ВІДДІЛ ОСВІТИ ВЕЛИКОДОЛИНСЬКОЇ РАДИ ПРОЗВІТУВАВ ПРО СВОЮ РОБОТУ

Кількість переглядів 2051

04 січня 2021 року у приміщенні музичної школи Великодолинської селищної ради, відділ освіти, культури, спорту та молодіжної політики прозвітував про свою роботу за 2021 рік та намітив пріоритетні завдання на 2022 рік.

Відповідно до інформації відділу ОКС та МП з приводу розвитку освітньої галузі у Великодолинській громаді у 2021 році, на контролі відділу освіти, молоді та спорту головними завданнями є: дотримання чинного законодавства з питань освіти, державного стандарту загальної середньої освіти; управління закладами освіти, підпорядкованими відділу; координація діяльності цих закладів; здійснення заходів з національно-патріотичного виховання.

Організовано навчально-методичне і кадрове забезпечення закладів освіти, забезпечено підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Проведено роботу щодо стовідсоткового охоплення дітей та підлітків шкільного віку процесом навчання та виховання.

На першому році за підтримки засновника нашого відділу зроблено чіткі реальні кроки для забезпечення права кожного на якісну освіту:

  • дошкільна освіта стає ближчою до дитини та її потреб,
  • загальна середня – оптимальнішою,
  • інклюзивна – доступнішою,
  •  позашкільна – різноплановішою.

Структура:

Заклади освіти:

  • заклади дошкільної освіти – 3;
  • заклади загальної середньої освіти – 4;
  • заклади позашкільної освіти – 2;
  • центр культури та дозвілля – 1.

Дошкільна освіта. Функціонують 3 заклади дошкільної освіти, з них 2 ЗДО – ясла-садочок.

У 3 закладах дошкільної освіти навчається та виховується 445 дітей. При 2 закладах загальної середньої освіти (Великодолинський ЗЗСО №1 Великодолинської селищної ради та Великодолинський ЗЗСО №2 Великодолинської селищної ради) функціонують групи короткотривалого перебування для дітей дошкільного віку, які не відвідують дошкільні заклади.

Загальна середня освіта. Заклади загальної середньої освіти – 4. Всього загальною середньою освітою в селищній раді охоплено 2699 учнів (118 класів).

У 2021 – 2022 навчальному році у 4 закладах загальної середньої освіти продовжують функціонувати класи з профільним вивченням базових предметів. Профільним навчанням охоплено 100% учнів  від загальної кількості учнів 10 – 11 класів.

Функціонує 6 інклюзивних класів для 10 учнів з особливими освітніми потребами.

Позашкільна освіта. В селищній раді функціонує 2 позашкільні навчальні заклади: Великодолинська дитячо-юнацька спортивна школа № 1 та Великодолинська музична школа. 

Великодолинська ДЮСШ №1 культивує 7 видів спорту (важка атлетика, волейбол, дзюдо, карате, таїландський бокс, самбо, футбол), всього 551 учень залучений до систематичних занять фізичною культурою і спортом. Навчально-тренувальний процес здійснюють  15 тренерів-викладачів.

У Великодолинській музичній школі працює 25 педагогічних працівників, які забезпечують роботу наступних відділів: художньо-естетичного, фортепіано, струнно-смичкового, народного, вокального.

Проблемні питання, що потребують вирішення:

  • Охоплення дітей дошкільною освітою (43% лише охоплено дітей дошкільною освітою в громаді);
  • Капітальний ремонт Великодолинського ЗДО «Рябінушка»;
  • Збільшення фінансування на матеріально-технічне забезпечення для впровадження «Нова українська школа» (обладнання, меблі);
  • Оснащення кабінетів інклюзивних класів для дітей з особливими освітніми, придбання обладнання та корекційних засобів для таких дітей;
  • Фінансування для покращення стану пожежної безпеки;
  • Реалізація проекту ремонту харчоблоку у Великодолинському ЗЗСО №1;.
  • Заміна вікон на енергозберігаючі у Великодолинському ЗЗСО №2.
  • Капітальний ремонт фасаду закладів.
  • Замощення  шкільних подвір’їв.

Дошкільна освіта

На території Великодолинської селищної ради протягом 2020-2021 н.р. функціонувало 3 комунальні заклади дошкільної освіти, 1 приватний заклад дошкільної освіти, та 3 дошкільні групи короткотривалого перебування: 1 група (16 вихованців) в ЗЗСО №2, та 2 групи (17 вихованців) в ЗЗСО №1. Дошкільною освітою всіма формами дошкільної освіти (з урахуванням приватних ЗДО) у 2021 р. охоплено – 500 вихованців, що становило 43% від загальної кількості дітей дошкільного віку по громаді: із них 18% дітей віком від 1 до 3 років, та 43% від 3 до 6(7) років. Станом на 01.01.2022 дошкільну освіту в комунальних ЗДО здобувають 488 вихованців.

Законом України від 06.07.2010 «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного» процесу передбачено обов’язковість дошкільної освіти дітей старшого дошкільного віку. Діти 5-тирічного віку 46 % охоплені дошкільною освітою з урахуванням приватних ЗДО, цей показник є неприйнятним.

Кількість претендентів на 100 місць в ЗДО становить 168 дітей.

Наповнюваність груп у закладах дошкільної освіти становить: 125 дітей на 100 місць. З перевантаженнями у 2021 році працювали Великодолинський ЗДО «Теремок» – на 27 дітей, Великодолинський ЗДО «Теремок» –  на 61 дитину, Великодолинський ЗДО «Зірочка» – на 3 дитини. Існуюча мережа закладів дошкільної освіти не задовольняє конституційне право громадян на дошкільну освіту в різних формах.

З метою реалізації права кожної дитини на отримання якісної дошкільної освіти вжито заходів щодо забезпечення освітнього середовища іграшками та ігровим обладнанням, медикаментами, харчоблоки  – кухонним обладнання та столовим посудом, господарчими товарами, водонагрівальними бойлерами, лампами LED.

В ЗДО «Теремок» завершені роботи з капітального ремонту двох груп, а також реконструкція приміщення, що дало  змогу відкрити кабінет для логопеда, якого дуже багато діток потребують.

В ЗДО «Зірочка» зроблений ремонт котельні, що дало змогу вчасно розпочати опалювальний сезон.

В «Топольці» відремонтовано ігрове обладнання на площадках подвір’я.

Основною умовою нормального росту і розвитку дітей є забезпечення збалансованого харчування. Середня вартість харчування однієї дитини на день в середньому в ЗДО району становить 48 грн. для дітей старшого віку та 42 грн. для дітей ясельного віку (батьківська плата становить 50%).

Заклади  дошкільної освіти мають доступ до мережі Інтернет та власні сторінки Viber, Fasebook.

Забезпечення функціонування оптимальної мережі

закладів загальної середньої освіти

Для забезпечення потреби населення в якісних освітніх послугах на початок 2021-2022 навчального року мережа закладів освіти налічує  4 заклади загальної середньої освіти.

Усього у закладах загальної середньої освіти станом на 01.01.2022 р. функціонує 118 класів, в яких навчається 2699 учнів.

Охоплення навчанням

Відділом освіти проводяться відповідні заходи щодо залучення дітей до навчання. Для забезпечення своєчасного та в повному обсязі обліку дітей дошкільного, шкільного віку призначено відповідальну особу, визначено території обслуговування і відповідним рішенням Великодолинської селищної ради закріплено їх за закладами загальної середньої освіти. На нарадах з керівниками закладів освіти розглядаються  питання охоплення дітей навчанням.

За даними статистики  кількість дітей шкільного віку станом на 01.01.2022  складає 4716 осіб з них: у закладах професійно-технічної освіти  здобувають повну загальну середню освіту 59 підлітки, у закладах фахової передвищої освіти – 62, випущено з 11 класів закладів загальної середньої освіти  – 111 підлітків. Із загальної кількості дітей із особливими освітніми потребами навчаються для здобуття повної загальної освіти 10 дітей в інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти  та 2 дитини у групах з інклюзивною формою навчання на базі Молодіжненського ЗДО «Тополька» Великодолинської селищної ради.

