досі не опублікуване (не опубліковані правові акти є нечинними – нагадую ст.57 Конституції України).

          Знаєш, чому?

          ТОМУ ЩО У СУДОВОМУ ПОРЯДКУ (єдиний ефективний спосіб захисту порушених прав людини) ПРОТОКОЛИ НЕ ОСКАРЖУЮТЬСЯ.

          Давай-давай, пропагандуй далі своє ОЧЄВІДНОЄ. Бажаю тобі успіхів. І розуму.

        2. Ростислав Кравец отмечает, что информация о состоянии здоровья, лечении, диагнозе защищена медицинской тайной. Соответственно, никто не имеет права без решения суда ее получать. Поэтому любые требования полиции в транспорте, общественных местах предоставить медицинские данные — незаконны.

          Адвокат Денис Головин соглашается с коллегой, добавляя, что требование показать сертификат о вакцинации — это прямое нарушение статьи 33 Конституции Украины, устанавливающей право на свободное передвижение.
          «Ограничение свободы передвижения возможно только в случае ограничений, установленных Конституцией — в условиях военного или чрезвычайного положения. Например, статья 16 закона „О правовом режиме чрезвычайного положения“ среди основных мер правового режима чрезвычайного положения приводит установление особого режима въезда и выезда, а также ограничение свободы передвижения по территории, где вводится чрезвычайное положение; ограничение движения транспорта и его осмотр. Однако в государстве не введено чрезвычайное положение», — отмечает адвокат Головин.
          Начнём с конца: обжаловать можно все, поскольку это конституционное неотъемлемое право человека. А в большинстве случаев даже нужно! Так формируется устойчивая судебная практика и увеличиваются шансы на справедливое решение вопроса. Адвокат Головин советует помнить статью 55 Основного закона Украины. Согласно последним изменениям в постановлении № 1236 работники Национальной полиции, Национальной гвардии, должностные лица, уполномоченные органами местного самоуправления, вправе проводить выборочную проверку документов, удостоверяющих личность, подтверждающих гражданство или его специальный статус, а также документов, подтверждающих вакцинацию, отрицательный результат тестирования или выздоровления лица от указанной болезни. Однако это незаконно, поскольку, например, полномочия Нацполиции можно расширить только внесением изменений в профильный закон — Закон «О Национальной полиции», а таких изменений не последовало.

          «Никто не имеет права требовать от вас разглашать врачебную тайну. Ни в одном законе или подзаконном акте не прописано, что гражданин должен носить сертификат с собой. Оснований для обжалования более чем достаточно», — добавляет Денис Головин.
          «Сейчас, войдя в „красную зону“, начать угрожать, пугать, сгонять, не пускать на работу (в том числе и только что переболевших), в транспорт, создали ажиотаж, толпы народа на вакцинацию без противоэпидемического режима (в „красной“ зоне!) — все это приведет к взрывному росту заболеваемости в ближайшее время. И остановить этот снежный ком уже не получится», — добавляет Ольга Голубовская.
          И второй, тоже простой и многократно сказанный мною вывод: часть вакцинированных не защищена, эти люди заболевают, госпитализируются и умирают. МАССОВО!»— подчеркивает Андрей Волянский.

            1. Есть законы, которые надо исполнять и есть подзаконные акты, постановления и т.д., которые пишутся для исполнения незаконных действий в обход Закона.
              Как любят говорить “у нас свои законы”. Захотели уволить человека вот тебе и подзаконный документ и что с ним будет, говорят “А нас это не касается.”
              Хорошо если нормальный судья и придерживается законов, а если нет? Как в 5 апеляционном?
              Сколько лет ваше дело решается? Так и людские судьбы решаются. Дай Бог чтоб победила справедливость.

  5. В 2020 году тоже были подобные “законы” только касательно мопедов. Они были удобны для наживы полицейских. И писались ” для себя любимых”. Удивительно , почему эти “законы” сейчас не действуют? А все потому, что писали их для наживы, и вдруг и страхование уже не надо и т. д. и т.п.

