БОРОТЬБА ЗА РЕСУРСИ ДНІСТРОВСЬКОГО ЛИМАНУ

Кількість переглядів 1253

До редакції «Альтернатива.орг» звернулись рибалки з проханням висвітлити проблемні питання, які у них виникли з Державним агентством рибного господарства. А почались проблеми у 2018 році коли з метою прибрати конкурентів з ринку, приватне підприємство «РОЛИСФИШ» (41879883) вирішило створити РЕЖИМ СТРГ (спеціального товарного рибного господарства), для чого у Національного університету біоресурсів і природокористування України був замовлений РЕЖИМ рибогосподарської експлуатації верхньої частини Дністровського лиману.

Сам РЕЖИМ СТРГ повинен включати комплекс заходів щодо підвищення рибопродуктивності рибогосподарського водного об’єкта через штучне відтворення живих ресурсів, а також шляхом збереження та раціонального використання цінних видів риб.

Але, ще у 2015 році Державне агентство рибного господарства відзначало, що у сучасному вигляді РЕЖИМ СТРГ фактично підміняє собою договір оренди водойми, тобто Держрибагентство фактично бере на себе функції інших органів влади про передачу водного об’єкта в оренду.

Доволі часто на практиці замовник РЕЖИМу СТРГ зацікавлений в розробці вигідного саме для нього режиму і нерідко ВПЛИВАЄ на результати наукового аналізу та розробку режиму для водойм. Так і вийшло з РЕЖИМОМ СТРГ, який був розроблений у 2018 році для ПП «РОЛИСФИШ», тому що він має декілька цікавих, ЯВНО КОРУПЦІЙНИХ, моментів:

  • Сам документ створювався, за словами рибалок, спеціалістами університету без виїзду на місто, що суперечить звичайним правилам при розробці такого режиму.
  • Зазвичай, режим СТРГ розробляється для закритих водойм, а Дністровський лиман таким не є.
  • Первинний документ містив одні показники, а документ який прийшов з погодження у Києві мав інші, завищені показники.

РЕЖИМ СТРГ, який уйшов на погодження до ДАРГ України

РЕЖИМ СТРГ, який був погодженний ДАРГ України

Це дуже стурбувало рибалок. На Дністровському лимані мають право вести діяльність близько 26 рибних підприємств. 16 з них постійно займаються цим. Режим СТРГ практично виключив з конкурентної боротьби всі рибо добуваючи господарства, залишивши право на промисловий вилов неводом лише ПП «РОЛИСФИШ».

Лист №2-3-17/1972-18 від 18.07.2018 року ДАРГ України
на адресу ПП “РОЛИСФИШ”

Ще 27 січня 2020 року на зустрічі рибалок з заступником начальника Державного агентства рибного господарства України Герасимовим І.В. у м. Києві, який брав безпосередню участь у створені цього проблемного РЕЖУМу СТРГ, на запитання:

Чи повинно бути там СТРГ?
Відповів чітко та однозначно:
Звичайно НІ!

І ось, вислухавши претензії від рибалок ми вирішили потрапити на прийом до начальника управління державного агентства рибного господарства в Одеській області Чабан В.А.

ПРИЙОМ У НАЧАЛЬНИКА УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАГЕНТСТВА РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЧАБАН В.А.
25.06.2020 року

Владислав Анатолійович прийняв нас та надав відповіді на наші запитання, але головну відповідь надати так і не зміг: чому при виявлених явних порушеннях при створенні СТРГ від досі не скасований?

Невигадливе кивання у бік Києву до Державного агентства рибного господарства, що ось мовляв це вони нічого не роблять та не скасовують незаконне СТРГ, а я все роблю за законом, нас не влаштувало. Якщо Чабан В.А. хоче позиціювати себе, як незалежного «арбітра», який до всіх підприємств відноситься однаково то він просто зобов’язаний наполягати на припиненні дії цього документу, а не сидіти та перекладати всю відповідальність на Київ.

Ще нас дуже зацікавило, як так вийшло, що керівник відділу Гайдушенко І.М. при поверненні документа Режиму СТРГ з погодження у Києві не помітила підміни деяких показників, що значно змінило об’єми вилову, які надавались ПП «РОЛИСФИШ».

Після нашої бесіди з Чабаном В.А. ми отримали гарантію відкритості розгляду питання Режиму СТРГ, який явно не відповідає не відповідають економічним інтересам експлуатації верхньої частини Дністровського лиману.

Також ми надали ще два інформаційних запита для більш детальної інформації по проблемним питанням.

Варто ще зазначити, що по згаданім у статті фактам Білгород-Дністровським відділом поліції 08 січня 2020 року зареєстроване кримінальне провадження №12020160240000047 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України. Проте, зі слів рибалок, це провадження розслідується дуже повільно та при явних ознаках злочину досі нікому не вручено жодної підозри.

Будемо далі спостерігати за перебігом подій у такому важливому і цікавому питанню для нашого регіону, як рибна промисловість.

Роман Варшанідзе

АЛЬТЕРНАТИВА.ОРГ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
1
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
2
Surprise
Surprise
2

3 thoughts on “БОРОТЬБА ЗА РЕСУРСИ ДНІСТРОВСЬКОГО ЛИМАНУ

  1. Чабан такий важливий, такий примірний хлопець. Морозиться скотиняка!
    Ти нас бісиш та з такою позицією ми тебе дістанемо вдома.
    Ось скажи ти хоч якесь службове розслідування провів? Хоть когось звільнено?

  2. – “РИБА ГНИЄ З ГОЛОВИ”, – натякнув вам, недоумкам, В.А. Чабан, – киваючи в бік Києва. Політична воля Офісу на Банковій в борні з корупцією і браконьєрством – відсутні. Скачи, враже, як пан скаже:
    підневільний держслужбовець В.А. Чабан – не самогубця. Скаче…

  3. то я ж вам говорив, ‘придед весна – будем сажать’ !
    так ви ж лохи і повелись !!!
    Це до 73.2 % відноситься !!!
    аянєлохмне42 ! Вийді звідси ! розбійник ! …

Comments are closed.