Комп’ютеризація та інформатизація закладів загальної середньої освіти, упровадження ІКТ

Застосування сучасних інформаційних технологій у навчанні – одна з найбільш важливих і стійких тенденцій до розвитку світового освітнього процесу. У закладах загальної середньої освіти, які перебувають у підпорядкуванні відділу освіти впродовж останніх років комп’ютерна техніка й інші засоби інформаційних технологій стали все частіше використовуватися при вивченні більшості навчальних предметів. Це питання потребує особливої уваги при створенні Нової української школи.

Реалізуючи Концепцію державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти до 2029 року «Нова українська школа», закладами загальної середньої освіти створено нове освітнє середовище для учнів 1 класів. Заклади  загальної середньої освіти щороку отримують сучасні меблі (одномісні парти і стільці, тумби для роздаткового матеріалу) для учнів та вчителів, мультимедійні комплекси, навчально-методичні матеріали, інвентар для рухливих, пізнавальних ігор та інше.

Формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів – один із пріоритетних напрямків розвитку сучасної загальної освіти. Звичайно, вивчення інформаційно-комунікаційних технологій не можна уявити без належної матеріально-технічної бази. На сьогодні в школах громади налічується 213 комп`ютерних одиниць,  них – 119 персональних  (91 більше 5 років) і 194 ноутбуки, 10 планшетів.

Впровадження інформаційно-комунікаційних активне лише  в початкових класах в межах виконання Державної програми НУШ. Обладнані комп’ютерні класи  є в 4 закладах. Використовується в управлінсько-господарській,  навчально-виховній роботі – 14, однак 5 з них не працюють (Великодолинський ЗЗСО №1).

Проекторів – 57. Інтерактивних дошок –  6. (За даними інформаційної системи Управління освіти, звітність за формою ЗНЗ-1)

Великодолинський ЗЗСО  №1 отримав 19  ноутбуків, які на 20% були профінансовані з місцевого бюджету. Ще  мають докупити 5 ноутбуків для Великодолинського ЗЗСО №2. Однак нині вся українська освіта – від молодшої школи до старшої  – потерпає від недостачі сучасного мультимедійного та комп’ютерного обладнання, інформаційних технологій у навчанні. У 2021 році виконано роботи по розведенню локальної комп’ютерної мережі по кабінетах в Великодолинському ЗЗСО №1, Великодолинському ЗЗСО №2, Великодолинському ЗЗСО №3, Молодіжненському ЗЗСО. Проте залишаються не підключеними до високошвидкісної мережі Інтернет заклади дошкільної освіти та заклади культури. Усі заклади освіти висвітлюють публічну інформацію та перелік освітніх компонентів, що передбачені освітніми програмами на власних веб-сторінках.

Забезпечення підручниками

Питання забезпечення підручниками учнів 4-х та 8-х класів закладів загальної середньої освіти здійснено на 100%.

Цьогоріч Міністерство освіти і науки України продовжило практику здійснення замовлення підручників через Репозитарій навчального контенту, відтак конкурсний відбір проектів підручників для учнів 4-го та 8-го  класів проходив за системою минулих років. Педагоги мали можливість ознайомитися із представленими проектами в електронному форматі та обрати найбільш прийнятні.

Звіт щодо діяльності методичного супроводу початкової освіти закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти Великодолинської селищної ради протягом 2021 року.

З середини березня 2021 року  була розпочата робота по інспектуванню з питань дошкільної та початкової освіти у новоствореному відділу ОКС та МП Великодолинської селищної ради. Протягом 2021 року було налагоджено комунікацію з закладами освіти, Департаментом освіти і науки ОДА, Департаментом освіти і науки ООДА, КЗВО, Управлінням соціально-гуманітарного розвитку ОРДА та іншими установами задля стабільної діяльності ЗДО та ЗЗСО Великодолинської селищної ради. Також визначено напрямки роботи, які відобразилися в плані роботи відділу на 2021 рік, складено Каталог технічних завдань, пропрацьовано законодавчу та нормативно-правову базу.

З дотриманням вимог законодавства, розробила посадову інструкцію для директорів закладів дошкільної освіти.

Відповідно до п. 4 р. б) ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», врахувавши постанови Кабінету Міністрів України від 13.09.2017р. № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів» та від 19.09.2018р. №806 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017р. № 684» було організовано ведення обліку дошкільного, шкільного віку та учнів, які перебувають на території громади.

У Законі України «Про освіту» зазначено, що метою загальної середньої освіти є різнобічний розвиток, виховання і соціалізація особистості, яка усвідомлює себе громадянином України, здатна до життя в суспільстві та цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і навчання впродовж життя, готова до свідомого життєвого вибору та самореалізації. Інноваційні педагогічні технології стають типовим явищем освітянської практики, а готовність до їх застосування в школі – вимогою до усіх педагогів.

Проект впровадження Концепції Нової української школи з 2017 року реалізується у початкових класах Великодолинського ЗЗСО №1, ЗЗСО №2, ЗЗСО №3 та Молодіжненському ЗЗСО – це 1071 учень.

 В 1 класах дітейВ 2 класах дітейВ 3 класах дітейВ 4 класах дітей
ЗЗСО №19797111121
ЗЗСО №250404141
ЗЗСО №336362545
Молодіжненський ЗЗСО80709284
Загалом:263243269291

При впровадженні Концепції НУШ автономно кожним закладом ЗСО Великодолинської ТГ було обрано такі освітні програми:

  • ЗЗСО №1 – Типову освітню програму, розроблену під керівництвом О.Я. Савченко, та освітню програму «На крилах успіху»;
  • ЗЗСО №2 та Молодіжненнський ЗЗСО – Типову освітню програму, розроблену під керівництвом О.Я. Савченко;
  • ЗЗСО №3 – Типову освітню програму, розроблену під керівництвом Р.Б. Шияна;

З 2022 року п’ятикласники по всій країні розпочнуть навчатися за новим Держстандартом базової середньої освіти за реформою “Нова українська школа”. Тому відділ ОКС та МП активно вивчає розробленні МОН навчально-методичне та організаційно-методичне забезпечення для педагогів базової школи.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України №105 від 12.02.2020р., та згідно п. 4 «Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа”» субвенція спрямовується на:

  1. Закупівлю: засобів навчання та обладнання; навчально-методичної та навчальної літератури, обладнання та інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень для закладів загальної середньої освіти.
  2. Підвищення кваліфікації: адміністративного контингенту закладів ЗСО; вчителів початкових класів та які там асистують чи викладають один предмет.
  3. Проведення супервізії.
  4. Підвищення кваліфікації вчителів, які забезпечують здобуття учнями 5 – 11 (12) класів ЗЗСО, відповідно до нових методик згідно з Концепцією “Нова українська школа”

Враховуючи все це, та реалізуючи Концепцію державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти до 2029 року «Нова українська школа», відділом освіти і закладами загальної середньої освіти докладено максимум зусиль щодо створення сучасного освітнього простору та нового освітнього середовища, що сприятиме вільному розвитку творчої особистості першокласника. Підтвердженням цього є облаштування кабінетів НУШ сучасними меблями, мультимедійними комплексами, навчально-методичними матеріалами. Кабінети облаштовані у відповідності з вимогами до обладнання загального призначення, зокрема, шкільних меблів. У кожному кабінеті створено сім основних осередків, зокрема, осередок навчально-пізнавальної діяльності, змінні тематичні осередки, осередок для гри та осередок художньо-творчої діяльності.

У кабінетах створено осередки відпочинку з килимами для сидіння та гри (з матеріала EVA, який є екологічно чистий полімерний матеріал, один з видів каучуку), дитяча класна бібліотека. Всі класи НУШ облаштовано згідно нових стандартів. Створення нового освітнього середовища для учнів 1-х класів здійснювалося за рахунок субвенції для Нової української школи, місцевого бюджету та залучених коштів. На даний час заклади освіти, які прийняли учнів 1-х класів мають сучасні меблі (парти та стільці, шафи для зберігання роздаткового та дидактичного матеріалів), комп’ютерне обладнання (багатофункціональні пристрої, ноутбуки та мультимедійні засоби навчання), облаштовано навчальні осередки, робоче місця вчителя перших класів Нової української школи, придбано меблі, дошки, мультимедійне обладнання.