      1. Згідно п. 1.5. ст. 5 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» наземні транспортні засоби (далі – транспортні засоби) – це пристрої, призначені для перевезення людей та/або вантажу, а також встановленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів, які підлягають державній реєстрації та обліку у відповідних підрозділах Міністерства внутрішніх справ України (далі – відповідні підрозділи МВС України) та/або допущені до дорожнього руху, а також ввезені на митну територію України для тимчасового користування, зареєстровані в інших країнах. У цьому Законі не вважається транспортним засобом пристрій, який підпадає під ознаки, зазначені у цьому пункті, але щодо якого не встановлено коригуючий коефіцієнт залежно від типу транспортного засобу.
        Відповідно до п.6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» коригуючий коефіцієнт встановлено для мотоциклів та моторолерів.
        Згідно з п.1.10 ПДР мопед – двоколісний транспортний засіб, що має двигун з робочим об’ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт; мотоцикл – двоколісний механічний транспортний засіб з боковим причепом або без нього, що має двигун з робочим об’ємом 50 куб. см і більше. До мотоциклів прирівнюються моторолери, мотоколяски, триколісні та інші механічні транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг
        А поліція забирала на штрафплощадки, мотивуючи ти що є наказ и не бажала навіть його показувати.

  6. Почему до сих пор мопеды находятся на штрафплощадках, что удобно драть деньги и строить виллы в элитных районах?
    Законом нельзя манипулировать. Сегодня так, завтра иначе, послезавтра скажут иди убивать.

  7. Иски в суд? Да это все одна цепочка, и 5 аппеляционный суд этому доказательство. Уже с ним сталкивались. Коррупция еще та. А последствия действий не выполнения настоящей Конституции, увы будут печальны.

      1. Такі дії підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 210 “Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням” Кримінального кодексу України.

        Коли держава через “Дію” виплачувала гроші тим, хто через локдаун втратив доходи і бізнес по КВЕДах, це було і логічно, і справедливо, але мільярдні виплати з бюджету на походи пацієнтів до включених до “Дії” кінотеатрів, на концерти включених до “Дії” артистів, заняття включеними до “Дії” видами спорту та поїздки на включених до “Дії” перевізниках – це розтрата державних коштів і неприхована корупція.

        “Юліна” та “Вікторова” тисячі видавалися вкладникам рублів в установах Ощадбанку, тому такі виплати були грошовими, а “Вовіна” вважається не грошовою, а “бальною” чи “сертифікатною”. В “Епіцентрі” продають подарункові сертифікати на 1000 грн, на які можна отоваритися лише у цьому магазині, і так само на “Вовіну” тисячу не можна купити хліба, але можна обміняти її на те, що пропонують “Вовіни друзі”, у яких з Вовою існують певні домовленості.

  8. Хорош п*зд*ть. Надоело. Посмотрите что делается в больнице. Желаю всем здоровья

    1. П О В Т О Р Я Ю!!! добавляет Денис Головин.
      «Сейчас, войдя в „красную зону“, начать угрожать, пугать, сгонять, не пускать на работу (в том числе и только что переболевших), в транспорт, создали ажиотаж, толпы народа на вакцинацию без противоэпидемического режима (в „красной“ зоне!) — все это приведет к взрывному росту заболеваемости в ближайшее время. И остановить этот снежный ком уже не получится», — добавляет Ольга Голубовская.
      Последние изменения в постановлении № 1236 незаконны, потому что полномочия Нацполиции можно расширить только внесением изменений в профильный закон — Закон «О Национальной полиции», а таких изменений не последовало.

  9. И за 1000 грн не сможет человек вылечиться. Просто БРЕД. Давайте мы над людьми поставим эксперементы. А потом будем дальше эксперементировать, исправлять свои ошибки. Когда им указывают на ошибки, говорят “Хорошо исправим” Но на людях, без последствий не получится. Целые поколения с нарушенной генетикой.

    Павел Переверзев
    Yura Myroslav державній реєстрації підлягають вакцини, навіть якщо виробник не може довести їх безпечність та ефективність (стаття 9-2 закону про лікарські засоби). то чим тебе вкололи, ніхто не знає точно.

  10. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1353-20#Text
    Про внесення зміни до статті 9-2 Закону України “Про лікарські засоби” щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання

Comments are closed.