РОЗПОЧАЛА РОБОТУ КУ “ОБ’ЄДНАНИЙ ТРУДОВИЙ АРХІВ ОВІДІОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ”

Кількість переглядів 463

З 1 липня розпочала роботу Комунальна Установа Овідіопольської Районної Ради “Об’єднаний трудовий архів Овідіопольського району”.

У зв’язку з реформуванням народного господарства, ліквідацією та реорганізацією підприємств та організацій різних форм власності, дуже гостро постало питання про забезпечення збереженості документів з особового складу, що відклалися в результаті їх діяльності і є підґрунтям для забезпечення прав та законних інтересів громадян.

Не секрет, що наслідком масштабної реорганізації планово–адміністративної системи економіки стала не менш масштабна хвиля закриттів, роздрібнень, перейменувань, створень і ліквідації суб’єктів господарювання. При цьому далеко не завжди приділялась належна увага збереженню документації з особового складу (про періоди роботи і заробітної плати працівників). На жаль, у разі ліквідації чи реорганізації підприємств безвідповідальність посадових осіб часто позбавляла колишніх працівників права на справедливе нарахування пенсій.

І тому, документи деяких реформованих та ліквідованих підприємств та організацій втрачені, інші перебувають під загрозою втрати.

Але часто трапляється, що навіть під час функціонування підприємства документи зберігаються неналежним чином, що призводить до знищення, а про ліквідовані установи годі й казати. В тих документах – долі людей, відпрацьовані ними кровні трудодні, стаж, дані про заробітну плату і інше.

Тож часто трапляється, що єдине підтвердження стажу – запис у трудовій книжці, яку іноді також втрачають.

Покласти край такій ганебній практиці покликані трудові архіви.

І тому, Овідіопольською Районною Радою було ґрунтовно вивчено питання про стан централізованого тимчасового зберігання архівних документів, які мають велике значення для забезпечення соціальних прав громадян, враховуючи також інтереси територіальної громади району, яка має потребу в отриманні архівних документів, для забезпечення реалізації прав та законних інтересів громадян та прийнято рішення №377-VIII від 20 квітня 2018 про створення КУ “Об’єднаний трудовий архів Овідіопольського району”.

Отже, в Трудовому архіві, відповідно, зберігаються документи про трудову діяльність людей. Головним чином, це накази керівників підприємств, установ і організацій з особового складу, відомості нарахування заробітної плати, які мають термін зберігання 75 років.

За матеріалами: КУ Овідіопольської РР “Об’єднаний трудовий архів Овідіопольського району”

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0