Протягом листопада-грудня 2021 року три ЗЗСО громади укомплектовані дидактичними, спортивними та логопедичними матеріалами для навчання дітей з ООП. Для цього ще з червня приймали та обробляли клопотання закладів освіти (ЗСО та ЗДО) по підготовці до нового навчального року щодо придбання дидактичних та спортивних матеріалів для дошкільної й інклюзивної освіти, медикаментів, господарських товарів.

Також МОН запровадило систему професійної підтримки для педагогів НУШ, про це йдеться в наказі №1313 від 18.10.2019 р. “Деякі питання організації та проведення супервізії”. Метою супервізорів є професійний та особистісний розвиток педагогів. Спеціалісти, зокрема, допомагають вчителям долати професійні труднощі, протидіяти стресу, запобігати професійному вигоранню та зміцнювати позитивну самооцінку. Окрім того, супервізори мають функцію фасилітаторів та допомагають налагоджувати педагогіку партнерства. В цьому році відділ освіти скористався можливістю презентувати закладам ЗСО громади послуги супервізора, та в ЗЗСО №1, ЗЗСО №2 і ЗЗСО №3 виявили бажання здійснити супервізію загалом 9 викладачів. Всю організацію з цього питання спеціалісти відділу поклади на себе.

Відповідно до нових методик згідно з Концепцією “Нова українська школа” за напрямами, визначеними пунктом 15 Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. N 800 “Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників” спеціалістами відділу освіти було організовано підвищення кваліфікації вчителів-предметників, які забезпечують здобуття освіти учнями 5 – 11 (12) класів ЗЗСО. Під організацією розуміти: ведення переговорів з потенційними постачальниками послуг, створення списку та розподілення по темам учасників курсів, повне координування всього процесу. Таким чином, підвищення кваліфікації пройшли 106 вчителів Великодолинської ТГ.

В жовтні 2021 року було створено методичне об’єднання дошкільної та початкової освіти Великодолинської селищної ради в яку увійшли такі заклади: ЗЗСО №1, ЗЗСО №2, ЗЗСО №3, Молодіжненська ЗЗСО, ЗДО «Теремок», ДНО «Тополька», ЗДО «Зірочка». Вже було проведено 2 ZOOM  конференції та одна оффлайн-конференція. За результатами таких зустрічей було визначено форму роботи, основні напрямки, визначені проблеми та створено ГУГЛ-диск з дидактичними матеріалами, що постійно поповнюється необхідним для якісного надання освітніх послуг. Було запропоновано керівникам методичних об’єднань закладів здійснювати свою діяльність за принципами доброчесності та академічної свободи, вести документацію ШМО та постійно здійснювати моніторинг діяльності методичного об’єднання. Актуальною темою на початок нового навчального року стала «Організація дистанційного навчання в початкових класах: ресурси та інструменти».

На початку створення відділу освіти з’явилась гостра необхідність створення веб-сайту відділу, тому що для учасників навчально-виховного процесу веб-сайт — це можливість швидко отримати необхідні методичні та навчальні матеріали, інформацію про освітні заклади, а також широке поле для обміну досвідом, ідеями. Наявність веб-сайту відділу освіти на сьогодні є обов’язковою умовою успішної діяльності. Актуальність веб-сайту обумовлюється можливістю оперативно розміщувати офіційну інформацію щодо діяльності відділу та підпорядкованих закладів освіти, методичні рекомендації, актуальну нормативно-правову базу. Керуючись цими засадами, було створено сайт http://osvita-vd.gov.ua/ , запуск його відбудеться з 4 січня 2022 року.

На протязі поточного року, реалізуючи представницькі повноваження відділу освіти, в межах своєї компетентності та з дотриманням протиепідемічних заходів були  здійснені відвідування навчальних занять й святкових заходів в закладах освіти Великодолинської ТГ.

З метою утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед української молоді, виховання поваги до культури і традицій українського народу було організовано проведення ІІ етапу ХІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені П. Яцика, в якому на базі Великодолинського ЗЗСО №1 взяли участь 20 учнів з початкових класів (3-4 класи) чотирьох закладів ЗСО Великодолинської ТГ, а загалом по громаді взяли участь 63 учні. Переможцями стали 13 учнів початкових класів – це 40% з загальної кількості переможців переможців (33 учні) по громаді.

На виконання наказу МОН від 17.08.2021 р. №914 та Департаменту освіти і науки ООДА №142/ОД від 06.09.2021 р., у листопаді 2021 р. відділом було розпочато роботу, щодо організації проведення ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів у Великодолинській громаді.

Звіт  щодо діяльності з методичного супроводу закладів загальної середньої освіти (середня та старша ланка) Великодолинської селищної ради протягом 2021 року.

У новоствореному відділі ОКС та МП Великодолинської селищної ради у березні 2021 року було розпочато роботу, щодо методичного супроводу закладів загальної середньої освіти Великодолинської селищної ради. Протягом 2021 року було визначено основні напрями та форми методичної роботи  відповідно законодавчої та нормативно-правової бази.

Завершуючи 2020-2021 навчальний рік, спеціалісти з методичного супроводу здійснювали діяльність відповідно до чинного законодавства, а саме налагоджували контакти із департаментом освіти і науки Одеської ОДА, КЗВО, ОРЦОЯО та іншими установами задля стабільної діяльності  закладів ЗСО Великодолинської селищної ради. Для проведення на належному рівні зовнішнього незалежного оцінювання в громаді, відділ прийняв активну участь у підготовці до його проведення, у двох закладах було організовано пункти ЗНО, які супроводжували спеціалісти ОРЦОЯО спільно із спеціалістом відділу ОКС та МП Великодолинської селищної ради. Незважаючи, що для новоствореного відділу така робота здійснювалась вперше, ЗНО проведено на належному рівні дякуючи педагогічним працівникам, які більшість не вперше були залучені до проведення ЗНО.

На підставі рейтингу закладів загальної середньої освіти Одеської області складеного Освіта.ua з використанням офіційного звіту за результатами ЗНО 2021 року оприлюдненого Українським центром оцінювання якості освіти, відділом ОКС та МП Великодолинської селищної ради здійснено вибірку закладів ЗСО підпорядкованих Відділу ОКС та МП Великодолинської селищної ради та складено рейтинг закладів ЗСО Великодолнської селищної ради

Рейтинг 2021рік

Назва навчального закладуМісце в  громадіМісце обласному ретенгуTOPРейт. балБал ЗНОУчнів / тестівСклав (%)
Великодолинський заклад ЗСО №3 Великодолинської селищної ради Одеського р-ну Одеської обл.1522741112.3131.420/7492
Великодолинський заклад ЗСО №1 Великодолинської селищної ради Одеського р-ну Одеської обл.2173587893.7108.551/23285
Молодіжненський заклад ЗСО Великодолинської селищної ради Одеського р-ну Одеської обл.3225695586.3100.826/10779
Великодолинський заклад ЗСО № 2 Великодолинської селищної ради Одеського р-ну Одеської обл.4299800875.88912/3574

Рейтинг 2020 рік

Назва навчального закладуМісце в  громадіМісцеTOPРейт. балБал ЗНОУчнів / тестівСклав (%)
Великодолинський НВК “ЗОШ I-III ст.-ліцей” Овідіопольського р-ну Одеської обл.1332037121.3140.923/8296
Молодіжненська ЗОШ I-III ст. Овідіопольського р-ну Одеської обл.21335076105121.333/12290
Великодолинський НВК “ЗОШ I-III ст.-гімназія” Овідіопольського р-ну Одеської обл.31435259104.1119.149/18489
Великодолинська ЗОШ I-III ст. № 2 Овідіопольського р-ну Одеської обл.4192616698.9114.928/8792

Готуючись до нового навчального року керівники спільно із заступниками закладів ЗСО готували освітню програму закладу, яка  подальшому мала б відповідати державним стандартам та тарифікації, спеціалістами відділу було здійснено методичний супровід щодо освітньої програми, яку перед початком року керівник закладу пропонує на розгляд педагогічній ради та профспілковому комітету. У цьому напрямку роботи дуже добре простежується автономія закладу, тобто відділ не нав’язує свої вимоги, а лише здійснює консультаційну діяльність.

