ВІДКРИТИЙ РИНОК ЗЕМЛІ ТА СКАСУВАННЯ МОРАТОРІЮ – ЦЕ ВЕЛИКИЙ КРОК В ПРАВИЛЬНОМУ НАПРЯМКУ

Кількість переглядів 329

Відкритий ринок землі та скасування мораторію – це великий крок в правильному напрямку. Але це ще не кінець і є нюанси

Законопроект №2178-10 (про обіг земель сільгосппризначення) проголосований в першому читанні, відправився в комітети для підготовки до другого, швидше за все, останнього читання. І як ми й обіцяли, після голосування в першому читанні, ми пропонуємо свої правки до другого читання. Зараз опишемо три основних правки. Вірніше, не текст правок, а перелік речей, які необхідно змінити та аргументацію.

1. Необхідно зняти заборону на продаж землі юридичним особам з іноземним капіталом. Чинне обмеження з лазівкою для «вже обробляють землю» є безглуздим і шкідливим.

  • Це обмеження все одно не буде нормально працювати. При сьогоднішньому проекті та тому, як виписані обмеження, я відразу бачу кілька цілком легальних можливостей його обійти. А це означає, що іноземні схематозники та недобросовісні спекулянти все одно зможуть зайти на ринок. Так, для них трохи підвищиться вартість входу. Але не критично, та їх це не відлякує
  • А ось великі вертикально-інтегровані холдинги як раз не полізуть до нас в такому випадку. І це означає, що не буде ні технологічного зростання в секторі, ні пов’язаних з їх приходом інвестицій в інфраструктуру, ні довгих ланцюжків переробки. Знову стріляємо собі в ногу.
  • Вибудовуючи істотну частину ринку через схематоз, ми гальмуємо зростання вартості землі. Тому що високу ціну готові платити не іноземці-спекулянти, які будуть купляти землю з метою перепродажу, а кінцеві землекористувачі-нерезиденти.

2. Необхідно внести заборону на продаж земель з держвласності на перші два-три роки функціонування ринку.

  • Держава повинна виходити на ринок із вже сформованою ринковою ціною. А це означає, що спочатку ринок повинен сформуватися шляхом викупу земель у сьогоднішніх дрібних власників і подальших угод з цією землею.
  • Якщо зараз держава активно почне продавати землі, то це дуже сильно загальмує зростання цін через надлишкову пропозицію.
  • При значних обсягах продажу землі державою в інвесторів не буде серйозного інтересу до скуповування земель у дрібних власників. А значить соціальна функція відкриття ринку не буде виконана.
  • Земельний фонд це один з ключових активів, що залишилися в держави. Гроші від його реалізації повинні йти не на покриття дефіциту бюджету, а на конкретні цільові програми. Подібні програми для початку повинні бути прийняті та щодо них повинен бути досягнутий суспільний консенсус.

3. Необхідно встановити чіткі вимоги щодо розкриття відомостей про власників та кінцевих бенефіціарів юридичних осіб, які купують землю. Не потрібно винаходити велосипед, в українському законодавстві вже відпрацьована практика такого контролю щодо кредитування пов’язаних осіб та (меншою мірою) при контролі трансферного ціноутворення. Потрібно встановити пряму заборону на придбання або знаходження у власності землі у кампаній, на 5+ % пов’язаних з резидентами РФ як країни-агресора.

Найбільш критичною з цих трьох нам видається друга правка. Але питання не тільки в них. На жаль, сьогодні й від інших фракцій, і від представників «Слуги народу», і від Зеленського, звучало кілька ідей та пропозицій. У своїй більшості, абсолютно неприйнятних. І дуже важливо не дати до другого читання сильно зіпсувати закон зовсім вже ідіотськими правками.

Боротьба не закінчена, боротьба триває. А з урахуванням сьогоднішнього голосування, опір на всіх рівнях може тільки зрости. Тому дуже важливо моніторити все, що відбувається навколо законопроекту. І при необхідності, а вона швидше за все виникне, бути готовими виходити на вулицю, влаштовувати шторм в соцмережах і ЗМІ, та відстоювати адекватний варіант закону. І якщо моніторинг ми можемо взяти на себе, то тиск ми зможемо забезпечити тільки всі разом. Так що радіємо, але продовжуємо працювати.

Нормальному ринку землі бути!

СПІКЕР ДЕМОКРАТИЧНА СОКИРА З ПИТАНЬ ФІНАНСІВ ТА ЕКОНОМІКИ МИКИТА СОЛОВЙОВ

Happy
Happy
1
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
2
Surprise
Surprise
0

2 thoughts on “ВІДКРИТИЙ РИНОК ЗЕМЛІ ТА СКАСУВАННЯ МОРАТОРІЮ – ЦЕ ВЕЛИКИЙ КРОК В ПРАВИЛЬНОМУ НАПРЯМКУ

  1. дурень думкой богатіє! йолоп написавший цей буклет про ринок землі на україні- є ворогом українців

Comments are closed.