ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ УХВАЛИЛА СТВОРЕННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

Кількість переглядів 336

Сьогодні, 07 червня 2018 року, на пленарному засіданні Верховна Рада України ухвалила законопроект, яким передбачається створення антикорупційного суду.

Документом передбачається створення в Україні Антикорупційного суду, який розглядатиме всі справи, передані з Національного антикорупційного бюро України, а також ті, які проходять по корупційних статтях. За законопроект проголосувало 315 депутатів.

Для його відкриття потрібне буде набрати 35 суддів, які пройдуть спеціальний відбір. Ним займатимуться Вища кваліфікаційна комісія суддів та Громадська рада міжнародних експертів. Після відбору судді Антикорупційного суду зможуть отримати цілодобову державну охорону не лише для себе, а й навіть для членів своїх сімей. Також зазначається, що провадження проти антикорупційних суддів зможе відкривати лише Державне бюро розслідувань.

Також законопроект визначає основні вимоги до кандидата на посаду судді та причини, за яких кандидат не може брати участь у конкурсі. Зазначається, що на всі вакантні посади мусять претендувати кандидати “з бездоганною діловою репутацією (щодо законності джерел походження майна, відповідності рівня життя кандидата або членів його сім’ї задекларованим доходам, дотримання норм етичної поведінки, зокрема в питаннях моралі, чесності, непідкупності, відповідності способу життя кандидата його статусу), та знаннями і практичними навичками для розгляду справ, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду”.

Останнім яблуком розбрату під час домовленостей між Україною та західними партнерами стала робота Ради міжнародних експертів, яка діятиме разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів для відбору кандидатів на посаду судді. Загалом комісія складатиметься з 22 членів: 6 міжнародних експертів та 16 з ВККС. Рішення ухвалюватимуться більшістю, але винятково, якщо до цієї більшості долучаться троє міжнародних експертів.

Створення Антикорупційного суду завершить масштабну антикорупційну реформу в Україні та дасть поштовх до подальшої активної співпраці із західними партнерами, оскільки ухвалення цього законопроекту було чи не найважливішою вимогою для подальшого фінансування з їхнього боку.

Раніше комітет Верховної Ради з питань правової політики затвердив законопроект про Антикорупційний суд до другого читання. Голова комітету Руслан Князевич розповів, що проект закону затверджено за виключенням 70 поправок, які стосуються процедури ветування кандидатів до складу суду з боку ради міжнародних експертів. Голова Верховної Ради Андрій Парубій 22 травня розповів, що з представниками МВФ та Венеційської комісії було узгоджено майже всі спірні позиції цього законопроекту.

У першому читанні Верховна Рада України ухвалила законопроект про Антикорупційний суд ще 1 березня.

За матеріалами: ТСН

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

1 thought on “ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ УХВАЛИЛА СТВОРЕННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

  1. Как только МВФ отказал Украине в новом кредите, как за Антикоррупционный суд проголосовали даже коррупционеры!

Comments are closed.