Продовжуючи готуватись до нового навчального року у серпні 2021року спеціалістами з методичного супроводу було організовано роботу по завідуванню навчальними кабінетами, майстернями, спортивним залом, бібліотекою, шкільним музеєм, відповідно до Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20 липня 2004 року № 601, було здійснено атестацію навчальних кабінетів, керівники  навчальних кабінетів підготували паспорти кабінетів в результаті їх перевірки було встановлено здійснювати доплату за  їх завідування відповідно наказу по відділу № 97-К від 31.08.2021 року.

На початку 2021-2022 навчального року, спеціалістами відділу було розпочато роботу зі шкільними методичними об’єднаннями закладів ЗСО Великодолинської селищної ради, а саме Великодолинських ЗЗСО № 1, № 2, № 3 та Молодіжненського ЗЗСО, у новому форматі із втіленням в життя педагогічної проблеми  – «Формування навчально-пізнавальних та виховних компетентностей учнів через створення єдиного освітнього простору закладів освіти Великодолинської селищної ради» відповідно наказу відділу № 72-ОД від 02.09.2021року «Про організацію методичної роботи в закладах загальної середньої освіти Великодолинської селищної ради в 2021-2022 навчальному році». На установчих конференціях керівників ШМО було розглянуто питання щодо подальшої діяльності ШМО та створення міжшкільних методичних об’єднань. Спеціалістами із методичного супроводу запропоновано керівникам ШМО здійснювати свою діяльність доброчесно, вести документацію ШМО, для конструктивної діяльності надано  перелік документації методичного об’єднання, який носить рекомендаційний характер відповідно законодавства у сфері освіти щодо академічної свободи та  постійно здійснюється моніторинг діяльності ШМО.

Одним із ключових напрямів роботи спеціалістів з методичного супроводу та  шкільних методичних об’єднань є виявлення й підтримка обдарованої молоді, створення належних умов для розвитку її інтересів. На виконання наказу Міністерства освіти і науки України № 914 від 17.08.2021року та наказу Депертаменту освіти і науки Одеської ОДА №142/ОД від 06.09.2021 року, у листопаді 2021року відділом було розпочато роботу, щодо організації проведення ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів у Великодолинській громаді. Наказом відділу № 102-ОД від 08.11.2021року було затверджено місце, дату – графік проведення, журі по предметно. За відсутності методичного кабінету та методистів,  завдання були скомпоновані із наданих КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» спеціалістами відділу, які здійснюють дану роботу вперше. Участь у предметних олімпіадах прийняли  всі чотири заклади ЗСО Великодолинської селищної ради  відповідно заздалегідь наданих заявок, у зв’язку із карантином та захворюваністю дітей, заявки постійно доповнювали, змінювали, але загалом олімпіади проведено та прийняли участь 224 учні з усіх предметів. Призерами, які зайняли І-ІІІ місця стали 56 учнів – 25%, детально в яких закладах і з яких предметів учні посіли призові місця видно на діаграмі.

Одночасно із організацією проведення ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад  було організовано проведення:

  • ІІ етапу  ХІІ Міжнародного конкурсу з української мови  імені П.Яцика, в якому 13.11.2021року на базі Великодолинського ЗЗСО № 1 взяли участь 63 учні чотирьох закладів ЗСО Великодолинської селищної ради, переможцями стали 33 учні – 52% із загальної кількості учасників;
  • ІІ етапу ХІІ мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені  Т.Шевченка, в якому взяли участь 26 учнів чотирьох закладів ЗСО Великодолинської селищної ради, переможцями стали 18 учнів – 69% із загальної кількості учасників.

Завдання для конкурсів  були надані  напередодні КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради. Детально в яких закладах і кількість  призових місць видно на діаграмі.

Кількісні результати ІІ етапу ХІІ мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені  Т. Шевченка

Кількісні результати ІІ етапу  ХІІ Міжнародного конкурсу з української мови  імені П. Яцика

Робота із обдарованою молоддю це діяльність на постійній основі, таким чином паралельно  Всеукраїнським учнівським олімпіадам та мовним конкурсам було організовано І етап Всеукраїнського конкурсу – захисту науково дослідницьких робіт учнів членів Малої академії наук України у 2021-2022 році, що теж  спрямована на виявлення та підтримку обдарованої молоді. Участь прийняли усі чотири заклади громади,  роботи захистили 18 учнів із заявлених 19-ти  в різних наукових відділеннях та  13-ти  наукових секціях, що є більше ніж половина запропонованих секцій та відділень, варто зазначити, що в нашій громаді обдарована молодь в різноманітних напрямках, підсумки підведені складом журі по науковим відділенням та організаційним комітетом конкурсу, які відображені в діаграмі загалом по всім відділенням.

Результати захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2021-2022 навчальному році

Підводячи підсумки, щодо діяльності відділу з методичного супроводу педагогічних працівників закладів ЗСО Великодолинської селищної ради варто звернути увагу на можливості та бажання педагогів здійснювати таку діяльність належним чином, адже це невід’ємна частина освітнього процесу задля його вдосконалення та високої результативності. Враховуючи реформи в освітній діяльності, педагогічні працівники організовують освітній процес відповідно до державних стандартів, академічної доброчесності та свободи. Спеціалісти із методичного супроводу мають повноваження моніторингу надання освітніх послуг та організаційно-координуючої функції, тобто рекомендації та пропозиції від спеціалістів задля впровадження реформ, вдосконалення та покращення освітнього процесу.

Створення умов для навчання дітей з особливими потребами

Одним із пріоритетних напрямків державної політики в галузі освіти є запровадження інклюзивного навчання, що реалізує право на рівний доступ до якісної освіти дітей із особливими освітніми потребами, дітей з інвалідністю, дітей інших соціально-вразливих груп.

Інклюзивна освіта – це система освітніх послуг, що ґрунтується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту та права здобувати її за місцем проживання, що передбачає навчання дитини з особливими освітніми потребами в умовах закладу загальної середньої освіти. Більше того, інклюзія позитивно впливає на подальші життєві перспективи таких дітей після закінчення середньої школи, зокрема, підвищує шанси на працевлаштування та реалізацію в житті.

У 2021/2022 навчальному році організовано діяльність 6 інклюзивних класів для 10 дітей з особливими освітніми потребами. Освітній процес допомагають забезпечувати асистенти учителів, які постійно приділяють увагу дитині з особливими освітніми потребами, сприяють належній організації освітнього процесу на уроці учителем. Кількість асистентів учителів складає 6 чоловік. Освітній процес у закладах освіти громади забезпечували 4 практичних психологів та 4 соціальних педагогів, які з дітьми проводять корекційно-розвивальну роботу.

Організація харчування

Важливою складовою збереження здоров’я дітей є організація харчування.

Впевнено та результативно! Програма організації харчування  учнів Великодолинської громади реалізована.

Директори шкіл контролюють стан організації харчування учнів у школі. Медпрацівники школи cлідкують за якістю продуктів, які надходять до їдальні, за дотриманням норм харчування, С-вітамінізацією, санітарно-гігієнічним станом їдальні, здійснюють проби готової їжі та дають дозвіл на використання готових блюд для харчування.

Головне, що це подобається діткам та їх батькам.

Дякуємо  селищному голові, депутатському корпусу, КП “Громадське харчування” за їхній вклад в організацію харчування  учнів! Харчування у закладах освіти організовано відповідно до чотиритижневого меню, яке в обов’язковому порядку погоджено  управлінням Держпродспоживслужби. Медичним працівником закладу щоденно знімаються проби готових страв, які зберігаються у закладі освіти у встановленому порядку та здійснюються записи у журналах встановленого зразка. Організація харчування учнів в закладах загальної середньої освіти забезпечується з суворим дотриманням  постанови №305 Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та  Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Безкоштовним гарячим харчуванням у закладах загальної середньої  освіти охоплено учнів 1-4 класів, учнів 5-11 класів з числа категорійних (учасники бойових дій; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах) загальною чисельністю – 1140 учнів, з них пільгова  – 7.

Виробники та постачальники продуктів харчування,  КП «Громадське харчування» відповідають за якість та безпечність продуктів та сировини, яку постачають у заклади освіти.

