НЕЗАКОННЕ ЗБАГАЧЕННЯ: ЩО НОВОГО?

Кількість переглядів 438

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення відновлено: 28 листопада 2019 року набув чинності відповідний закон, а Кримінальний кодекс України доповнено відповідною статтею — 368-5.

Хто підпадає під дію цього закону?

Як і раніше, топ-посадовці, судді та багато інших (повний перелік див.ст.3 Закону України «Про запобігання корупції». Із нового: перелік посад доповнено керівником Офісу Президента України, його першим заступником та посадовцями патронатної служби, крім тих, хто виконує свої обов’язки на громадських засадах, а також помічниками суддів;

Коли настає кримінальна відповідальність за незаконне збагачення?

Якщо посадовець, що підпадає під дію цього закону, незаконно набув у власність активів на 6’500+ неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це 6,243 млн грн). При цьому йдеться як про безпосереднє володіння активами, так і через третіх (фізичних та юридичних) осіб.

А якщо сума непідтверджених статків менша за 6,243 млн грн.

Доведеться відповісти і за це, хоча і не в межах кримінального процесу. Якщо фактичні доходи особи перевищують законні на 500+ прожиткових мінімумів працездатних осіб (наразі це близько 1 млн грн), САП зможе домогтися через суд визнати такі активи необґрунтованими та стягнути їх в дохід держави. Матеріали для таких позовів збиратимуть НАБУ та САП, а рішення щодо конфіскації ухвалюватиме ВАКС.

Які активи досліджуватимуть на предмет незаконного збагачення?

  • готівка, кошти на рахунках у банках, фінансових установах;
  • нерухомість та ін.майно;
  • майнові права;
  • немайнові права, в т.ч. криптовалюти;
  • обсяг зменшення фінансових зобов’язань,
  • роботи чи послуги, надані особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Коли НАБУ та САП почнуть притягати до відповідальності за незаконне збагачення за ст. 368-5?

Досліджуватимуть активи, набуті у власність після набрання чинності відповідної статті, тобто з 28.11.2019 року.

Чи можна поновити кримінальні справи з незаконного збагачення, закриті через визнання відповідної статті неконституційною?

Ні. Всі кримінальні провадження, кваліфіковані за ст.368-2 КК України (попередня редакція статті за незаконне збагачення, визнана неконституційною у лютому 2019 року), закрито. Відновити їх неможливо. В т.ч. і з метою застосування механізму цивільної конфіскації.

Яким є термін позовної давнини щодо необґрунтованих активів?

4 роки від дня набуття таких активів у власність. При цьому позов можуть подати лише щодо статків, набутих після набрання чинності нової редакції про незаконне збагачення, тобто з 28 листопада 2019 року.

До речі, НАБУ постійно взаємодіє з правоохоронними органами інших держав задля викриття незаконного збагачення та притягнення до відповідальності топпосадовців. Ми обмінюємося власним досвідом та переймаємо досвід колег. Приміром, днями це робили в Казахстані:

Джерело: НАБУ

Happy
Happy
1
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0