ПРИВЛАСНИТИ ВІЙСЬКОВІЙ АКАДЕМІЇ (М. ОДЕСА) ІМ’Я ГЕНЕРАЛ-ПОЛКОВНИКА АРМІЇ УНР МИХАЙЛА ОМЕЛЯНОВИЧ-ПАВЛЕНКА

Кількість переглядів 447

Одеський обласний осередок ГО “Всеукраїнська Люстрація” офіційно звернувся до Президента України; начальника Генерального Штабу Збройних Сил України; голови Верховної Ради України; прем’єр-міністра України; очільника УІНП та голови Одеської ОДА з пропозицією надати Військовій Академії м.Одеса ім’я генерал-полковника Армії УНР – Михайла Омеляновича-Павленка.

ДАЛІ ПО ТЕКСТУ: „…з 2011 року в Одесі працює Військова академія, яка є наступницею Одеського інституту Сухопутних військ, створеного 1992 року, та військових учбових закладі з підготовки офіцерських кадрів на Одещині, зокрема Одеського піхотного училища, що існували починаючи з 1865 року. В стінах зазначених військових закладів було підготовлено десятки майбутніх старшин армії УНР, зокрема таких відомих як Микола Капустянський, Марко Безручко, Яків Гандзюк, Віктор Кущ, Антін Пузицький та інших, чим зроблений суттєвий внесок у Визвольні змагання українського народу в ХХ сторіччі.

З Одесою також пов’язана доля інших визначних військових діячів УНР, серед яких особливе місце займає Михайло Омелянович-Павленко (1878-1952), генерал-полковник Армії УНР, який з 05.12.1919 року до 11.07.1921 року був командувачем Армії УНР, зокрема під час Першого Зимового походу Армії УНР, що відбувався й теренами Одещини. В 1921 році М. Омелянович-Павленко був військовим міністром УНР.

М. Омелянович-Павленко з листопада 1916 р. був начальником 2-ї Одеської школи прапорщиків, під час керівництва якої долучився до українізації війська навесні 1917 р., а на початку травня 1917 р. очолив українську військову маніфестацію під жовто-синіми прапорами. З початку січня 1918 р. був військовим комісаром (військовим представником) Центральної Ради при штабі Одеської військової округи.

Михайло Омелянович-Павленко залишив мемуари «Спогади командарма (1917—1920 рр.)», які неодноразово видавалися як в Україні так й в еміграції. В них він описує зокрема й бойові дії Армії УНР на Одещині.

В 2018р. 8 грудня на державному рівні в Україні відзначалася пам’ятна дата – 140 років з дня народження М. Омелянович-Павленка. В низці українських міст, таких як Київ, Миколаїв, Вінниця, існують вулиці, названі на його честь. В той же час на Одещині практично відсутні будь які згадки про цього видатного військового діяча, відповідно його досягнення належним чином в нас не вшановані.

Вважаємо, що на підставі Закону України “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за Незалежність України в 20 столітті” таким вшануванням може стати присвоєння Військовій академії (м. Одеса) імені генерал-полковника Армії УНР Михайла Омелянович-Павленка, що буде слугувати патріотичному вихованню майбутніх військових, які навчаються в цьому учбовому закладі, на героїчних прикладах українського минулого.

Сподіваємось на розгляд вказаної пропозиції з подальшим повідомленням нас про прийняте рішення у встановлений строк“.

ГО «Люстрація Одеси»

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0