З метою підвищення якості харчування дітей дошкільного віку в літній період збільшено споживання овочів, фруктів та соків.

Щомісяця керівники закладів звітують перед відділом освіти про організацію гарячого харчування учнів 1-11 класів. Питання організації харчування, замовлення та поставка продуктів харчування, виконання норм харчування розглядаються на нарадах керівників закладів освіти та знаходяться на постійному контролі відділу освіти.

Забезпечення перевезення учнів

У 2020-2021 навчальному році загальна кількість учнів, які потребували підвезення до місць навчання – 660 учнів. Шкільними автобусами підвозилися 660 учнів.

Станом на 1 вересня 2021 року підвезенням охоплені 731 дітей. Підвезення здійснюють 4 шкільних автобусів.

Забезпечення рівного доступу школярів до здобуття позашкільної освіти

У  2021 році у Великодолинській музичній школі 19 творчих об’єднань у яких навчався 271 вихованець. Освітній процес здійснювали 25 педагогічних працівники: 24- за основним місцем роботи, 1 – сумісники.

Задля створення умов щодо рівного доступу дітей і молоді до якісної позашкільної освіти у закладі сформована діюча система, котра реалізується через мережу творчого об’єднання за напрямами:

  • Музичний: гри на фортепіано, гри на духових інструментах, Гри на клавішних інструментах: синтезатор, гри на народних інструментах: бандура, баян, акордеон, домра, гітара;
  • Вокальний: академічного вокалу, естрадного вокалу, струнно-смичковий відділ;
  • Образотворчий: живопису, графіки, академічного малюнку, композиції, декоративного розпису, батику, скульптури;
  • Декоративно-ужитковий: писанкарства, бісероплетіння, моделювання іграшок-сувенірів (моделювання іграшок-сувенірів з природних матеріалів), квілінгу.

Розвиток фізичної культури та спорту

Нині в Україні набуває особливого значення діяльність, спрямована на формування здоров’я учнівської молоді. Саме підростаюче покоління є майбутнім держави, і без сприятливої державної політики щодо збереження та зміцнення здоров’я не може бути майбутнього в держави, яка претендує на гідне місце в Європі.

Відповідно до концептуальних засад «Нової української школи» дитині недостатньо дати лише знання, ще важливо навчити користуватися ними. Знання та вміння, взаємопов’язані з ціннісними орієнтирами учня, формують його життєві компетентності, потрібні для успішної самореалізації у житті, навчанні та праці.

Найважливішим компонентом здорового способу життя і поведінки учнівської молоді є її рухова активність, що визначається як соціально- економічними умовами і рівнем культури суспільства, так і організацією фізичного виховання, а також організацією навчально-виховного процесу та іншими факторами.

З метою забезпечення оптимальної рухової активності школярів використовуються різноманітні форми та методи навчання, фізкультурно-оздоровчі заняття в режимі дня та в позаурочний час, спортивно-масові заходи, присвячені знаменним датам, Дні здоров’я і фізичної культури, Олімпійські  уроки та Олімпійські тижні.

Пріоритетними завданнями розвитку фізичної культури та спорту  у 2021 навчальному році було визначено проведення фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи в усіх навчальних закладах, впровадження ефективних форм і методів фізкультурно-спортивної діяльності, підвищення кваліфікації кадрів, збереження наявної, з подальшим удосконаленням, матеріально-технічної бази, поліпшення умов її функціонування.

У закладах загальної середньої освіти Великодолинської селищної ради уроком фізичної культури охоплено 2406 учнів, що становить 89% загальної чисельності учнів. У закладах дошкільної освіти 99,6% дітей відвідують заняття з фізичного виховання.

В закладах громади організовано діяльність секцій та гуртків з традиційних видів спорту – футбол, настільний теніс, волейбол, дзюдо, баскетбол, самбо, таїландський бокс, годзю-рю карате, важка атлетика. Обладнано спортивні майданчики для гри в волейбол, баскетбол, міні – футбол. Під час занять фізичною культурою забезпечується інформування учнівської молоді щодо новин спорту, досягнень українських спортсменів.

Учні закладів освіти Великодолинської селищної ради задіяні регулярними заняттями в  дитячо-юнацькій спортивній школі №1.

За підсумками огляду-конкурсу на кращу організацію спортивної роботи серед дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивно-оздоровчих центрів серед ДЮСШ – І групи Великодолинська дитячо-юнацька спортивна школа №1 зайняла І місце.

Вихованці ДЮСШ №1 беруть участь в Чемпіонатах України та області з різних видів спорту, юні спортсмени  неодноразово ставали переможцями і призерами районних, обласних  і  Всеукраїнських змагань. Також протягом року проводяться матчеві зустрічі серед вихованців відділення футболу.

На території громади функціонує стадіон, чотири футбольних полів,чотири інших площинних спортивних споруд.

Щороку з метою забезпечення якісної підготовки до навчального року проводиться технічне обстеження спортивних споруд, інвентарю та обладнання, складаються відповідні акти щодо їх придатності для безпечного використання.

З метою впровадження інноваційних підходів до проведення уроків фізичної культури в закладах загальної середньої освіти, збільшення рухової активності, залучення до систематичних занять фізичною культурою та подальшої популяризації здорового способу життя серед школярів проводиться спортивно-масовий захід «Cool Games».

Здобувачі освіти та жителі беруть участь в обласних спортивно-масових заходах різного рівня, зокрема: «Рух заради здоров’я», «Старти надій», «Олімпійський урок», «Олімпійський тиждень», «Здорова молодь – здорова нація», «Сокіл» («Джура»), «Козацький гарт» та інших.

За 2021 рік Великодолинська музична школа прийняла участь у Міжнародних конкурсах,  Всеукраїнських та обласних, які проводились з огляду на протиепідемічний стан – online, результатами  конкурсів стали нагороди лауреатів І премій.

Кадрове забезпечення організації освітнього процесу

На початок 2021-2022 навчального року у закладах загальної середньої освіти 190 педагогічні працівники, з яких 35 мають вік понад  60 років .

За сумісництвом у закладах громади працюють 4 учителя. Повну вищу освіту має 173 учителя, базову вищу – 8, неповну вищу –7, середню загальну – 2 учителя.

Із метою забезпечення функціонування системи безперервної післядипломної освіти педагогічних працівників закладів освіти,  підвищення рівня науково-методичної, психолого-педагогічної підготовки освітян,  упровадження в практику роботи шкіл інноваційних методів навчання та виховання, згідно з 5-річним планом організовано курсову підготовку педагогів при КЗВО. У 2021 році таку підготовку вже пройшли 138 педагогічних працівників. Крім того, у цьому році  педагогічні працівники були слухачами різних обласних професійних об’єднань: майстер-класів, постійно діючих семінарів, педагогічних студій, онлайн – курсів.

Важливу роль у формуванні професіоналів, здатних працювати в умовах швидкого зростання обсягів наукової інформації, готових опановувати й упроваджувати інноваційні освітні технології, сприяти розвитку пізнавальних інтересів і творчих здібностей має підвищення кваліфікації й атестація педагогів, які створюють умови для постійного розвитку їхньої професійної компетентності.

У 2021 році 32 педагогічних працівників пройшли атестацію як такі, що «відповідають займаній посаді».

В рамках відзначення Дня працівників освіти  у 2021 році нагороджено:

Види нагородУсього
Подяка Міністерства освіти і науки України1
Подяка від депутата Верховної ради України4
Грамота Департаменту освіти і науки Одеської  обласної державної адміністрації9
Грамота Одеської  районної державної адміністрації2
Грамота  Великодолинської селищної ради8
Грамота відділу освіти7
31

Приведені дані свідчать про достатній професійний потенціал педагогічних кадрів громади.

За сприяння громади працівники освіти протягом 12 місяців отримували 30% за престижність, до професійного свята  і за  підсумками року отримали премію в розмірі окладу (технічні працівники також). Це  є гарною мотивацією для працівників щодо покращення надання ними освітніх послуг.

Охорона  праці

Протягом року здійснювався контроль за:

  • додержанням вимог Державних та галузевих стандартів, діючого законодавства про охорону праці, вимог норм виробничої санітарії при планових контрольних  перевірках стану ОП  (охорони праці) на підпорядкованих об`єктах;
  • додержанням персоналом правил використання електричних приладів, персональних комп’ютерів, механізмів, обладнання, інструментів, використання колективних транспортних засобів; проходження Технічних оглядів, медичних оглядів, страхування водіїв шкільних автобусів, використання засобів колективного та індивідуального захисту під час перевірок стану ОП;
  •  навчанням та перевіркою знань з ОП відповідальних осіб в закладах освіти;
  • наявністю та дотриманням інструкцій з ОП, ПБ, ЄБ, журналів проведення інструктажів з ОП, ПБ, ЕБ в закладах освіти;
  • своєчасним усуненням виявленим порушень згідно приписів ДСНС України на об’єктах закладів освіти Великодолинської селищної ради;
  • за належним станом вогнегасників в закладах освіти, в відділі ОКС та МП  (проведена перевірка, зарядка та обслуговування  вогнегасників спеціалізованим центром та відділом ОКС та МП);

Матеріально-технічне забезпечення

Пріоритетним напрямком роботи відділу освіти у 2021 році було забезпечення реалізації напрямків, які передбачають рівний доступ до якісної освіти, впровадження Державних стандартів початкової та загальної середньої освіти, новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у освітній процес, оптимізацію мережі закладів освіти відповідно до освітніх запитів населення та демографічних прогнозів, подальше впровадження системи профільного навчання, збільшення охоплення дітей дошкільною та позашкільною освітою, розвиток  матеріально-технічної бази освітніх закладів.

Що стосується матеріально – технічного забезпечення то на часі проведені ремонтні та відновлювальні роботи за рахунок залишків освітньої субвенції відповідно до рішення сесії селищної ради: капітальний ремонт даху (Великодолинський ЗЗСО №2), закуплене обладнання для харчоблоку (Молодіжненський ЗЗСО), завершуються роботи з монтажу автоматизованої пожежної системи (Молодіжненський ЗЗСО). При не вирішенні цього питання заклад перебував перед початком навчального року  під загрозою закриття.

Місцеве самоврядування активно сприяє розвитку галузі освіти, культури та спорту: постійно розглядає проблеми, реагує на них та вживає заходи щодо їх розв’язання, а саме:

  • з метою модернізації системи закладів освіти в громаді забезпечено реалізацію проекту «100 мГб в кожен клас», що дає змогу забезпечить стабільний і безперебійний сигнал, який дає спроможність оптимізувати освітній процес;
  • співфінансування з місцевого бюджету до освітньої субвенції (514022,00 грн.) на закупівлю для першокласників засобів навчання та обладнання, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання за програмою «НУШ» в обсязі 787274,12 грн закупівлі персональних комп’ютерів форм-фактора ноутбуків у розмірі 20 % (38 тис. грн.). 19 ноутбуків розподілені на Великодолинський ЗЗСО №1 (Див. табл.) З місцевого бюджету виділено колосальне  співфінансування  до субвенції  (514022, 00  грн) –  787274,12 грн.
№ зпЗасоби та матеріалиСубвенціяМісцевий бюджет
 Принтери27978,7241968,08
 Ламінатори10000,0012856,90
 Дидактика50000,00144690,00
 Проектори, екрани50027,28129146,88
 Меблі239632,00370228, 00
 Комп’ютери136384,0088918,00
 Всього514022,00 грн787807,12 грн
  • З субвенції для НУШ – 120 522 грн. були використанні на послуги з підвищення кваліфікації вчителів, які забезпечують здобуття учнями 5-11 класів ЗСО.
  • Субвенцією  були передбачені кошти в обсязі 7308 грн. на супервізію, яка були направлені на індивідуальний професійний розвиток педагогічного працівника.

З місцевого бюджету:

  • для організації харчування учнів в закладах ЗСО здійснено наступні заходи: придбано електричні  побутові прилади, кухонне приладдя, товари для закладів громадського харчування, підготовлена проектно – кошторисна документація по об’єкту: «Капітальний ремонт харчоблоку Великодолинського закладу загальної середньої освіти №1», адресовані клопотання до голів обласної ради та адміністрації щодо виділення коштів для реалізації цього проекту в обсязі 13404,777 млн. грн.. Завдяки прийнятим рішенням апарату громади створене КП «Громадське харчування» з метою організації харчування учнів 1-4 класів та учнів 5-11 класів (пільгова категорія).
  • заклади освіти своєчасно були забезпечені матеріалами для поточного ремонту приміщень, госптоварами, деззасобами, паперовим реєстраційними журналами (папки, журнали реєстрації, журнали пустографки);
  • розглянуто пропозицію щодо реконструкції дитячого садка «Рябінушка» за адресою смт. Великодолинське вул. Ентузіастів 5-в, з метою забезпечення доступності якісного дошкільного розвитку для дітей за територією обслуговування, що збільшить відсоток забезпечення дошкільною освітою на території ради, проект вже є, сподіваємось на успішність його реалізації.

Місцева влада  активно сприяла  розвитку галузі освіти, культури та спорту: постійно розглядала і тримала на контролі  проблеми, реагувала на них та вживала невідкладні  заходи щодо їх розв’язання, а саме:

З місцевого бюджету були виділені кошти на:

  • поточний ремонт сходового маршу і коридору 1-го поверху Великодолинського закладу загальної середньої освіти №3 Великодолинської селищної ради – 284866 грн.;
  • електромонтажні роботи (капітальний ремонт внутішньої електромережі будівлі початковаї школи ЗЗСО №1 відповідно до протоколу №35 від 02.11.2021 року позачергового засідання комісії з ТЕБ – 97 812 грн;
  • капітальний ремонт магістральної труби опалення будівлі початковаї школи ЗЗСО №1 відповідно до протоколу №28 від 11.11.2021 року позачергового засідання комісії з ТЕБ – 85 483 грн.;
  • поточний ремонт приміщень Великодолинського ЗДО «Теремок» – 248777 грн.;
  • поточний ремонт покрівлі котельні Великодолинського закладу дошкільної освіти «Зірочка» – 80 631,60 грн.;
  • капітальний ремонт замощення покриття технічного підїзду до Молодіжненського закладу (197 тис.грн);

Закуплено за потреби:

  • Дизельне паливо для шкільних автобусів  – 371 тис.грн. (листопад);
  • Металопластикові двері – 11 100,75 грн (Молодіжненський ЗЗСО);
  • Протипожежне, рятувальне та захисне обладнання (вогнегасники ВВК-3,5, вогнегасники ВП-2(3), вогнегасники ВП-5(3) – 16 128,30 грн;
  • Запасні частини до вантажних транспортних засобів, фургонів та легкових автомобілів (олива двигуна, фільтр оливи, фільтр паливний, фільтр повітряний, фільтр вологовідділювача, антифриз) – 3 830,02 грн;
  • Агрохімічна продукція (Санідез 1 кг, АХД 2000 5000 мл) – 9 415,08 грн;
  • Котельні установи  для ЗДО «Теремок», та « «Тополька» (бойлер EBH NOVA TEC 50 л, бойлер EBH NOVA TEC 80 л – 2 шт) – 9 109,02 грн.
  • Офісні меблі (шафа книжкова напівзакрита 2х-дверна без антресолі, шафа для одягу з висувною штангою 2х-дверна без антресолі, крісло) 49500 грн.
  • Кухонне приладдя, товари для дому та господарства і приладдя для закладів громадського харчування (кухонний посуд) – 4 000,00 грн.
  • Друковані книги (методична література) – 49 926,00 грн.
  • Журнали реєстрації – 242,00 грн.
  • Подарунки та нагороди (нагородна атрибутика: медаль металева на стрічці) – 25 878,40 грн.
  • Фарби (фарби, барвники) – 118 285,00 грн.
  • Видання (Навчально-методичне видання «Музична школа») – 1 080,00 грн.
  • Друкована продукція з елементами захисту (свідоцтво про здобуття базової середньої освіти (бюджет), свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти (бюджет) – 1 104,48 грн.
  • Сервери (сервер у комплекті, жорсткий диск, мережеве сховище) – 41 544,96 грн.
  • Джерела безперебійного живлення (Джерела безперебійного живлення LogicPower-1100VA) – 24 000,00 грн.
  • Багатофункціональний пристрій Brother, USB флешка 64 ГБ, миша бездротова LOGITECH M185) – 26 329,80 грн.
  • Газети, періодичні спеціалізовані та інші періодичні видання і журнали (е-журнал «Практика управління дошкільним закладом», е-журнал «Практика управління закладом освіти», журнал «Практика управління дошкільним закладом», журнал «Практика управління закладом освіти») – 3 906,00 грн.
  • Рекламні матеріали, каталоги товарів та посібники (стенд з охорони праці, пожежної безпеки та цивільного захисту, знаки пожежної безпеки, знаки евакуації) -1 330,00 грн.
  • Вироби домашнього текстилю (жалюзі вертикальні) – 29 625,47 грн.
  • Паперові чи картонні реєстраційні журнали (класний журнал 1-4 класи, класний журнал 5-11 класи, журнал обліку роботи гуртка, журнал заміни уроків, особова справа учня, табелі успішності учнів, журнал індивідуального навчання, книга протоколів засідання педради, журнали обліку вхідної та вихідної – 20 061,85 грн.
  • Будівельні товари (ручка д/валика, валики малярні, пензель малярний, кисть малярна, кюветка малярна, шпатель, щітка по металу, скотч паперовий, плівка захисна, терка д/шліфування, сітка абразивна) – 9 834,90 грн.
  • Мастики, шпаклівки, замазки та розчинники (клей д/плитки, сатенгіпс, штукатурка цементна МОМЕНТ, грунт CERESIT, розчинник на основі Уайт-спіриту, цемент ПЦ, ізогіпс ABS) – 7 018,26 грн.
  • Пластмасові вироби (табличка ПВХ 350*150 мм, табличка ПВХ 250*150 мм , табличка ПВХ 100*100 мм) Клуб -1 782,00 грн.
  • Гумові вироби (рукавички господарчі) – 843,06 грн.
  • Кухонне приладдя, товари для дому та господарства і приладдя для закладів громадського харчування (скребок кухонний, серветки універсальні) – 2 117,28 грн.
  • Запасні частини до вантажних транспортних засобів, фургонів, автобусів та легкових автомобілів (запасні частини до автомобілю I-VAN A07A3-10) – 31 410,00 грн.
  • Конструкційні матеріали (брус, труба, електроди, шнур капроновий, лампа діодна, ринва водостічна, тримач ринви, антисептик), «Тополька» – 16 804,62 грн.
  • Книга видачі свідоцтв, книга видачі похвальних грамот, журнал вихідної документації) – 1 485,00 грн.
  • Газонокосарка (газонокосарка RME) – 7 179,00 грн.
  • Бібліотечна техніка (журнали, формуляри, щоденники, обкладинки) – 5 610, 00 грн.,
  • Зимова гума  в кількості 10 шт.,
  • Вироби для сантехнічних  вузлів – 5228 04 грн.;
  • Лікарскі засоби різні – 16 846,78 грн. і т.д.

Послуги:

  • пов`язані з програмним забезпеченням (примірник комп`ютерної програми “M.E.Doc») – 1 702,00 грн.
  • з ремонту і технічного обслуговування техніки (відновлення газопостачання) – 16 000 грн.;
  • з централізованого водопостачання та водовідведення – 328 280,00 грн.
  • пов`язані з програмним забезпеченням (інформаційно-програмний комплекс – 2 735,00 грн.
  • з технічного обслуговування газового обладнання  – 39 876,00 грн.
  •  з ремонту і технічного обслуговування вимірювальних і контрольних приладів (технічне обслуговування вимірювальних комплексів) – 39 876,00 грн.
  •  провайдерів (послуга надання доступу до мережі Інтернет) – 8 988,00 грн.
  • архітектурні, інженерні та планувальні послуги (розробка проекту технічної документації по об`єкту: Капітальний ремонт покрівлі Великодолинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 за адресою: Одеська обл., Овідіопольський р-н, смт. Великодолинське, вул. Мізікевича, 66 , стадія – РП) – 30 382,16 грн.
  • послуги зберігання та складування (послуга зберігання, сортування підручників) -1 875,53 грн.
  • з розподілу електричної енергії (Послуга із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії) – 30 000,00 грн.
  • послуги з ремонту і технічного обслуговування вимірювальних, випробувальних і контрольних приладів (технічне обслуговування пожежної сигналізації та системи пожежного спостерігання на об`єкті: ДНЗ «Тополька» за адресою: Одеська обл., с. Молодіжне, вул. Жовтнева, 2-в) – 5 000,00 грн.
  • послуги з ремонту і технічного обслуговування систем центрального опалення (обслуговування топкових) -22     320,26 грн.
  • послуги, пов’язані з програмним забезпеченням (пакет оновлень програмного комплексу «КУРС» – 6 100,00 грн.
  • консультаційні послуги з питань підприємницької діяльності та управління (послуги проведення процедур закупівель) – 49 500,00 грн.
  • послуги з ремонту і технічного обслуговування вимірювальних, випробувальних і контрольних приладів (регламентне обслуговування пожежної сигналізації згідно дислокації об`єктів) – 35 000,00 грн.
  • послуги пожежних і рятувальних служб (цілодобове спостереження за виникненням пожежі (загоряння) згідно дислокації об`єктів) – 21 000,00 грн.
  • охоронні послуги (обслуговування сигналізації згідно дислокації об`єктів ) – 16 000,00 грн.
  • охоронні послуги (реагування по телефонному виклику) – 25 200,00 грн.,
  • послуги, пов’язані з програмним забезпеченням (розробка та впровадження програмного забезпечення для автоматизації бухгалтерії – 30 000,00 грн.
  • послуги з ремонту і технічного обслуговування захисного обладнання (технічне обслуговування вогнегасників – 27 400,80 грн.
  • послуги з технічного нагляду та випробувань (перевірка технічного стану транспортних засобів) – 5 200,00 грн.
  • послуги у сфері охорони здоров`я різні (лабораторні аналізи води на об`єктах)
  • послуги у сфері поводження з вигрібними ямами (транспортування стоків)
  • технічне обслуговування і ремонт офісної техніки (ремонт і техобслуговування офісної техніки навчальних закладів)
  • послуги з ремонту і технічного обслуговування систем центрального опалювання (обслуговування топкових)
  • послуги з ремонту і технічного обслуговування електричного і механічного устаткування будівель (поточний ремонт електрообладнання в шкільній їдальні Молодіжненської ЗЗСО
  • у сфері локальних мереж (послуги по монтажу локальних мереж, на об’єкті Великодолинська ЗЗСО № 2 за адресою: вул. Станційна, 66 – 27 950 грн.
  • телефонного зв’язку та передачі даних (телекомунікаційні послуги) – 9000 грн.
  • послуги з просочування деревини – 151 577,00 грн.;
  •  із санітарно-гігієнічної обробки приміщень (дератизація та дезінсекція) – 22 933,76 грн.
  •  пов’язані з базами даних (організаційно-технічні послуги з організації та підтримання доступу до ЄДЕБО)
  • послуги з просочування деревини ЦК та Д – 62 771,00 грн.
  • послуги з ремонту і технічного обслуговування вимірювальних, випробувальних і контрольних приладів (послуги з повірки лічильників газу, коректора об’єму газу, сигналізаторів загазованості та повірка манометрів і напоромірів) – 93 300,00 грн.
  • послуги з ремонту і технічного обслуговування захисного обладнання (заправка вогнегасників) -5 585,52 грн.
  • послуги з інженерного проектування (роботи по виготовленню проектно – кошторисної документації та забезпечення проведення її експертизи згідно вимог чинного законодавства по об’єкту: Капітальний ремонт харчоблоку Великодолинського закладу загальної середньої освіти № 1 – 148 175,85 грн.
  • послуги у сфері локальних мереж (послуги по монтажу структурованої кабельної системи (СКС)) –  000,00 грн.
  • технічне обслуговування та поточний ремонт транспортних засобів (автомобіль I-VAN A07A3-10)- 10 300,00 грн.
  • послуги зі встановлення протипожежного устаткування (монтаж та комплекс пусконалагоджувальних робіт системи охоронно-тривожної сигналізації у закладах ЗЗСО № 2, ЗЗСО № 3, ЗЗСО № 1, ЗДО «Теремок», ЗДО «Зірочка», ДНЗ «Тополька» -28 946,38 грн тощо

У цілому для реалізації заходів для розвитку освіти у Великодолинській селищній раді у 2021 році  було виділено 62, млн. грн. (за попередніми  розрахункам: заробітна плата,предмети, медикаменти, харчування, оплата послуг та оплата енергоносіїв по закладам освіти та культури).

Відділом освіти було підготовлено   308 договорів, з яких були підписані та реалізовані 278 на суму 32449637 грн.

Управління відділом

За поточний рік,  станом на 22.12.2021 рік, було опрацьовано 687 вхідних  листів та відправлено 843 листа та було створено близько 300 розпорядчих документів (кадрових та з основної діяльності)

У 2021 н.р. проведено 2   засідання  колегії відділу (розглянуто 14  питань), серпнева конференція,  в 2022 році будемо налагоджувати роботу  з організації нарад із керівниками освітніх закладів ЗДО, ЗЗСО, ЗПО відповідно до річного плану роботи.

Регулярно проводяться оперативні наради у  відділі  з працівниками апарату.

Прийом громадян з особистих питань, розгляд скарг, заяв  та питань консультативного характеру здійснюється за встановленим графіком.

Звернення громадян

За поточний рік  до відділу було зареєстровано три письмові звернення, одна скарга та одинадцять адвокатських запитів.

  • від гр. Савченко І. М. щодо вирішення питання зміни маршруту шкільного автобусу Молодіжненського ЗЗСО з урахуванням перевезення дітей з масиву 3 СОГ «Ветеран» (вх. № 484 від 05.10.2021 р. та № 538  від 28.10.2021 р.);
  • від батьківського комітету Великодолинського ЗЗСО № 2 щодо допомоги у ремонті класу (вх. № 262 від 02.06.2021 р.);
  • від Петровського Г. В. щодо надання інформації по учениці Великодолинського ЗЗСО № 3 Петровській Агаті Глібівні (вх. № 337 від 26.07.2021р.).

Скарга

  • від батьківського комітету Великодолинського ЗЗСО № 1 стосовно поганого супроводу (Панішкевич Ю. М.) в шкільному автобусі.
  • Пріоритетні завдання відділу ОКС та МП у 2022 році.
  • З метою реалізації у 2022   році державної освітньої  політики:
  • 1  Створити цілісну систему управління закладами, забезпечити якісний рівень  контрольно-аналітичної діяльності відповідно до сучасних вимог, вжити заходів щодо впровадження інноваційних моделей управління освітою.
  • 2. Сприяти дотриманню вимог Концепції Нової української школи до організації  освітнього процесу в закладах освіти.
  • 3. Сприяти забезпеченню  доступності дошкільної, загальної середньої та позашкільної  освіти шляхом збереження та оптимізації мережі навчальних закладів.
  • 4. Здійснити належну підготовку закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти до нового навчального року.
  • 5. Забезпечити умови для диференціації навчання, посилення професійної орієнтації та допрофільної підготовки, забезпечення профільного навчання, індивідуальної освітньої траєкторії розвитку здобувачів освіти відповідно до їх особистісних потреб, інтересів та здібностей.
  • 6. Сприяти розвитку навчально-виховної бази кабінетів природничо – математичного напрямку (фізики, хімії, біології, математики) з метою активізації впровадження STEM-освіти та формування ключових компетентностей здобувачів освіти.
  • 7. Здійснити комплекс заходів щодо посилення національно-патріотичного виховання, збагачення духовного потенціалу здобувачів освіти, відродження кращих надбань українського народу, його культурних і національних  традицій.
  • 8. Формувати готовність педагогічних працівників до роботи в інноваційному середовищі, забезпечити умови для безперервного зростання рівня педагогічної майстерності вчителів, їх самоосвітньої діяльності, участі в інноваційних проектах та оволодіння методами й прийомами роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.
  • 9. Здійснювати контроль за впровадженням у закладах освіти превентивних програм та проектів, рекомендованих МОН України. Налагодити міжвідомчу взаємодію щодо проведення профілактичної роботи з питань запобігання  протиправній поведінці, алкогольній та наркотичній залежності дітей, здобувачів освіти.
  • 10. Зробити аналіз і систематизувати інформацію щодо актуальних грантових програм, до яких ми можемо долучитись задля підвищення організаційної спроможності і економії бюджетних коштів.

Завдання відділу освіти на 2022 рік:

  1. Продовжувати реалізовувати в навчальних закладах Концепцію Нової української школи.
  2. Здійснювати контроль за харчуванням та підвезенням дітей до закладів освіти.
  3. Здійснити оптимізацію мережі закладів освіти.
  4. Здійснити комплекс заходів щодо посилення патріотичного виховання, збагачення духовного потенціалу учнівської молоді, відродження кращих надбань українського народу, його культурних і національних традицій.
  5. Сприяти здійсненню інноваційної діяльності в закладах дошкільної освіти та загальної середньої освіти.
  6. Забезпечити науково-методичний супровід упровадження нових Державних стандартів початкової та загальної середньої освіти (5-й та 9-й класи).
  7. Спрямувати роботу практичних психологів на надання соціальної і психологічної допомоги учасникам (батькам, дітям, педагогам) кризових подій.
  8. Забезпечити підготовку матеріально-технічної бази закладів освіти до роботи в період літньої оздоровчої кампанії та осінньо-зимовий період, здійснення заходів із енергозбереження.

Основні передумови реалізації плану

Для забезпечення подальшого інноваційного розвитку освіти в селищній раді:

у сфері дошкільної освіти:

  • забезпечити охоплення дошкільною освітою не менше 95 % дітей;
  • створення сучасного розвивального середовища;
  • удосконалення кадрової політики щодо якісного складу педагогічних працівників.

у  сфері загальної середньої освіти:

  • реалізація Концепції Нової української школи, створення нового освітнього середовища, упровадження нового Державного стандарту початкової загальної середньої освіти;
  • забезпечення формування в закладах освіти здоров’язберігаючого середовища;
  • забезпечення безкоштовного перевезення учнів шкільними автобусами;
  • забезпечення доступу до електронних інформаційних ресурсів;
  • забезпечення охорони та зміцнення здоров’я учнів через реалізацію права дитини на медичне обслуговування та харчування;
  • посилення патріотичного виховання, збагачення духовного потенціалу учнівської  молоді, відродження кращих надбань українського народу, його культурних і національних традицій;
  • забезпечення соціального захисту дітей-сиріт та обдарованої молоді;
  • забезпечення якісного оздоровлення та відпочинку дітей шкільного віку;
  • удосконалення кадрової роботи;
  • подальший розвиток фізичної культури і спорту, участь у спортивно-масових заходах;
  • подальше удосконалення системи підготовки випускників старшої школи до зовнішнього незалежного оцінювання як передумови забезпечення рівного доступу до вищої освіти;

у сфері психологічної супроводу:

  •       забезпечення закладів освіти району посадами практичних психологів та соціальних педагогів відповідно до потреб;
  •       проведення психологічної та соціально-педагогічної роботи з дітьми із сімей вимушено переміщених осіб, сімей, члени родин яких загинули чи знаходяться в зоні бойових дій;
  •       підвищення психологічної культури учасників освітнього процесу;
  •       допомога в адаптації дітей з особливими освітніми потребами до навчання в закладах дошкільної та загальної середньої освіти;
  •       облаштування у закладах освіти кабінетів для працівників психологічної служби, ресурсних кімнат для проведення занять з дітьми з ООП.

По матеріалам: відділу освіти, культури, спорту та молодіжної політики Великодолинської селищної громади

Роман Варшанідзе, Андрій Хлопчик

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

3 thoughts on “ВІДДІЛ ОСВІТИ ВЕЛИКОДОЛИНСЬКОЇ РАДИ ПРОЗВІТУВАВ ПРО СВОЮ РОБОТУ

  1. В Великодолинской школе № 3 нет спортзала. Он когда-то был в бывшей солдатской столовой, но теперь там разливают уксус и делают майонез. Надо предложить этим арендаторам столовой пристроить к школе спортзал, либо найти другое место для производства своей продукции.

  2. Чтото Чабанова за год уже жирка набрала …

Comments are closed.